Swartberg Wingerde Sangiro

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2017 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Swartberg Wingerde Holism Palomino

Swartberg Wingerde

 

Wijnmaker Rudiger Gretschel maakt op zeer kleine schaal bijzondere wijnen, die de terroir van de ruige, ongerepte Piekenierskloof perfect weergeven. 

De Piekenierskloof is een magische plek in het Zuidwesten van Zuid-Afrika. Een droog, ruig gebied vol rotsen, waar de hete zon en de koude oceaanwind vrij spel hebben. De kloof is vernoemd naar de Nederlandse ‘Picqueniers’, soldaten die in de 17e eeuw in deze barre omstandigheden konvooien moesten beschermen. In de Piekenierskloof werden al rond 1700 de eerste Grenache-wijnranken aangeplant.  Het verhaal gaat dat Napoleon tijdens zijn ballingschap op Sint Helena zoete rode wijn, gemaakt van deze druiven, liet overkomen naar het eiland. 

En het zijn precies die Grenache-ranken die Rudiger Gretschel, wijnmaker bij o.a. Boekenhoutskloof en Reyneke, naar dit bijzondere wijngebied trekken. In zijn zoektocht naar de perfecte Grenache voor de wereldberoemde Chocolate Block bezoekt hij samen met Marc Kent (Boekenhoutskloof) de wijngaarden in Piekenierskloof. Hij wordt meteen gegrepen door dit extreme gebied met de stokoude bushvines. Tijdens een rondreis komt hij langs de Swartberg farm, een uitgestrekt landgoed aan de voet van de Swartberg. De eigenaar, de 81 jaar oude Dr. Jurgen Hanekom, verzorgt zijn paar hectare wijnranken minimaal: geen irrigatie, de bodem wordt niet omgeploegd en de oude wijnranken staan niet in nette rijen aangeplant, waardoor al het wijngaardwerk alleen met de hand kan worden gedaan. Maar de druiven zijn van zo’n topkwaliteit dat Rudiger besluit hiervan zijn eigen wijnen te gaan maken. Minimale interventie in de wijngaarden, biodiversiteit, het niet toepassen van irrigatie en werken met oude druivenranken, allemaal factoren die deze wijnen zo bijzonder maken. 

Sinds een paar jaar werkt Rudiger samen met de buren van de ‘Swartberg Wingerde’, zoals hij zijn project heeft genoemd. Hierdoor heeft hij de beschikking over verschillende druivenrassen, waarmee hij zeer kleinschalig drie prachtige wijnen maakt: één wijn volledig van Pinotage-druiven van de eigen wijngaarden en een witte en rode blend met druiven van de buurwijngaarden. Het relatief koele klimaat en de natuurlijke manier van werken zorgen voor een perfecte balans en een laag alcoholpercentage in de wijnen.

Website: Swartberg Wingerde

Bekijk Swartberg Wingerde

Swartberg Wingerde Sangiro

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2017 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Alle druiven voor deze wijn groeien in de 3,4 hectare wijngaard van Dr. Jurgen Hanekom op de Swartberg Farm. Ze staan aangeplant als ‘field blend’, met verschillende rassen door elkaar, maar het grootste deel van de ranken is Pinotage. In de wijngaarden wordt minimaal ingegrepen, de wijngaard wordt niet geïrrigeerd en de lokale Namaqua bloemen groeien en bloeien uitbundig tussen de wijnranken. De bodem bestaat hier uit verweerde graniet en zandsteen. De naam van de wijn verwijst naar de auteur, filmmaker en jachtopziener A.A. Pienaar, bekend onder het pseudoniem ‘Sangiro’, die zijn inspiratie haalde uit de natuur.

Na de handmatige oogst ondergaat de wijn een natuurlijke vergisting op oude eikenhouten vaten. Puur en aromatisch in de neus, met aroma’s van rijpe pruimen en zwarte kersen, omhuld met kruidige tonen van kardemom, Oosterse kruiden en Fynbos. Vol en stevig van smaak, met complexe tonen van rijp fruit en elegante, soepele tannines. Een wijn om voor te gaan zitten, bij iedere slok ontdek je weer een nieuw laagje.

Korte omschrijving

Bijzondere Pinotage, stevig en complex met een opvallende elegantie en soepele tannines.

Product specificaties

Artikelnummer P30185
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Pinotage
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Piekenierskloof
Oogstjaar 2017
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 26002039012267
EAN fles 6002039012263