Pedro Parra Vinista Pais

Rood | Chili | 0.75 L | 2022 | Doos 12 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Pedro Parra Vinista Pais

Pedro Parra

 In het onherbergzame Chileense wijngebied Itata maakt ‘Dr. Terroir’, wijnmaker en visionair Pedro Parra prachtige unieke wijnen met een opvallende mineraliteit en energie. 

‘Dr. Terroir’, de naam die wijnmaker en visionair Pedro Parra met verve draagt. Het is in de wijngaarden in Frankrijk dat hij wordt gegrepen door de terroirbenadering van wijnen. Hij promoveert op dit onderwerp aan het Institut National Agronomique de Paris, en werkt gedurende 6 jaar in verschillende wijngebieden in Frankrijk. Tijdens zijn werk als consultant in landen als Chili, Argentinië, de VS, Italië, Canada, Frankrijk en Armenië specialiseert hij zich verder in dit vakgebied.

Pas na 15 jaar vindt hij het tijd om voor zichzelf te beginnen en zijn eigen wijnen te gaan maken. Het maken van pure terroirwijnen maken op granietbodems en dit kunnen delen met zijn familie, dat is zijn droom. En dus is de meest geschikte locatie snel gevonden: in Itata in de Bio Bio Valley, de plek waar hij opgroeide. 

Itata is een verborgen parel in Chili, tot voor kort onbekend in de internationale wijnwereld. Bij een bezoek aan dit bijzondere gebied waan je je terug in de tijd: de wijnranken zijn oud en groeien in de vorm van bushvines, de wijngaarden zijn klein, vol stenen en rotsen en worden met de hand en met behulp van paarden bewerkt. De geïsoleerde ligging, het onherbergzame landschap en de regelmatige regenval hebben het gebied vrij gehouden van grote wijnbedrijven en massaproductie. Hier verbouwen kleine wijnboeren al eeuwenlang druiven op kleine stukjes grond. De bodem bestaat uit graniet en leisteen. In de tijd van Pinochet zijn de leisteenbodems beplant met dennenbomen en eucalyptus, waardoor de wijngaarden grotendeels op granietbodems liggen. Al in de 16e eeuw werden hier de eerste Listan Prieto (País)-druiven aangeplant door de Spanjaarden, pas in 1950 volgde de Cinsault vanuit Frankrijk. De geïsoleerde ligging, de bodem en het unieke koele klimaat geven dit gebied zijn bijzondere terroir. 

Geen wonder dat Pedro zich aangetrokken voelt tot dit bijzonder wijngebied. Het huis bezit 12 kleine, biologisch bewerkte wijngaarden (waarvan 7 met een Cru-status), aangeplant met Cinsault en País. Voor de Cinsault geeft Pedro de voorkeur aan de zanderige kwarts- granietbodems in Guarilihue, die de wijnen een prachtige spanning, frisheid en mineraliteit geven. De País-druiven staan aangeplant op granietbodems in Guarilihue en op zwart basalt in Ñipas. De basaltbodem geeft de wijn een enorme mineraliteit met vulkanische tonen. Om de terroirexpressie zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen wordt minimaal ingegrepen in de kelders: weinig gebruik van sulfiet, geen overpompen of pigeage en een lange schilweking om zoveel mogelijk kleur en aroma’s aan de druiven te onttrekken. Ieder perceel wordt met zorg apart en op maat gevinifieerd en gerijpt, waarbij gebruik wordt gemaakt van RVS, houten en betonnen vaten. Rijping gebeurt altijd op hout of beton voor minimaal een jaar, gevolgd door een flesrijping van 10 maanden.

De wijnen zijn puur met een enorme verfijning en mineraliteit. In de namen van verschillende wijnen vind je verwijzingen naar Pedro’s andere passie voordat hij zich op de terroir stortte: zijn liefde voor jazzmuziek.

Bekijk Pedro Parra

Pedro Parra Vinista Pais

Rood | Chili | 0.75 L | 2022 | Doos 12 stuks

Over de wijn

Hoewel Pedro zich in de eerste instantie op de Cinsault wilde focussen, werd hij steeds meer fan van de Paísdruif. Deze wijn wordt gemaakt van Paísdruiven van 4 verschillende wijngaarden, 2  met een granietbodem in de Guarilihue Alto en 2 met een zwarte basaltbodem in Ñipas. De druivenranken zijn oud en hebben van nature een lage, geconcentreerde opbrengst. 

De druiven vergisten voor 60% met hele trossen in houten en cementen vaten en open RVS tanks. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 1 jaar op groot hout en in cementen vaten. De wijn barst van het sappige rode fruit als bessen, frambozen en wilde aardbeitjes. De tannines zijn opvallend zacht en geven de wijn een mooie structuur.

Korte omschrijving

Sappige, lichte rode wijn met een zachte structuur.

Product specificaties

Artikelnummer P29190
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Pais
Land Chili
Streek Itata Valley
Appellatie Itata Valley
Oogstjaar 2022
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verkwikkend
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos
EAN fles 7804654400055