Château Philippe le Hardi ligt aan de basis van de huidige Bourgogne. Met bijna 100 hectare wijngaard verspreid over de Côte de Nuits, de Côte d’Or en de Côte Chalonnaise biedt het huis een grote diversiteit aan witte en rode wijnen.
Château Philippe le Hardi is één van de grootste wijndomeinen in de Bourgogne. Het imposante kasteel in Santenay stamt uit de 9de eeuw en was gedurende een deel van de 14de eeuw in bezit van Philippe le Hardi (Philips de Stoute), Hertog van Bourgondië. Met zijn ‘Ordonnance de Philippe le Hardi’ legde hij de basis voor de monocépage wijnbouw in Bourgogne, waarbij alleen nog maar Pinot Noir aangeplant mocht worden voor het maken van wijn, en niet meer de Gamay.
Château Philippe le Hardi bezit 98 hectare wijngaarden verdeeld over de Côte de Nuits, de Côte d’Or en de Côte Chalonnaise. In totaal maken zij wijn in 14 appellaties, o.a. Mercurey, Aloxe-Corton, Santenay, Pommard en Saint-Aubin. Deze grote verspreiding over het gebied geeft een enorme diversiteit aan subklimaatjes en bodemsamenstellingen, en daarmee de mogelijkheid om de verschillende karakters en stijlen van de Bourgogne in hun wijnen vast te leggen. Aandacht voor de omgeving en het behoud van gezonde wijngaarden staat al ruim 20 jaar centraal in de filosofie van het huis. Het château is Terra Vitis gecertificeerd sinds 2004, en is constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden om zo natuurlijk mogelijk te werken. Zo wordt snoeiafval niet verbrand maar weer verdeeld over de wijngaard. Omringende begroeiing wordt zoveel mogelijk behouden om de biodiversiteit te stimuleren. De wijngaarden worden nauwlettend in de gaten gehouden om de werkzaamheden zoveel mogelijk af te stemmen op de omstandigheden in de wijngaard.
Zowel in de wijngaarden als in de kelders wordt constant met nieuwe methodes en technieken geëxperimenteerd, om de kwaliteit en het karakter van de wijnen nog meer te fine-tunen. Zo worden de ranken in de Clos de Vougeot-wijngaarden op een speciale manier gesnoeid om de ranken sterker te maken en de opbrengst te verbeteren. In de kelders wordt sinds kort geëxperimenteerd met amfora’s en sulfietvrije wijnen. De wijnen zijn preciezer, zuiverder en zachter van smaak dan een aantal jaren geleden.
Tot halverwege 2021 was de naam van het domein ‘Château de Santenay’. Door een wijziging van de wetgeving in de Bourgogne in 2021 is de naam van de appellatie Santenay niet meer toegestaan als domeinnaam. Daarom is de naam daarna gewijzigd in ‘Château Philippe le Hardi’.
Website Château Philippe le Hardi