Swartberg Wingerde Holism Garnacha

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Swartberg Wingerde Holism Garnacha

Swartberg Wingerde

 

Wijnmaker Rudiger Gretschel maakt op zeer kleine schaal bijzondere wijnen, die de terroir van de ruige, ongerepte Piekenierskloof perfect weergeven. 

De Piekenierskloof is een magische plek in het Zuidwesten van Zuid-Afrika. Een droog, ruig gebied vol rotsen, waar de hete zon en de koude oceaanwind vrij spel hebben. De kloof is vernoemd naar de Nederlandse ‘Picqueniers’, soldaten die in de 17e eeuw in deze barre omstandigheden konvooien moesten beschermen. In de Piekenierskloof werden al rond 1700 de eerste Grenache-wijnranken aangeplant.  Het verhaal gaat dat Napoleon tijdens zijn ballingschap op Sint Helena zoete rode wijn, gemaakt van deze druiven, liet overkomen naar het eiland. 

En het zijn precies die Grenache-ranken die Rudiger Gretschel, wijnmaker bij o.a. Boekenhoutskloof en Reyneke, naar dit bijzondere wijngebied trekken. In zijn zoektocht naar de perfecte Grenache voor de wereldberoemde Chocolate Block bezoekt hij samen met Marc Kent (Boekenhoutskloof) de wijngaarden in Piekenierskloof. Hij wordt meteen gegrepen door dit extreme gebied met de stokoude bushvines. Tijdens een rondreis komt hij langs de Swartberg farm, een uitgestrekt landgoed aan de voet van de Swartberg. De eigenaar, de 81 jaar oude Dr. Jurgen Hanekom, verzorgt zijn paar hectare wijnranken minimaal: geen irrigatie, de bodem wordt niet omgeploegd en de oude wijnranken staan niet in nette rijen aangeplant, waardoor al het wijngaardwerk alleen met de hand kan worden gedaan. Maar de druiven zijn van zo’n topkwaliteit dat Rudiger besluit hiervan zijn eigen wijnen te gaan maken. Minimale interventie in de wijngaarden, biodiversiteit, het niet toepassen van irrigatie en werken met oude druivenranken, allemaal factoren die deze wijnen zo bijzonder maken. 

Sinds een paar jaar werkt Rudiger samen met de buren van de ‘Swartberg Wingerde’, zoals hij zijn project heeft genoemd. Hierdoor heeft hij de beschikking over verschillende druivenrassen, waarmee hij zeer kleinschalig drie prachtige wijnen maakt: één wijn volledig van Pinotage-druiven van de eigen wijngaarden en een witte en rode blend met druiven van de buurwijngaarden. Het relatief koele klimaat en de natuurlijke manier van werken zorgen voor een perfecte balans en een laag alcoholpercentage in de wijnen.

Website: Swartberg Wingerde

Bekijk Swartberg Wingerde

Swartberg Wingerde Holism Garnacha

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Holism-wijnen zijn gebaseerd op het holisme-concept van de Zuid-Afrikaans staatsman Jan Smuts, waarin de connectie tussen aarde, organismes, elementen, planten, de mens en alles daarboven met elkaar centraal staat. . De wijn wordt gemaakt van druiven zeer oude Grenache-ranken die aangeplant staan op het Piekeniersplateau. De hoogte van de wijngaarden (600 meter), de nabijheid van de Atlantische Oceaan, hete zomers en het achterwege laten van irrigatie in de droge wijngaarden zorgt voor uitdagende omstandigheden voor de wijnranken. Maar juist deze extreme omstandigheden en de leeftijd van de ranken geven wijnen met een opvallende frisheid en balans. 

Na de handmatige oogst wordt de helft van de druiven overgedaan in betonnen tanks, waar de druiven voorzichtig met de voeten worden gekneusd. De andere helft wordt ontsteeld en toegevoegd aan de gekneusde druiven. De vergisting verloopt met behulp van natuurlijke gisten.  De rijping van de wijn verloopt grotendeels op RVS vaten, om het frisse, fruitige karakter van de wijn te bewaren. Een klein deel van de wijn (20%) rijpt op gebruikte houten vaten en geeft wat meer body en zachtheid aan de wijn.

Dit is Grenache zoals Rudiger hem het liefst ziet: lichter en frisser van smaak dan zijn soortgenoten uit de zuidelijke Rhône, die vaak zwaarder en alcoholischer zijn. Gestructureerd, rond en fris van smaak met een aangename kruidigheid en een krokante frisheid.

Korte omschrijving

Frisse, harmonieuze wijn van 100% Grenache van zeer oude bushvines.

Product specificaties

Artikelnummer P30187
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Garnacha
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Piekenierskloof
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 26002039013103
EAN fles 6002039013109