Cigliuti Barbaresco Serraboella

Rood | 0.75 L | 2020 | Italië | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Cigliuti Barbaresco Serraboella

Cigliuti

Cigliuti is een klein, charmant familiebedrijf in de Serraboella Cru dat geweldige kwaliteit Nebbiolo, Barbera en Dolcetto wijnen produceert. Door de kleine productie en grote naamsbekendheid lastig te krijgen! 

Bij Cigliuti worden al eeuwenlang druiven en hazelnoten verbouwd. Al sinds 1964 bottelen ze de wijn zelf en Renato Cigliuti is de vierde generatie die het bedrijf in bezit heeft. Inmiddels staat de vijfde generatie, dochter Silvia en Claudia aan het roer, die het bedrijf met dezelfde passie en gedrevenheid leiden. Cigliuti ligt op de Serraboella-heuvel, een Cru in het Barbaresco gebied, in het dorp Neive. Deze heuvel biedt twee geweldige terroirs! De droge, kalkrijke bodem op het zuidwesten van deze steile heuvel is ideaal voor de aanplant van Nebbiolo en Dolcetto. Aan de oostkant van Serraboella, waar de grond een hoger aandeel klei bevat, staat Barbera aangeplant. De familie bezit 2 cru’s: de Serraboella Cru waar de Barbaresco, Barbera d’Alba en Dolcetto d’Alba vandaan komen. Aan de andere kant van het dorp ligt de Bricco di Neive, waar de familie de Barbaresco Vie Erte and Langhe Nebbiolo maakt. Renato was overigens de eerste die, vanaf 1970, de Serraboella Cru op het etiket vermeldde. Hierdoor stond deze cru lange tijd synoniem voor Cigliuti.

De familie Cigliuti woont bij het bedrijf dat bovenop de heuvel staat, en heeft zo een schitterend uitzicht over de wijngaarden. En die wijngaarden, dat is waar het allemaal gebeurt volgens de filosofie van de familie. De bijzondere combinatie van bodem en klimaat en de grote variatie hierin, zelfs binnen iedere wijngaard, zorgt ervoor dat iedere wijn uniek is. Een gezonde wijngaard is de basis voor een goede wijn, is het motto van de familie. De druiven komen alleen uit eigen wijngaarden, die bewerkt worden volgens traditionele methodes en waarin zo weinig mogelijk wordt gespoten en bemest. De wijngaarden worden met de hand bewerkt en alle druiven worden zorgvuldig met de hand geoogst. Na de oogst worden de druiven meteen verwerkt, waarbij ieder perceel afzonderlijk van elkaar vergist en rijpt.

Ook in de kelders wordt nog vooral gewerkt volgens oude tradities, al zijn de cementen vaten inmiddels vervangen door roestvrijstaal. Hout wordt slechts ondersteunend toegepast, waardoor de wijnen een opvallend moderne stijl hebben met sappig fruit, zachte tannines en een mooie frisheid en verleidelijke elegantie. De wijnen staan internationaal in hoog aanzien onder kenners, maar zijn bij het grote publiek weinig bekend door de kleine hoeveelheid flessen die worden geproduceerd: 30.000 per jaar. Kortom: zeer hoge kwaliteit en lastig te krijgen!


Website Renato Cigliuti

Bekijk Cigliuti

Cigliuti Barbaresco Serraboella

Rood | 0.75 L | 2020 | Italië | Doos 6 stuks

Over de wijn

De druiven groeien in kalkrijke wijngaarden in de Serraboella Cru. De wijngaarden liggen op zo’n 350 meter hoogte en zijn zuidwestelijk georiënteerd, waardoor de druiven tot laat op de dag zon krijgen. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat de druiven langzaam en volledig kunnen rijpen, zonder daarbij hun frisheid te verliezen.

Na de handmatige oogst vergisten de druiven op roestvrijstaal, waarna de wijn deels rijpt in vaten van Slavonisch eikenhout, deels in middelgrote vaten van Frans eikenhout. Dit geeft de wijn een prachtige balans tussen fruit, hout en de voor Cigliuti zo kenmerkende frisheid.

De wijn is elegant en complex in de neus met krachtige aroma’s van rode kersen, paddenstoelen en aardse tonen, aangevuld met verfijnde tonen van rozenblaadjes. In de mond een zeer zachte aanzet, gevolgd door een explosie van sap en concentratie met tonen van cacao, drop en sappige rode kersen. De wijn heeft een mooie structuur met levendige zuren en tannines. Bij de jonge wijn zijn deze nog niet volledig geïntegreerd in de wijn, waardoor ze wat prominenter aanwezig zijn. Zo’n 6 jaar na de oogst wordt de wijn harmonieuzer en het mondgevoel verfijnder. De afdronk is lang en indrukwekkend. Een wijn met een groot rijpingspotentieel.

Deze prachtige wijn is een perfecte weerspiegeling van de kwaliteiten van het huis. De wijn valt regelmatig in de (inter)nationale prijzen, en kreeg voor verschillende jaargangen 3 glaasjes Gambero Rosso, de hoogste Italiaanse bekroning.

Korte omschrijving

Fantastische Barbaresco: combinatie van goede wijnmaker en geweldige wijngaard.

Product specificaties

Artikelnummer P28142
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Nebbiolo
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Barbaresco
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage Nebbiolo
Alcohol percentage 14.5
EAN doos 18022610001320
EAN fles 8022610000791