Marcel Deiss Burlenberg

Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Wit | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Marcel Deiss

Marcel Deiss

Jean-Michel Deiss is een bijzondere, eigenzinnige wijnmaker die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan daarbij hand in hand. 

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.

 “De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.

Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel.  De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.


Website Marcel Deiss

Bekijk Marcel Deiss

Marcel Deiss Burlenberg

Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Wit | Doos 6 stuks

Over de wijn

De terroir van de Burlenberg wijngaard heeft veel weg van die in de Côtes de Nuits: een vulkanische kalksteen bodem. Deze bodem geeft de Pinot Noir een intense kleur, stevige maar rijpe tannines en een opvallend levendige frisheid. De wijn wordt gemaakt van een field blend van verschillende Pinots, waarbij de Pinot Beurot de wijn een subtiele elegantie en soepelheid geeft. Een temperamentvolle wijn, waarin het vulkanische karakter van de wijngaard prachtig tot uiting komt.

Warm en rijp in de neus met aroma’s van rijpe bessen en minerale tonen. In de smaak is de wijn levendig en sappig, met een mooie balans tussen rijp fruit, frisheid en spannende tonen van peper. De wijn is indrukwekkend en temperamentvol en heeft een lange, volle afdronk.

Korte omschrijving

Indrukwekkende rode wijn, karakteristiek en vol van smaak.

Product specificaties

Artikelnummer P18722
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Complantation
Land Frankrijk
Streek Alsace
Appellatie Alsace
Oogstjaar 2018
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Alcohol percentage 12.5
EAN doos 43568212167430
EAN fles 3568212197439