
Agustí Torelló Mata
Agustí Torelló maakt de hoogste kwaliteit Cava van uitsluitend de traditionele druivenrassen. Met 94 Parkerpunten voor topcuvee Kripta, hadden zij op dat moment de hoogste waardering voor een Cava ooit.
Vanaf de oprichting van het huis begin jaren ’50 maakt Agustí Torelló Mata topkwaliteit Cava’s. Agustí groeit op in een gezin van kleermakers en musici, maar de omgeving maakt dat hij al jong geïnteresseerd is in wijn. Sant Sadurní d’Anoia is dé hoofdstad van de Cava, en al op zijn 18e opent Agustí hier een laboratorium voor wijnanalyses. Maar het is vooral het zelf maken van deze sprankelende wijnen dat hem interesseert. In 1955 is het zover: de eerste 500 flessen van zijn eigen Cava worden gebotteld. In 1978 maakt hij de eerste jaargang van de Kripta, een wijn die zich tot de grootste mousserende wijnen ter wereld mag rekenen. Nu, bijna 70 jaar later, is het huis uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende producenten van topkwaliteit Cava met een jaarlijkse productie van 500.000 flessen Cava en 150.000 flessen stille wijn per jaar. Zoon Alex bekommert zich om het wijnmaken en de wijngaarden, dochter Gemma zorgt voor de marketing en administratie.
Agustí Torelló Mata heeft een eigenzinnige kijk op het bereiken van de hoge kwaliteit wijnen die het huis maakt. Zo worden alle 150 percelen van het huis biologisch bewerkt en handmatig geoogst. Het huis werkt uitsluitend met traditionele lokale druivenrassen: de Macabeo, Xarello, Parellada en de blauwe Trepat. De Macabeo is, met zijn elegante, verfijnde karakter, favoriet van het huis: het huis maakt zelfs een Cava van 100% Macabeo. De Parellada en de Trepat staan aangeplant in de hoogste wijngaarden, vanaf 500 meter hoogte. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en de bodem met leisteen en zand geven wijnen met fruitaroma’s, frisheid en mineraliteit.
Alle wijnen vergisten en rijpen in de eigen kelders. Voor de vergisting wordt gebruik gemaakt van geselecteerde natuurlijke gisten, die ieder druivenras het beste tot zijn recht laten komen. Na 3 maanden worden de wijnen geblend en volgt een tweede vergisting op de fles. Anders dan bij veel Cavaproducenten maakt het huis alleen maar vintage Cava’s: alle wijnen in de blend komen uit hetzelfde oogstjaar. In de prachtig ingerichte rijpingskelders heerst een constante temperatuur van 14 graden, waardoor de wijnen zich langzaam en constant kunnen ontwikkelen. De wijnen worden pas bij bestelling gedegorgeerd (gistresten verwijderd en champagnekurk geplaatst), zodat ze langer fris zijn na aflevering. De degorgeerdatum staat ook op de flessen, iets wat ook nog steeds weinig Champagnehuizen doen.
Naast topcava’s maakt het huis ook een aantal stille wijnen van de lokale rassen. Op verzoek van enkele gezaghebbende chefs heeft Agusti Torelló Mata ook twee typen azijn op basis van Cava, en een Cava om mee te koken ontwikkeld ('Solid').
De wijnen van Agusti Torelló Mata kenmerken zich door hun mooie droge, zuivere stijl. Het huis verkoopt zijn flessen vooral aan (de tophoreca van) Catalonië, zoals bij El Celler de Can Roca. Dat Agusti Torelló Mata één van de meest vooraanstaande Cava-huizen is blijkt wel uit de enorme stroom aan internationale erkenningen. Eén voorbeeld: topcuvée Kripta is door Bettane Desseauve uitgekozen in het boek ‘De honderd beste wijnen ter wereld’, en ook geschonken tijdens de presentatie van dit boek!