Marcel Deiss Riquewihr

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Marcel Deiss

Marcel Deiss

Jean-Michel Deiss is een bijzondere, eigenzinnige wijnmaker die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan daarbij hand in hand. 

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.

 “De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.

Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel.  De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.


Website Marcel Deiss

Bekijk Marcel Deiss

Marcel Deiss Riquewihr

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Deze blend van Pinot Gris en Riesling komt van twee wijngaarden in de buurt van het pittoreske plaatsje Riquewihr. De Engelsreben- en Rosenbourgwijngaard worden biodynamisch bewerkt. De druivenrassen staan door elkaar aangeplant en worden tegelijkertijd geoogst, waardoor een mooi samenspel ontstaat tussen rijpe en frisse tonen. De bodem bestaat uit mergel, bedekt met een mineraalrijke kiezellaag. Deze bodem zorgt voor wijnen met een stevige, precieze structuur, die in de loop van de jaren mooier en toegankelijker worden.

Tijdens het wijnmaakproces wordt zo weinig mogelijk ingegrepen, om zo de terroir zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. De wijn is stevig en robuust met een vol, rijk karakter, dat mooi in balans is met het levendige fruit, de frisse zuren en een licht zilte mineraliteit. Door zijn structuur en frisheid kan hij goed ouderen tot ca. 10 jaar na de oogst.

Korte omschrijving

Robuuste wijn met een groot rijpingspotentieel.

Product specificaties

Artikelnummer P18719
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Pinot Gris
Land Frankrijk
Streek Alsace
Appellatie Alsace
Oogstjaar 2022
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Assemblage Pinot Gris en Riesling
Alcohol percentage 14
EAN doos 13568211188213
EAN fles 3568211188216