Swartberg Wingerde Miracle Bush white

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Swartberg Wingerde Sangiro

Boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek dat vooral in kwalitatief opzicht imponerend is. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het 'Franse' Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren. Maar Kent heeft nog meer pijlen op zijn boog. Naast deze slechts in geringe hoeveelheden geproduceerde paradepaardjes maakt hij onder de naam Porcupine Ridge en The Wolftrap namelijk ook buitengewoon attractieve wijnen die voor een breder publiek beschikbaar zijn. Op een wat hoger niveau behoort hier ook zeker The Chocolate Block bij. Deze laatste wijnen zijn verkrijgbaar bij DGS WIJN.

Website Boekenhoutskloof 

Het Goldmine project

Aan de voet van de Kasteelberg, waar goudzoekers lang geleden hun geluk kwamen beproeven, maakt wijnmaker Marc Kent zeer kleinschalig twee bijzondere wijnen. 

Swartland is hot, letterlijk en figuurlijk. Dit droge, warme Zuid-Afrikaanse wijngebied trekt de afgelopen jaren talloze wijnmakers die hier prachtige wijnen maken met een uniek karakter. Al eerder trok dit gebied grote groepen mensen die hun geluk kwamen zoeken in de vele goudmijnen in dit gebied. Het warme, droge klimaat en de bijzondere bodem van verweerde graniet, leisteen, kwarts, ijzerhoudend gesteente en oude zandsteen maken het gebied zeer geschikt voor verschillende druivenrassen zoals de Syrah, Semillion, Cinsault en de Chenin Blanc en geven de wijnen een bijzonder karakter. 

De Goldmine wijngaarden liggen op de zuidwestelijk georiënteerde hellingen van de Kasteelberg. De druiven worden in de eerste instantie verkocht aan verschillende topproducenten. In 2013 besluit Boekenhoutskloof de wijngaarden te kopen, in de eerste instantie met het idee de druiven hiervoor te gebruiken voor hun bestaande wijnen. Maar het gebied heeft zo’n uniek, eigen karakter dat wijnmaker Marc Kent hier een apart project voor opzet onder het label ‘Goldmine’. Voor de Patina-wijnen worden de Chenin Blanc ranken, aangeplant in 1996, en de oudste Syrah ranken (uit 2000) gebruikt. Marc Kent maakt hier slechts 2 wijnen op zeer kleine schaal. De bijzondere bodem en het warme, droge klimaat geven de wijnen een prachtige balans tussen concentratie, structuur en finesse.

 

Bekijk Boekenhoutskloof

Swartberg Wingerde Miracle Bush white

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Deze prachtige witte blend wordt gemaakt van 47% Chenin blanc, 40% Grenache Blanc en 13% Palomino, die groeien aan bushvines in de Swartberg-wijngaarden en in die van de buren. De Palomino-ranken werden aangeplant in 1965 en zijn daarmee de oudste in Zuid-Afrika. Hun van nature lage zuurgraad maakt het mogelijk de druiven vroeg te oogsten, en daarmee frisheid en intense bloemige tonen aan de wijn mee te geven. De Grenache Blanc wordt pas geoogst als hij door en door rijp is, en zo rijkdom en complexiteit aan de wijn kan toevoegen. De Chenin Blanc geeft frisheid en mineraliteit aan de wijn.

De druiven worden met de hand geoogst, waarna ieder druivenras afzonderlijk vergist en rijpt. De vergisting verloopt spontaan met behulp van natuurlijke gisten. De Chenin Blanc vergist en rijpt gedurende 9 maanden in vaten van Mittelberger eikenhout. De Grenache vergist en rijpt in amphora’s van klei, en de Palomino vergist en rijpt in grote eikenhouten foeders van 2500 liter.

Het resultaat is een fantastische, complexe wijn waarin rijpheid, frisheid en mineraliteit op een prachtige manier samen komen. In de neus uitnodigende florale tonen en aroma’s van wit en geel fruit, met licht oxidatieve nuances. Complex en gelaagd in de mond met tonen van steenfruit, anijs en een opvallende mineraliteit.

Korte omschrijving

Complexe witte blend waarin alle elementen perfect samenkomen.

Product specificaties

Artikelnummer P30180
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chenin Blanc
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Piekenierskloof
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Assemblage 47% Chenin blanc, 40% Grenache Blanc en 13% Palomino
Alcohol percentage 12.5
EAN doos 10737186293106
EAN fles 7371862931096