Cigliuti Langhe Nebbiolo

Rood | 0.75 L | 2022 | Italië | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Cigliuti Barbaresco Serraboella

Cigliuti

Cigliuti is een klein, charmant familiebedrijf in de Serraboella Cru dat geweldige kwaliteit Nebbiolo, Barbera en Dolcetto wijnen produceert. Door de kleine productie en grote naamsbekendheid lastig te krijgen! 

Bij Cigliuti worden al eeuwenlang druiven en hazelnoten verbouwd. Al sinds 1964 bottelen ze de wijn zelf en Renato Cigliuti is de vierde generatie die het bedrijf in bezit heeft. Inmiddels staat de vijfde generatie, dochter Silvia en Claudia aan het roer, die het bedrijf met dezelfde passie en gedrevenheid leiden. Cigliuti ligt op de Serraboella-heuvel, een Cru in het Barbaresco gebied, in het dorp Neive. Deze heuvel biedt twee geweldige terroirs! De droge, kalkrijke bodem op het zuidwesten van deze steile heuvel is ideaal voor de aanplant van Nebbiolo en Dolcetto. Aan de oostkant van Serraboella, waar de grond een hoger aandeel klei bevat, staat Barbera aangeplant. De familie bezit 2 cru’s: de Serraboella Cru waar de Barbaresco, Barbera d’Alba en Dolcetto d’Alba vandaan komen. Aan de andere kant van het dorp ligt de Bricco di Neive, waar de familie de Barbaresco Vie Erte and Langhe Nebbiolo maakt. Renato was overigens de eerste die, vanaf 1970, de Serraboella Cru op het etiket vermeldde. Hierdoor stond deze cru lange tijd synoniem voor Cigliuti.

De familie Cigliuti woont bij het bedrijf dat bovenop de heuvel staat, en heeft zo een schitterend uitzicht over de wijngaarden. En die wijngaarden, dat is waar het allemaal gebeurt volgens de filosofie van de familie. De bijzondere combinatie van bodem en klimaat en de grote variatie hierin, zelfs binnen iedere wijngaard, zorgt ervoor dat iedere wijn uniek is. Een gezonde wijngaard is de basis voor een goede wijn, is het motto van de familie. De druiven komen alleen uit eigen wijngaarden, die bewerkt worden volgens traditionele methodes en waarin zo weinig mogelijk wordt gespoten en bemest. De wijngaarden worden met de hand bewerkt en alle druiven worden zorgvuldig met de hand geoogst. Na de oogst worden de druiven meteen verwerkt, waarbij ieder perceel afzonderlijk van elkaar vergist en rijpt.

Ook in de kelders wordt nog vooral gewerkt volgens oude tradities, al zijn de cementen vaten inmiddels vervangen door roestvrijstaal. Hout wordt slechts ondersteunend toegepast, waardoor de wijnen een opvallend moderne stijl hebben met sappig fruit, zachte tannines en een mooie frisheid en verleidelijke elegantie. De wijnen staan internationaal in hoog aanzien onder kenners, maar zijn bij het grote publiek weinig bekend door de kleine hoeveelheid flessen die worden geproduceerd: 30.000 per jaar. Kortom: zeer hoge kwaliteit en lastig te krijgen!


Website Renato Cigliuti

Bekijk Cigliuti

Cigliuti Langhe Nebbiolo

Rood | 0.75 L | 2022 | Italië | Doos 6 stuks

Over de wijn

De druiven voor deze prachtige elegante Nebbiolo groeien in wijngaarden ten zuidoosten van Neive, in één van de twee cru-wijngaarden van het huis: de Bricco di Neive. De bodem is hier zanderiger dan in de Serraboella Cru, en zeer rijk aan kalk. De wijngaarden liggen op zo’n 350 meter hoogte en zijn zuidwestelijk georiënteerd, waardoor de druiven tot laat op de dag zon krijgen. De relatief jonge stokken geven een wijn met een licht, elegant karakter, waarin het sappige fruit domineert.

Na de oogst vergisten de druiven op roestvrijstaal, waarna de wijn deels verder rijpt in grote traditionele vaten van Slavonisch eikenhout, deels op roestvrijstaal. Een elegante, niet te zware Nebbiolo met zeer verfijnde, complexe aroma’s sappige kersen, rozenbloesem, kokos en lichte vanilletonen. Zacht en fris van smaak, met mooie tannines en een prima balans tussen fruit, frisheid en concentratie.

Korte omschrijving

Hoogstaande, niet te zware Nebbiolo met een goede balans tussen fruit, frisheid en concentratie.

Product specificaties

Artikelnummer P28133
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Nebbiolo
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Langhe
Oogstjaar 2022
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage Nebbiolo
Alcohol percentage 14.5
EAN doos 18022610001306
EAN fles 8022610000869