Lindes de Remelluri Ábalos

Rood | Spanje | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Lindes de Remelluri Rivas de Tereso

Remelluri

Met Remelluri zet Telmo Rodriguez de Rioja op de kaart als producent van originele terroirwijnen.

 Lang voordat de familie Rodriguez zich vestigt op Remelluri wordt er op het landgoed al wijn gemaakt. Al in de 14e eeuw maken de monniken hier wijn van druiven uit de omliggende wijngaarden. In 1967 komt het huis in handen van Jaime Rodriguez, de vader van pionier en eigenzinnig wijnmaker Telmo Rodriguez. Jaime voert meteen ingrijpende veranderingen door. Zo besluit hij alleen wijn te maken van druiven van eigen wijngaarden, in die tijd uitzonderlijk in de Rioja. Ook wordt gestreeft naar een zo natuurlijk mogelijke bewerking van de wijngaarden, om zo het bijzondere karakter van de wijngaarden zoveel mogelijk te behouden. In 2010 worden de wijngaarden onder leiding van Telmo officieel biologisch gecertificeerd.

 De wijngaarden behoren tot hoogste van de Rioja Alavesa. Ze liggen op de hellingen van het Sierra de Toloño gebergte, zuidelijk georiënteerd, beschut van de koude noordenwind. De stenige bodem met lagen klei, de regenval vanuit de Atlantische kust en de lagere temperaturen dan gemiddeld in Rioja zorgen voor een goede fenolische rijping van Tempranillo. Een deel van de wijngaarden is zeer oud; ook staan in verschillende wijngaarden de druivenrassen traditioneel door elkaar aangeplant.

 Begin jaren ’90 stapt Telmo in het bedrijf. Het verhaal gaat dat zijn vader de productie van de rode wijnen voor zichzelf wil houden, waarop Telmo de prachtige witte Remelluri Blanco bedenkt. Na verschillende jaren wijn maken in andere delen van Spanje keert Telmo in 2010 terug naar Remelluri, waar hij het wijn maken samen met zijn zus Amaya oppakt. Als groot voorvechter van terroirwijnen heeft hij een duidelijke mening over de wijnen uit de Rioja. Doordat wijnmakers de druiven vaak grotendeels inkopen bij druiventelers zijn ze de verbinding met de wijngaarden en het terroir kwijtgeraakt, vindt hij. Bovendien hebben de lage prijzen van de druiven ervoor gezorgd dat wijnboeren de meer uitdagende wijngaarden, vaak juist de oudere, hooggelegen percelen, hebben verwaarloosd of zelfs gerooid. Met de wijnen van Remelluri wil Telmo laten zien dat de Rioja veel verschillende terroirs kent die prachtig in de wijnen tot uitdrukking kunnen worden gebracht.

 Het project Lindes de Remelluri is de kers op de taart. Voor dit project werkt Telmo samen met wijnboeren in verschillende dorpen in het gebied rondom Remelluri, vaak vanuit een lange samenwerking met het huis. Ieder dorp heeft zijn eigen microklimaat, bodem en ligging, dat perfect wordt weergegeven in de wijn uit dat gebied. De wijnen zijn een ode aan het werk en de toewijding van deze boeren.

De wijnen van Remelluri zetten de Rioja op een prachtige, hernieuwde manier op de kaart. Binnen en buiten Spanje is de waardering groot: de wijnen vallen zeer regelmatig in de prijzen. Zo kregen de Lindes Labastida 2010 en de Reserva 2009 93 punten van Parker.

Website Bodegas Remelluri

Bekijk Remelluri

Lindes de Remelluri Ábalos

Rood | Spanje | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Ábalos is het laatste gebied in de vallei van Sonsierra. Vanaf hier wordt de vallei breder en de hellingen langzaam lager. In dit gebied werd in de 10e en 11e eeuw al wijn gemaakt, getuige de grote hoeveelheid wijnpersen die in de rotsen zijn uitgehouwen. In het plaatsje zelf is een wijnhuis dat documenten heeft uit de 14e eeuw. 

De 3 hectare wijngaard liggen op hellingen op zo’n 500 meter hoogte in een grote vallei, tussen wijngaarden van Remelluri en Ostatu. Telmo Rodriguez selecteerde deze wijngaarden om hun bijzondere ligging en karakter. De bodem bestaat uit kalkrijke mergel en klei en zeer oude kalksteen. De ranken in de verschillende percelen zijn 40 tot 90 jaar oud en worden bewerkt volgens biologische principes. 

De wijn wordt gemaakt van 73% Tempranillo, 6% Garnacha, 17% Graciano en 2% andere inheemse druivenrassen. Na de handmatige oogst vergisten de druiven spontaan met natuurlijke gisten op roestvrijstaal. Afhankelijk van het oogstjaar ondergaat de wijn een rijping op hout, waarbij behoud van het karakter van druif en terroir centraal staat.

Een krachtige, smaakvolle wijn met donker fruit, kruidigheid, mineraliteit en verfijnde tannines.

Korte omschrijving

Krachtige wijn met minerale tonen en fijne tannines.

Product specificaties

Artikelnummer P26878
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Tempranillo
Land Spanje
Streek Rioja
Appellatie Rioja
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage 73% Tempranillo, 6% Garnacha, 17% Graciano en 2% andere inheemse druivenrassen
Alcohol percentage 14
EAN doos 28426771082025
EAN fles 8426771082021