Swartberg Wingerde Miracle Bush white

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Swartberg Wingerde Miracle Bush white

Swartberg Wingerde

 

Wijnmaker Rudiger Gretschel maakt op zeer kleine schaal bijzondere wijnen, die de terroir van de ruige, ongerepte Piekenierskloof perfect weergeven. 

De Piekenierskloof is een magische plek in het Zuidwesten van Zuid-Afrika. Een droog, ruig gebied vol rotsen, waar de hete zon en de koude oceaanwind vrij spel hebben. De kloof is vernoemd naar de Nederlandse ‘Picqueniers’, soldaten die in de 17e eeuw in deze barre omstandigheden konvooien moesten beschermen. In de Piekenierskloof werden al rond 1700 de eerste Grenache-wijnranken aangeplant.  Het verhaal gaat dat Napoleon tijdens zijn ballingschap op Sint Helena zoete rode wijn, gemaakt van deze druiven, liet overkomen naar het eiland. 

En het zijn precies die Grenache-ranken die Rudiger Gretschel, wijnmaker bij o.a. Boekenhoutskloof en Reyneke, naar dit bijzondere wijngebied trekken. In zijn zoektocht naar de perfecte Grenache voor de wereldberoemde Chocolate Block bezoekt hij samen met Marc Kent (Boekenhoutskloof) de wijngaarden in Piekenierskloof. Hij wordt meteen gegrepen door dit extreme gebied met de stokoude bushvines. Tijdens een rondreis komt hij langs de Swartberg farm, een uitgestrekt landgoed aan de voet van de Swartberg. De eigenaar, de 81 jaar oude Dr. Jurgen Hanekom, verzorgt zijn paar hectare wijnranken minimaal: geen irrigatie, de bodem wordt niet omgeploegd en de oude wijnranken staan niet in nette rijen aangeplant, waardoor al het wijngaardwerk alleen met de hand kan worden gedaan. Maar de druiven zijn van zo’n topkwaliteit dat Rudiger besluit hiervan zijn eigen wijnen te gaan maken. Minimale interventie in de wijngaarden, biodiversiteit, het niet toepassen van irrigatie en werken met oude druivenranken, allemaal factoren die deze wijnen zo bijzonder maken. 

Sinds een paar jaar werkt Rudiger samen met de buren van de ‘Swartberg Wingerde’, zoals hij zijn project heeft genoemd. Hierdoor heeft hij de beschikking over verschillende druivenrassen, waarmee hij zeer kleinschalig drie prachtige wijnen maakt: één wijn volledig van Pinotage-druiven van de eigen wijngaarden en een witte en rode blend met druiven van de buurwijngaarden. Het relatief koele klimaat en de natuurlijke manier van werken zorgen voor een perfecte balans en een laag alcoholpercentage in de wijnen.

Website: Swartberg Wingerde

Bekijk Swartberg Wingerde

Swartberg Wingerde Miracle Bush white

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Deze prachtige witte blend wordt gemaakt van 47% Chenin blanc, 40% Grenache Blanc en 13% Palomino, die groeien aan bushvines in de Swartberg-wijngaarden en in die van de buren. De Palomino-ranken werden aangeplant in 1965 en zijn daarmee de oudste in Zuid-Afrika. Hun van nature lage zuurgraad maakt het mogelijk de druiven vroeg te oogsten, en daarmee frisheid en intense bloemige tonen aan de wijn mee te geven. De Grenache Blanc wordt pas geoogst als hij door en door rijp is, en zo rijkdom en complexiteit aan de wijn kan toevoegen. De Chenin Blanc geeft frisheid en mineraliteit aan de wijn.

De druiven worden met de hand geoogst, waarna ieder druivenras afzonderlijk vergist en rijpt. De vergisting verloopt spontaan met behulp van natuurlijke gisten. De Chenin Blanc vergist en rijpt gedurende 9 maanden in vaten van Mittelberger eikenhout. De Grenache vergist en rijpt in amphora’s van klei, en de Palomino vergist en rijpt in grote eikenhouten foeders van 2500 liter.

Het resultaat is een fantastische, complexe wijn waarin rijpheid, frisheid en mineraliteit op een prachtige manier samen komen. In de neus uitnodigende florale tonen en aroma’s van wit en geel fruit, met licht oxidatieve nuances. Complex en gelaagd in de mond met tonen van steenfruit, anijs en een opvallende mineraliteit.

Korte omschrijving

Complexe witte blend waarin alle elementen perfect samenkomen.

Product specificaties

Artikelnummer P30180
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chenin Blanc
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Piekenierskloof
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Assemblage 47% Chenin blanc, 40% Grenache Blanc en 13% Palomino
Alcohol percentage 12.5
EAN doos 10737186293106
EAN fles 7371862931096