Vajra Langhe Nebbiolo

Rood | Italië | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Vajra Barolo Ravera

G.D. Vajra

Eigenzinnig familiewijnhuis in de Piemonte, dat garant staat voor een constante hoge kwaliteit wijnen in een moderne, fruitige stijl. 

Een beetje rebels is Aldo Vajra altijd wel geweest. Maar goed ook, want deze eigenschap heeft geleid tot dit prachtige wijnhuis met zijn authentieke wijnen. Het verhaal begint als Aldo op zijn vijftiende tijdens een demonstratie in Turijn door zijn vader van straat wordt gehaald en naar de boerderij van zijn grootouders wordt gestuurd. Aldo brengt die zomer veel tijd door in de wijngaarden, waar zijn interesse in wijn maken wordt gewekt. Hij sluit zich aan bij Suole e Salute, een organisatie voor biologische wijnen in Italië. Al op 18-jarige leeftijd maakt hij zijn eerste biologische wijnen in de Piemonte. In de jaren daarna trouwt hij met Milena, die zijn vernieuwende kijk op het wijn maken in deze regio deelt. Zo passen ze als één van de eerste wijnhuizen in deze regio massale selectie toe, planten ze de Freisa, een ‘vergeten’ druivenras uit de Piemonte, opnieuw aan in hun wijngaarden, maar experimenteren tegelijkertijd ook met de aanplant van Riesling en Pinot Noir. In de kelders kiezen ze voor het gebruik van grote, oudere vaten in plaats van de populaire barriques, om zo de invloed van hout op de smaak van de wijn te beperken en wijn te maken in een modernere, fruitige stijl. Dit levert Aldo de benaming ‘più moderno dei tradizionalisti e più tradizionale dei modernisti’ op, ofwel ‘de meeste moderne onder de traditionele wijnmakers en de meest traditionele onder de moderne’. 

De wijngaarden van Vajra liggen ten noordwesten van de plaats Barolo en zijn vanaf het begin biologisch bewerkt. De hoge ligging van de wijngaarden (de Bricco delle Viole behoort tot de allerhoogste wijngaarden in de Piemonte) zorgt voor hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De druiven rijpen langzaam en volledig, en geven de wijnen een prachtige finesse en elegantie.  Het relatief koele klimaat in dit gebied heeft ervoor gezorgd dat veel wijnmakers de Dolcetto-druif hebben gerooid, omdat deze druif warmte nodig heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Maar de Vajra’s maken nog steeds prachtige rosé en rood van deze druif. 

Inmiddels zijn kinderen Giuseppe (1985), Francesca (1987) and Isidoro toegetreden tot het bedrijf. Zij krijgen het wijn maken en de zorg voor de wijngaarden met de paplepel ingegoten en gaan met dezelfde passie en precisie als hun ouders te werk. Samen werken ze aan een zeer betaalbare reeks wijnen met een constante goede kwaliteit, van de basiswijnen tot de topwijnen van het huis, waarbij de Vajra’s als een hecht team hun eigen plan trekken. Ieder aspect van het wijn maken krijgt uiterste aandacht, van de wijngaarden tot het bottelen. Bijzonder zijn de glas in lood ramen in de kelder. Deze kleurrijke ramen werden ontworpen door pater Costantino, die ook voor een aantal van de topwijnen van het huis etiketten in dezelfde kleurrijke stijl ontwierp.

 

Website G.D. Vajra

Bekijk G.D. Vajra

Vajra Langhe Nebbiolo

Rood | Italië | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Deze wijn laat de Nebbiolodruif zien in al zijn puurheid. De druiven komen uit verschillende jongere wijngaarden van het huis, zo’n 10 tot 25 jaar oud. De verschillen in ligging en bodem zorgen ervoor dat de druiven op verschillende momenten rijp zijn, waardoor er meerdere keren geoogst moet worden.

 Na de oogst vergist ieder perceel afzonderlijk gedurende ongeveer 19 dagen, waarna de wijn verder rijpt op roestvrijstaal, en, afhankelijk van het oogstjaar, voor een klein deel op gebruikt (neutraal) hout.  Hierdoor komt het karakter van de druif zoveel mogelijk tot zijn recht. De wijn heeft een uitnodigende, levendige neus met aroma’s van rozenknoppen, viooltjes, bessen, donker fruit, lavendel en munt. Elegant en complex van smaak met lagen van sappig rood fruit, sinaasappelschil en zoete specerijen, ondersteund door aardse en minerale tonen. Jong al prachtig om te drinken, maar de wijn zal zich in de komende jaren mooi ontwikkelen

Korte omschrijving

Nebbiolo in zijn meest pure vorm.

Product specificaties

Artikelnummer P42238
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Nebbiolo
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Langhe
Oogstjaar 2022
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 14
EAN doos 8026720112160
EAN fles 8026720112122