Swartberg Wingerde Miracle Bush red

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Swartberg Wingerde Miracle Bush red

Swartberg Wingerde

 

Wijnmaker Rudiger Gretschel maakt op zeer kleine schaal bijzondere wijnen, die de terroir van de ruige, ongerepte Piekenierskloof perfect weergeven. 

De Piekenierskloof is een magische plek in het Zuidwesten van Zuid-Afrika. Een droog, ruig gebied vol rotsen, waar de hete zon en de koude oceaanwind vrij spel hebben. De kloof is vernoemd naar de Nederlandse ‘Picqueniers’, soldaten die in de 17e eeuw in deze barre omstandigheden konvooien moesten beschermen. In de Piekenierskloof werden al rond 1700 de eerste Grenache-wijnranken aangeplant.  Het verhaal gaat dat Napoleon tijdens zijn ballingschap op Sint Helena zoete rode wijn, gemaakt van deze druiven, liet overkomen naar het eiland. 

En het zijn precies die Grenache-ranken die Rudiger Gretschel, wijnmaker bij o.a. Boekenhoutskloof en Reyneke, naar dit bijzondere wijngebied trekken. In zijn zoektocht naar de perfecte Grenache voor de wereldberoemde Chocolate Block bezoekt hij samen met Marc Kent (Boekenhoutskloof) de wijngaarden in Piekenierskloof. Hij wordt meteen gegrepen door dit extreme gebied met de stokoude bushvines. Tijdens een rondreis komt hij langs de Swartberg farm, een uitgestrekt landgoed aan de voet van de Swartberg. De eigenaar, de 81 jaar oude Dr. Jurgen Hanekom, verzorgt zijn paar hectare wijnranken minimaal: geen irrigatie, de bodem wordt niet omgeploegd en de oude wijnranken staan niet in nette rijen aangeplant, waardoor al het wijngaardwerk alleen met de hand kan worden gedaan. Maar de druiven zijn van zo’n topkwaliteit dat Rudiger besluit hiervan zijn eigen wijnen te gaan maken. Minimale interventie in de wijngaarden, biodiversiteit, het niet toepassen van irrigatie en werken met oude druivenranken, allemaal factoren die deze wijnen zo bijzonder maken. 

Sinds een paar jaar werkt Rudiger samen met de buren van de ‘Swartberg Wingerde’, zoals hij zijn project heeft genoemd. Hierdoor heeft hij de beschikking over verschillende druivenrassen, waarmee hij zeer kleinschalig drie prachtige wijnen maakt: één wijn volledig van Pinotage-druiven van de eigen wijngaarden en een witte en rode blend met druiven van de buurwijngaarden. Het relatief koele klimaat en de natuurlijke manier van werken zorgen voor een perfecte balans en een laag alcoholpercentage in de wijnen.

Website: Swartberg Wingerde

Bekijk Swartberg Wingerde

Swartberg Wingerde Miracle Bush red

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Rudiger Gretschel ziet zichzelf als een artiest als het gaat om het samenstellen van de blends. Het geheel van alle wijnen samen moet een perfecte combinatie zijn van iedere wijn op zich. Voor deze prachtige rode blend voegt hij nagenoeg gelijke delen Pinotage, Grenache Noir en Syrah samen. De Pinotage komt van meer dan 30 jaar oude wijnranken, die groeien op droge alluviale bodems. Ook de Syrah en Grenache groeien aan bushvines in wijngaarden zonder irrigatie. De Pinotage geeft de wijn ruggegraat met zijn fijne, gestructureerde tannines. De Syrah geeft de wijn een spannende kruidigheid, diepgang en zijn intense kleur. De Grenache zorgt voor lichte, fruitige tonen en frisheid. 

De druiven worden met de hand geoogst, waarna ieder druivenras afzonderlijk vergist en rijpt. De Pinotage wordt volledig ontsteeld, bij de Syrah en Grenache vergist ook een deel hele trossen mee. De vergisting verloopt spontaan in betonnen vaten, waarna de wijn deels op barriques, deels op grote foeders rijpt. De houtrijping is puur ondersteunend bedoeld, zodat de wijn zijn fruitige, minerale karakter zoveel mogelijk behoudt.

In de neus aroma’s van rode bessen en viooltjes, aangevuld met intense kruidige tonen. Elegant en sappig van smaak, met tonen van vers rood fruit, kruidige peper en fijne zuren. Een alcoholpercentage van slechts 12,5 % en de mooie mineraliteit maken deze wijn aangenaam en doordrinkbaar.

Korte omschrijving

Elegante, sappige rode blend die zich blijft ontwikkelen in het glas.

Product specificaties

Artikelnummer P30182
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Grenache
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Piekenierskloof
Oogstjaar 2019
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage Pinotage, Grenache Noir en Syrah
Alcohol percentage 12.5
EAN doos 10737186293113