Marcel Deiss Gruenspiel rouge

Rood | Frankrijk | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Marcel Deiss Zellenberg

Marcel Deiss

Jean-Michel Deiss is een bijzondere, eigenzinnige wijnmaker die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan daarbij hand in hand. 

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.

 “De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.

Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel.  De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.


Website Marcel Deiss

Bekijk Marcel Deiss

Marcel Deiss Gruenspiel rouge

Rood | Frankrijk | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Gruenspiel wijngaard is één van de beste wijngaarden bij Bergheim. De wijngaard ligt als een amfitheater op de hellingen bij Bergheim, gericht op het zuiden. Deze beschutte, zonnige ligging zorgt voor veel warmte in de wijngaard. De bodem is zeer gevarieerd en bestaat uit een bovenlaag van zandsteen, graniet en gneis op een ondergrond van mergel. De Riesling, Pinot Noir en Gewurztraminer staan hier door elkaar aangeplant (complantation). Wijnen uit deze wijngaard hebben een enorme lengte, een licht tannineuze structuur en kracht, omhuld door een warme, ronde mineraliteit: “Een ijzeren hand in een fluwelen handschoen”, volgens Jean-Michel.

Oorspronkelijk werd de Pinot Noir samen met de andere druivenrassen in deze wijngaard geoogst en verwerkt tot een witte wijn. Sinds 2016 maakt het huis ook een 100% Pinot Noir van deze wijngaard.

De wijn lijkt in structuur en karakter verrassend veel op de witte Gruenspiel. De wijn is krachtig met ronde, soepele tannines. Complex, breed met een wat boerse touch. Mooi bij gerechten met rood vlees.

Korte omschrijving

Krachtig rood met ronde, soepele tannines.

Product specificaties

Artikelnummer P18717
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Pinot Noir
Land Frankrijk
Streek Alsace
Appellatie Alsace
Oogstjaar 2019
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 13568211167539
EAN fles 3568211167532