Marcel Deiss Altenberg Bergheim

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2016 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Marcel Deiss Altenberg Bergheim

Marcel Deiss

Jean-Michel Deiss is een bijzondere, eigenzinnige wijnmaker die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan daarbij hand in hand. 

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.

 “De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.

Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel.  De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.


Website Marcel Deiss

Bekijk Marcel Deiss

Marcel Deiss Altenberg Bergheim

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2016 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Grand Cru Altenberg heeft een perfecte terroir voor het maken van edelzoete wijnen. De zuidelijk georiënteerde wijngaard ligt beschut van koude, natte invloeden uit de Vogezen en de vlakte van de Rijn, en heeft daardoor een droog en bijna te warm en zonnig klimaat. De bodem bestaat uit klei en kalk- en fossielrijke zandsteen. De wijnranken moeten hier diep in de grond om aan voedingsstoffen en water te komen. De 13 verschillende Elzas-druivenrassen staan hier door elkaar aangeplant. Deze wijngaard kreeg in 2005 een Grand Cru-status voor zijn bijzondere terroir. 

De wijn is zoet en rijk, maar tegelijkertijd opvallend elegant en licht van karakter. Levendig, rond en bijna romig, rijk maar met een prachtige zuurgraad. Expressief in de neus met een explosie aan tropisch fruit en citrus, vanille en honing. In de smaak rijp wit fruit, dat prachtig in balans is met de levendige zuren. Een grootste wijn die zich in de loop van de jaren nog grootser zal tonen.

Korte omschrijving

Grootste Grand Cru met een prachtige balans tussen zoet rijp fruit en frisheid.

Product specificaties

Artikelnummer P18734
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Complantation
Land Frankrijk
Streek Alsace
Appellatie Alsace
Oogstjaar 2016
Afsluiting Kurk
Smaaktype Zoet
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Alcohol percentage 12
EAN doos 33568212180807
EAN fles 3568212100804