Luigi Baudana Barolo Serralunga

Rood | Italië | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Vajra Moscato d'Asti

G.D. Vajra

Eigenzinnig familiewijnhuis in de Piemonte, dat garant staat voor een constante hoge kwaliteit wijnen in een moderne, fruitige stijl. 

Een beetje rebels is Aldo Vajra altijd wel geweest. Maar goed ook, want deze eigenschap heeft geleid tot dit prachtige wijnhuis met zijn authentieke wijnen. Het verhaal begint als Aldo op zijn vijftiende tijdens een demonstratie in Turijn door zijn vader van straat wordt gehaald en naar de boerderij van zijn grootouders wordt gestuurd. Aldo brengt die zomer veel tijd door in de wijngaarden, waar zijn interesse in wijn maken wordt gewekt. Hij sluit zich aan bij Suole e Salute, een organisatie voor biologische wijnen in Italië. Al op 18-jarige leeftijd maakt hij zijn eerste biologische wijnen in de Piemonte. In de jaren daarna trouwt hij met Milena, die zijn vernieuwende kijk op het wijn maken in deze regio deelt. Zo passen ze als één van de eerste wijnhuizen in deze regio massale selectie toe, planten ze de Freisa, een ‘vergeten’ druivenras uit de Piemonte, opnieuw aan in hun wijngaarden, maar experimenteren tegelijkertijd ook met de aanplant van Riesling en Pinot Noir. In de kelders kiezen ze voor het gebruik van grote, oudere vaten in plaats van de populaire barriques, om zo de invloed van hout op de smaak van de wijn te beperken en wijn te maken in een modernere, fruitige stijl. Dit levert Aldo de benaming ‘più moderno dei tradizionalisti e più tradizionale dei modernisti’ op, ofwel ‘de meeste moderne onder de traditionele wijnmakers en de meest traditionele onder de moderne’. 

De wijngaarden van Vajra liggen ten noordwesten van de plaats Barolo en zijn vanaf het begin biologisch bewerkt. De hoge ligging van de wijngaarden (de Bricco delle Viole behoort tot de allerhoogste wijngaarden in de Piemonte) zorgt voor hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De druiven rijpen langzaam en volledig, en geven de wijnen een prachtige finesse en elegantie.  Het relatief koele klimaat in dit gebied heeft ervoor gezorgd dat veel wijnmakers de Dolcetto-druif hebben gerooid, omdat deze druif warmte nodig heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Maar de Vajra’s maken nog steeds prachtige rosé en rood van deze druif. 

Inmiddels zijn kinderen Giuseppe (1985), Francesca (1987) and Isidoro toegetreden tot het bedrijf. Zij krijgen het wijn maken en de zorg voor de wijngaarden met de paplepel ingegoten en gaan met dezelfde passie en precisie als hun ouders te werk. Samen werken ze aan een zeer betaalbare reeks wijnen met een constante goede kwaliteit, van de basiswijnen tot de topwijnen van het huis, waarbij de Vajra’s als een hecht team hun eigen plan trekken. Ieder aspect van het wijn maken krijgt uiterste aandacht, van de wijngaarden tot het bottelen. Bijzonder zijn de glas in lood ramen in de kelder. Deze kleurrijke ramen werden ontworpen door pater Costantino, die ook voor een aantal van de topwijnen van het huis etiketten in dezelfde kleurrijke stijl ontwierp.

 

Website G.D. Vajra

Bekijk G.D. Vajra

Luigi Baudana Barolo Serralunga

Rood | Italië | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Sinds 2009 maakt Aldo Vajra de wijnen voor Luigi en Fiorina Baudani, die ruim 30 jaar druiven telen in de omgeving van Serralunga. Onder zijn leiding zijn de wijngaarden overgegaan naar biologische wijnbouw. Deze samenwerking geeft Aldo de mogelijkheid in een andere regio en met andere druivenrassen wijnen te maken.

De druiven groeien in 5 verschillende wijngaarden in Serralungo. De bodem bestaat hier uit fossielrijke mergel, kalksteen, ijzerrijke klei en zand. De wijnranken zijn 30 tot 40 jaar oud, en staan aangeplant in wijngaarden op zo’n 340 meter hoogte. De wijn heeft het voor de Serralunga kenmerkende structuur, maar met een toegankelijke, levendige twist.   

Tijdens en na de oogst ondergaan de druiven een strenge selectie. De druiven worden licht gekneusd, waarna de most vergist in grote tanks. Tijdens de vergisting worden de schilletjes regelmatig ondergedompeld in het sap voor een maximale kleur- en aroma-extractie. Na de vergisting rijpt de wijn lange tijd (ca. 30 maanden) op grote vaten van Slavonisch eiken en een kleine hoeveelheid neutraal hout.

Complex, fris en fruitig van smaak met tonen van aardbei, rode bessen, rijpe rode pruimen en wat rokerige nuances. De tannines geven de wijn een zachte, aangename structuur.

Korte omschrijving

Typische Serralunga Barolo met een mooie balans tussen fruit, frisheid en zachte tannines.

Product specificaties

Artikelnummer P42252
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Nebbiolo
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Barolo
Oogstjaar 2019
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 14
EAN doos 8026720131369
EAN fles 8026720131321