Swartberg Wingerde Miracle Bush red

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Swartberg Wingerde Sangiro

Boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek dat vooral in kwalitatief opzicht imponerend is. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het 'Franse' Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren. Maar Kent heeft nog meer pijlen op zijn boog. Naast deze slechts in geringe hoeveelheden geproduceerde paradepaardjes maakt hij onder de naam Porcupine Ridge en The Wolftrap namelijk ook buitengewoon attractieve wijnen die voor een breder publiek beschikbaar zijn. Op een wat hoger niveau behoort hier ook zeker The Chocolate Block bij. Deze laatste wijnen zijn verkrijgbaar bij DGS WIJN.

Website Boekenhoutskloof 

Het Goldmine project

Aan de voet van de Kasteelberg, waar goudzoekers lang geleden hun geluk kwamen beproeven, maakt wijnmaker Marc Kent zeer kleinschalig twee bijzondere wijnen. 

Swartland is hot, letterlijk en figuurlijk. Dit droge, warme Zuid-Afrikaanse wijngebied trekt de afgelopen jaren talloze wijnmakers die hier prachtige wijnen maken met een uniek karakter. Al eerder trok dit gebied grote groepen mensen die hun geluk kwamen zoeken in de vele goudmijnen in dit gebied. Het warme, droge klimaat en de bijzondere bodem van verweerde graniet, leisteen, kwarts, ijzerhoudend gesteente en oude zandsteen maken het gebied zeer geschikt voor verschillende druivenrassen zoals de Syrah, Semillion, Cinsault en de Chenin Blanc en geven de wijnen een bijzonder karakter. 

De Goldmine wijngaarden liggen op de zuidwestelijk georiënteerde hellingen van de Kasteelberg. De druiven worden in de eerste instantie verkocht aan verschillende topproducenten. In 2013 besluit Boekenhoutskloof de wijngaarden te kopen, in de eerste instantie met het idee de druiven hiervoor te gebruiken voor hun bestaande wijnen. Maar het gebied heeft zo’n uniek, eigen karakter dat wijnmaker Marc Kent hier een apart project voor opzet onder het label ‘Goldmine’. Voor de Patina-wijnen worden de Chenin Blanc ranken, aangeplant in 1996, en de oudste Syrah ranken (uit 2000) gebruikt. Marc Kent maakt hier slechts 2 wijnen op zeer kleine schaal. De bijzondere bodem en het warme, droge klimaat geven de wijnen een prachtige balans tussen concentratie, structuur en finesse.

 

Bekijk Boekenhoutskloof

Swartberg Wingerde Miracle Bush red

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Rudiger Gretschel ziet zichzelf als een artiest als het gaat om het samenstellen van de blends. Het geheel van alle wijnen samen moet een perfecte combinatie zijn van iedere wijn op zich. Voor deze prachtige rode blend voegt hij nagenoeg gelijke delen Pinotage, Grenache Noir en Syrah samen. De Pinotage komt van meer dan 30 jaar oude wijnranken, die groeien op droge alluviale bodems. Ook de Syrah en Grenache groeien aan bushvines in wijngaarden zonder irrigatie. De Pinotage geeft de wijn ruggegraat met zijn fijne, gestructureerde tannines. De Syrah geeft de wijn een spannende kruidigheid, diepgang en zijn intense kleur. De Grenache zorgt voor lichte, fruitige tonen en frisheid. 

De druiven worden met de hand geoogst, waarna ieder druivenras afzonderlijk vergist en rijpt. De Pinotage wordt volledig ontsteeld, bij de Syrah en Grenache vergist ook een deel hele trossen mee. De vergisting verloopt spontaan in betonnen vaten, waarna de wijn deels op barriques, deels op grote foeders rijpt. De houtrijping is puur ondersteunend bedoeld, zodat de wijn zijn fruitige, minerale karakter zoveel mogelijk behoudt.

In de neus aroma’s van rode bessen en viooltjes, aangevuld met intense kruidige tonen. Elegant en sappig van smaak, met tonen van vers rood fruit, kruidige peper en fijne zuren. Een alcoholpercentage van slechts 12,5 % en de mooie mineraliteit maken deze wijn aangenaam en doordrinkbaar.

Korte omschrijving

Elegante, sappige rode blend die zich blijft ontwikkelen in het glas.

Product specificaties

Artikelnummer P30182
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Aglianico
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Piekenierskloof
Oogstjaar 2019
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage Pinotage, Grenache Noir en Syrah
Alcohol percentage 12.5
EAN doos 10737186293113