Lindes de Remelluri Rivas de Tereso

Rood | Spanje | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Lindes de Remelluri Rivas de Tereso

Remelluri

Met Remelluri zet Telmo Rodriguez de Rioja op de kaart als producent van originele terroirwijnen.

 Lang voordat de familie Rodriguez zich vestigt op Remelluri wordt er op het landgoed al wijn gemaakt. Al in de 14e eeuw maken de monniken hier wijn van druiven uit de omliggende wijngaarden. In 1967 komt het huis in handen van Jaime Rodriguez, de vader van pionier en eigenzinnig wijnmaker Telmo Rodriguez. Jaime voert meteen ingrijpende veranderingen door. Zo besluit hij alleen wijn te maken van druiven van eigen wijngaarden, in die tijd uitzonderlijk in de Rioja. Ook wordt gestreeft naar een zo natuurlijk mogelijke bewerking van de wijngaarden, om zo het bijzondere karakter van de wijngaarden zoveel mogelijk te behouden. In 2010 worden de wijngaarden onder leiding van Telmo officieel biologisch gecertificeerd.

 De wijngaarden behoren tot hoogste van de Rioja Alavesa. Ze liggen op de hellingen van het Sierra de Toloño gebergte, zuidelijk georiënteerd, beschut van de koude noordenwind. De stenige bodem met lagen klei, de regenval vanuit de Atlantische kust en de lagere temperaturen dan gemiddeld in Rioja zorgen voor een goede fenolische rijping van Tempranillo. Een deel van de wijngaarden is zeer oud; ook staan in verschillende wijngaarden de druivenrassen traditioneel door elkaar aangeplant.

 Begin jaren ’90 stapt Telmo in het bedrijf. Het verhaal gaat dat zijn vader de productie van de rode wijnen voor zichzelf wil houden, waarop Telmo de prachtige witte Remelluri Blanco bedenkt. Na verschillende jaren wijn maken in andere delen van Spanje keert Telmo in 2010 terug naar Remelluri, waar hij het wijn maken samen met zijn zus Amaya oppakt. Als groot voorvechter van terroirwijnen heeft hij een duidelijke mening over de wijnen uit de Rioja. Doordat wijnmakers de druiven vaak grotendeels inkopen bij druiventelers zijn ze de verbinding met de wijngaarden en het terroir kwijtgeraakt, vindt hij. Bovendien hebben de lage prijzen van de druiven ervoor gezorgd dat wijnboeren de meer uitdagende wijngaarden, vaak juist de oudere, hooggelegen percelen, hebben verwaarloosd of zelfs gerooid. Met de wijnen van Remelluri wil Telmo laten zien dat de Rioja veel verschillende terroirs kent die prachtig in de wijnen tot uitdrukking kunnen worden gebracht.

 Het project Lindes de Remelluri is de kers op de taart. Voor dit project werkt Telmo samen met wijnboeren in verschillende dorpen in het gebied rondom Remelluri, vaak vanuit een lange samenwerking met het huis. Ieder dorp heeft zijn eigen microklimaat, bodem en ligging, dat perfect wordt weergegeven in de wijn uit dat gebied. De wijnen zijn een ode aan het werk en de toewijding van deze boeren.

De wijnen van Remelluri zetten de Rioja op een prachtige, hernieuwde manier op de kaart. Binnen en buiten Spanje is de waardering groot: de wijnen vallen zeer regelmatig in de prijzen. Zo kregen de Lindes Labastida 2010 en de Reserva 2009 93 punten van Parker.

Website Bodegas Remelluri

Bekijk Remelluri

Lindes de Remelluri Rivas de Tereso

Rood | Spanje | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Rivas de Tereso is een klein plaatsje in het gebied van San Vicente de la Sonsierra, gelegen op de linkeroever van de Ebro, aan de voet van de Peñacerrada pas. De hoge ligging en de rotsachtige bodem van kalksteen geven dit gebied zijn unieke, bijzondere terroir. Zeer geschikt voor de Garnacha, die hier expressieve wijnen geeft met een stevige structuur en tonen van garrigue. 

De druiven komen van 4,9 hectare wijngaarden, verdeeld over 6 verschillende gebiedjes. In het verleden was er al nauw contact tussen de wijnboeren in dit gebied en die van Granja Nuestra Señora de Remelluri  ten aanzien van eigendom van de wijngaarden. Vanwege het bijzondere karakter van de Garnacha in dit gebied is het aandeel van deze druif hoger dan in de andere Lindes-wijnen: de wijn is een blend van 57% Tempranillo, 38% Garnacha en  5% andere inheemse druiven. De ranken zijn 30 tot ca. 90 jaar oud en worden bewerkt volgens biologische principes. 

Na de handmatige oogst vergisten de druiven spontaan met natuurlijke gisten op roestvrijstaal. Afhankelijk van het oogstjaar ondergaat de wijn een rijping op hout, waarbij behoud van het karakter van druif en terroir centraal staat.

Een elegante, complexe wijn, waarin florale en fruittonen de boventoon voeren.

Korte omschrijving

Prachtige blend waarin Garnacha een belangrijke rol speelt in aroma’s en structuur.

Product specificaties

Artikelnummer P26874
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Tempranillo
Land Spanje
Streek Rioja
Appellatie Rioja
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage 57% Tempranillo, 38% Garnacha en 5% andere inheemse druiven
Alcohol percentage 14
EAN doos 28426771112029
EAN fles 8426771112025