Nardello Meridies Soave Classico

Wit | 0.75 L | 2022 | Italië | Doos 12 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Nardello Suavissimus Recioto di Soave (0,375 liter)

Nardello

Een kleinschalig familiebedrijf met eigen wijngaarden in twee cru's op een vulkanische bodem. 

De familie Nardello is al sinds 1500 actief in de landbouw in Monteforte d’Alpone bij Verona, en daarmee ook in de wijnbouw. Maar het was overgrootvader Gaetano Maria die startte met het maken van zijn eigen wijnen, gevolgd door zijn zoon Domenico. Ze pakten het groots en serieus aan: de kelders van het landhuis stonden vol met houten vaten en wijnmaakapparatuur. Maar in de loop van de jaren verouderden de kelders, en de daaropvolgende generatie Gaetano Nardello (de vader van huidige eigenaren Daniele en Federica) besloot alleen nog te investeren in de wijngaarden. Hij verkocht zijn druiven aan andere wijnhuizen en gebruikte het geld voor de verzorging en het verbeteren van de wijngaarden. 

Zoon Daniele had al jong interesse in wijnbouw en wijnmaken. Na zijn studie Wijnbouw en Oenologie liep hij stages bij verschillende wijnhuizen in de omgeving en in Australië. Samen met zijn zus Federica besloot hij het maken van eigen wijnen weer op te pakken. Zijn eerste wijn was de Meredies in 2000, als eerbetoon aan de prachtige terroir van het familiewijngoed. Zus Federica ontfermt zich over de commerciële een administratieve kant van het wijnhuis. 

De 14 hectare wijngaarden liggen in het zuidelijke deel van de Soave Classico, het oudste afgebakende wijngebied van Italië en de eerste DOC (en later DOCG) in de Veneto. De percelen strekken zich uit van de Monte Zoppega in Monteforte tot de Monte Tondo in Soave en zijn grotendeels aangeplant met Garganega, aangevuld met een kleine hoeveelheid Trebbiano di Soave. De zon schijnt hier uitbundig, terwijl de verkoelende wind in de loop van de middag ervoor zorgt dat de druiven hun frisse zuren behouden. De twee heuvels lopen op tot zo’n 100 tot 120 meter en hebben een vulkanische bodem. De verschillende lagen variëren in kleur en samenstelling, van zwart en donkergrijs basalt tot een koper- een okerkleurige laag met klei. De bodem op de Monte Zoppega is steviger en donkerder en is rijk aan klei en basalt rotsen. Deze bodem geeft de wijnen een vol, rijk karakter met een opvallende mineraliteit. De bodem op de Monte Tondo bevat meer kalk en zand, en geeft de wijnen een puur, fris karakter met een vriendelijker mondgevoel. 

De wijngaarden zijn de trots van het huis, en worden met de grootste zorg bewerkt. De meeste wijnranken zijn meer dan 50 jaar oud. De van nature lage opbrengst zorgt voor complexe wijnen met een mooie balans en aromaconcentratie, die de terroir van het gebied op een prachtige manier weergeven.


Website Nardello Vini

Bekijk Nardello

Nardello Meridies Soave Classico

Wit | 0.75 L | 2022 | Italië | Doos 12 stuks

Over de wijn

Deze heerlijk verfrissende wijn wordt volledig gemaakt van Garganega-druiven, die groeien in de wijngaarden aan de voet van de Monte Zoppega. De bodem is hier stevig en donker, en is rijk aan klei en basalt rotsen. Deze ondergrond geeft de wijnen een intens, rijk karakter met een opvallende mineraliteit. Na de oogst worden de druiven zacht geperst. De wijn vergist met behulp van geselecteerde gisten op roestvrijstalen vaten, gevolgd door een rijping van een aantal maanden op de lies. 

De neus begint ingetogen met tonen van witte bloesem, maar opent zich na enige tijd met intense aroma’s van rijp geel fruit. Zacht en sappig van smaak met tonen van rijp geel fruit, milde zuren en een subtiele rokerige mineraliteit. De afdronk is lang, fris en mineraal.

Korte omschrijving

Verfrissende witte wijn met veel lekker sap!

Product specificaties

Artikelnummer P28750
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Garganega
Land Italië
Streek Veneto
Appellatie Soave
Oogstjaar 2022
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verkwikkend
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Garganega
Alcohol percentage 12.5
EAN doos 8033237220103
EAN fles 8033237223043