Swartberg Wingerde Sangiro

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | N.v.t. | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Swartberg Wingerde Sangiro

Boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek dat vooral in kwalitatief opzicht imponerend is. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het 'Franse' Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren. Maar Kent heeft nog meer pijlen op zijn boog. Naast deze slechts in geringe hoeveelheden geproduceerde paradepaardjes maakt hij onder de naam Porcupine Ridge en The Wolftrap namelijk ook buitengewoon attractieve wijnen die voor een breder publiek beschikbaar zijn. Op een wat hoger niveau behoort hier ook zeker The Chocolate Block bij. Deze laatste wijnen zijn verkrijgbaar bij DGS WIJN.

Website Boekenhoutskloof 

Het Goldmine project

Aan de voet van de Kasteelberg, waar goudzoekers lang geleden hun geluk kwamen beproeven, maakt wijnmaker Marc Kent zeer kleinschalig twee bijzondere wijnen. 

Swartland is hot, letterlijk en figuurlijk. Dit droge, warme Zuid-Afrikaanse wijngebied trekt de afgelopen jaren talloze wijnmakers die hier prachtige wijnen maken met een uniek karakter. Al eerder trok dit gebied grote groepen mensen die hun geluk kwamen zoeken in de vele goudmijnen in dit gebied. Het warme, droge klimaat en de bijzondere bodem van verweerde graniet, leisteen, kwarts, ijzerhoudend gesteente en oude zandsteen maken het gebied zeer geschikt voor verschillende druivenrassen zoals de Syrah, Semillion, Cinsault en de Chenin Blanc en geven de wijnen een bijzonder karakter. 

De Goldmine wijngaarden liggen op de zuidwestelijk georiënteerde hellingen van de Kasteelberg. De druiven worden in de eerste instantie verkocht aan verschillende topproducenten. In 2013 besluit Boekenhoutskloof de wijngaarden te kopen, in de eerste instantie met het idee de druiven hiervoor te gebruiken voor hun bestaande wijnen. Maar het gebied heeft zo’n uniek, eigen karakter dat wijnmaker Marc Kent hier een apart project voor opzet onder het label ‘Goldmine’. Voor de Patina-wijnen worden de Chenin Blanc ranken, aangeplant in 1996, en de oudste Syrah ranken (uit 2000) gebruikt. Marc Kent maakt hier slechts 2 wijnen op zeer kleine schaal. De bijzondere bodem en het warme, droge klimaat geven de wijnen een prachtige balans tussen concentratie, structuur en finesse.

 

Bekijk Boekenhoutskloof

Swartberg Wingerde Sangiro

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | N.v.t. | Doos 6 stuks

Over de wijn

Alle druiven voor deze wijn groeien in de 3,4 hectare wijngaard van Dr. Jurgen Hanekom op de Swartberg Farm. Ze staan aangeplant als ‘field blend’, met verschillende rassen door elkaar, maar het grootste deel van de ranken is Pinotage. In de wijngaarden wordt minimaal ingegrepen, de wijngaard wordt niet geïrrigeerd en de lokale Namaqua bloemen groeien en bloeien uitbundig tussen de wijnranken. De bodem bestaat hier uit verweerde graniet en zandsteen. De naam van de wijn verwijst naar de auteur, filmmaker en jachtopziener A.A. Pienaar, bekend onder het pseudoniem ‘Sangiro’, die zijn inspiratie haalde uit de natuur.

Na de handmatige oogst ondergaat de wijn een natuurlijke vergisting op oude eikenhouten vaten. Puur en aromatisch in de neus, met aroma’s van rijpe pruimen en zwarte kersen, omhuld met kruidige tonen van kardemom, Oosterse kruiden en Fynbos. Vol en stevig van smaak, met complexe tonen van rijp fruit en elegante, soepele tannines. Een wijn om voor te gaan zitten, bij iedere slok ontdek je weer een nieuw laagje.

Korte omschrijving

Bijzondere Pinotage, stevig en complex met een opvallende elegantie en soepele tannines.

Product specificaties

Artikelnummer P30185
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Pinotage
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Piekenierskloof
Oogstjaar N.v.t.
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 26002039012267
EAN fles 6002039012263