
Spice Route
Pionier Charles Back maakt in Swartland wijnen met een prachtige balans tussen rijp fruit, gedoseerd hout en frisse elegantie.
De naam ‘Spice Route’ verwijst naar het verleden, naar de tijd waarin specerijen vanuit het Verre Oosten per schip werden vervoerd naar West-Europa. Zuid-Afrika was hierbij een strategisch punt: de woeste zee rondom de Kaap moest worden overwonnen om richting het noorden te kunnen varen.
Charles Back, eigenaar van Spice Route, is één van de pioniers in Swartland. Als één van de eerste wijnmakers ziet hij de potentie van dit inmiddels beroemde wijngebied en durft hij het aan hier wijn te gaan maken. Inmiddels hebben veel wijnmakers zich hier gevestigd en behoren wijnen uit dit gebied tot de top van Zuid-Afrika.
Het succes van deze en andere wijnhuizen in deze innoverende regio (er wordt zelfs gesproken van een ‘Swartland Revolutie’) wordt voor een belangrijk deel bepaald door een combinatie van twee elementen. Ten eerste de diepe bodems (verweerd graniet en ‘Koffieklip’) waarin de stokken diep kunnen wortelen om water te vinden. Daarnaast speelt het klimaat met warme, droge zomers en koude, natte winters een belangrijke rol bij een goede ontwikkeling van de druiven.
In zijn zoektocht naar de beste plekken voor wijnbouw in dit gebied vindt Charles Back eind jaren ’90 een wijngaard met daarop ruim dertig jaar oude Sauvignon Blanc-ranken, die wijn opleveren van uitzonderlijke kwaliteit. Samen met wijnmaker Eben Sadie plant hij rondom dit oudste blok Sauvignon Blanc andere druivenrassen aan, de meeste als losstaande struiken, de zgn. ‘bush vines’. Bij de aanplant van de nieuwe druivenranken wordt zoveel mogelijk gekeken naar een goede combinatie van bodemsamenstelling en druivenras. Zo houdt de Grenache meer van droge, arme bodems, terwijl de Syrah beter gedijt op rijkere, waterhoudende bodems. De ranken worden laag gesnoeid en hebben een lage opbrengst. In de wijngaarden van Spice Route wordt geen irrigatie toegepast, waardoor de druiven een hoge aromaconcentratie ontwikkelen.
Charles Back heeft in de eerste instantie nog geen wijnmakerij voor het verwerken van de druiven, maar vindt een oude tabaksschuur, die vroeger Klein Amoskuil heette. De schuur wordt ingericht met de juiste apparatuur om wijnen te kunnen maken in een complexe, rijke stijl, maar met een goede balans tussen rijp fruit, gedoseerd hout en een elegante frisheid. Al snel worden de wijnen van Spice Route een succes!
Vanaf 2002 gaat Eben Sadie zijn eigen wijnen maken. Hij wordt opgevolgd door de huidige wijnmaker van Spice Route, Charl du Plessis. Zijn wijnen zijn zeker ‘anders’ te noemen dan die uit de periode van Eben Sadie. Zoals de sappige Pinotage, waarin geen vaak kenmerkende rubbertonen te proeven zijn, en een zeer speelse maar serieuze blend ‘Chakalaka’ (letterlijk vertaald ‘kliekjes’) waarin maar liefst 6 verschillende druivenrassen verwerkt zijn! Onveranderd blijft echter de filosofie van Charles Back achter de wijnen: de basis van een goede wijn ligt in een gezonde wijngaard en goede druiven, en het karakter van de wijnen moet een samenspel zijn tussen de verschillende ‘spices’: rijpheid, elegantie, fruit en hout.