Marcel Deiss Grasberg

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Marcel Deiss Zellenberg

Marcel Deiss

Jean-Michel Deiss is een bijzondere, eigenzinnige wijnmaker die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan daarbij hand in hand. 

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.

 “De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.

Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel.  De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.


Website Marcel Deiss

Bekijk Marcel Deiss

Marcel Deiss Grasberg

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De wijn is een blend van Riesling, Pinot Gris en Gewurztraminer, die door elkaar staan aangeplant in de Grasberg-wijngaard. Deze wijngaard ligt op de top van de Grand Cru ‘Altenberg de Bergheim’, op zo’n 340 meter hoogte, noordoostelijk georiënteerd. De bodem is hier rijk aan kalksteen, maar arm aan water en andere voedingsstoffen. De wijnranken moeten diep met hun wortels de bodem in om aan voedingsstoffen te komen.

De wijn is rijk en exotisch met licht restzoet. Uitnodigend en aromatisch in de neus met aroma’s van zoete citrustonen, rozenblaadjes, munt, majoraan, zwarte peper en spek. Zeer rond en aanhoudend van smaak met lichtzoete tonen en vers citrusfruit. Het zachte, rijke karakter van de wijn is mooi in balans met de frisheid en opvallende mineraliteit, die blijven hangen in de zeer lange afdronk.

Korte omschrijving

Ronde, ontwikkelde wijn met licht restzoet van een groot wijnmaker.

Product specificaties

Artikelnummer P18714
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Complantation
Land Frankrijk
Streek Alsace
Appellatie Alsace
Oogstjaar 2018
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer
Alcohol percentage 12
EAN doos 13568212100450
EAN fles 3568212100453