Afbeelding voor fabrikant Philippe Nusswitz

Philippe Nusswitz

Deze wijnmaker (van origine sommelier) weet in elke wijn finesse, zuiverheid en verleidelijk sap te krijgen. Hoge kwaliteit met een moderne uitstraling.

Philippe Nusswitz komt, zoals zijn naam al verraadt, uit de Elzas. Hier werkt hij lange tijd als gepassioneerd sommelier, onder andere bij Auberge de l'Ill van de familie Haeberlin, een restaurant met drie Michelinsterren.  In 1986 wordt hij uitgeroepen tot ‘beste sommelier van Frankrijk’.

Maar zijn passie voor wijn gaat verder dan het sommeliervak. Begin jaren ’00 bezoekt hij het plaatsje Durfort in de Cévennen. Het klimaat, de ligging aan de voet van de bergen en het pure, authentieke leven hebben hem te pakken: hij ziet zichzelf en zijn gezin hier wonen en wijn maken. Samen met zijn vrouw Pascale en zijn kinderen vestigt hij zich in 2002 in een oude 17e-eeuwse ‘mas’ in Durfort. Het stel wil mensen uitnodigen en meenemen in hun liefde voor het gebied en de wijnen, en besluit een deel van de kamers te verhuren aan bezoekers. 

Philippe blijkt talent te hebben voor het wijnmaken. Hij stort zich hier met dezelfde passie en gedrevenheid op als in zijn functie als sommelier. Philippe houdt ervan zo puur en zuiver mogelijk te werken. Zijn wijnen zijn krachtig en elegant, stevig maar ook fris. Die frisheid heeft te maken met het klimaat: het kan in de zomer behoorlijk warm zijn overdag, maar door de omliggende bergen koelt het ’s nachts flink af, waardoor de frisheid in de wijnen behouden blijft. 

Philippe maakt de wijnen in samenwerking met de plaatselijke coöperatie van Durfort, La Cave de Durfort. Hij pacht de beste wijngaarden, waarvoor hij heeft vastgelegd onder welke condities er gewerkt moet worden, welke opbrengsten er maximaal gemaakt mogen worden en wanneer er geoogst wordt. Voor het maken van de wijnen mag Philippe de apparatuur in de kelders van de coöperatie gebruiken. Als tegenprestatie helpt hij de coöperatie met het maken van betere wijnen: de prachtige en betaalbare lijn Pélous. In 2005 komt de eerste witte wijn op de markt die de indicatie ‘AOC Duché d’Uzès’ mag dragen, een mooie bekroning van de enorme kwaliteitsgroei van de wijnen in het gebied.


Website Philippe Nusswitz

De wijnen van Philippe Nusswitz

5 wijnen
Sorteer op
Toon
Toon als