Le Masciare Fiano di Avellino

Wit | Italië | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Le Masciare Barbassano Aglianico

Le Masciare

Passie, ervaring en een uiterst precieze manier van werken in de wijngaarden en de kelders maakt iedere wijn van Le Masciare tot een prachtig meesterwerk. 

In het mooie Campanië is Le Masciare een opvallend wijnhuis tussen alle traditionele familiebedrijven. Het huis wordt in 2001 opgericht door Caterina Martone, met slechts 4 hectare olijfgaard en 4 hectare wijngaard, aangeplant met de lokale Aglianicodruif. In 2009 stapt de Nederlandse zakenman Erik den Dunnen in het bedrijf, die tot aan dat moment in de financiële wereld werkt. Geïnspireerd door het Italiaanse leven en de prachtige wijnen tijdens een verblijf bij de familie van zijn Italiaanse vrouw Virna, besluit hij het Nederlandse zakenleven achter zich te laten om te gaan doen waar zijn passie ligt: met beide voeten in de natuur producten maken waar hij zelf en anderen van kunnen genieten. Hij vindt de ideale plek bij Le Masciare in Paternopoli, in het hart van Irpinia in Campanië. 

Samen met een aantal andere investeerders en vrienden wordt het wijngoed uitgebreid en gemoderniseerd. Inmiddels is het oude farmhouse  verbouwd tot een prachtig gastenverblijf. De kelders zijn uitgerust met de nieuwste apparatuur, die regelmatig wordt aangevuld of vervangen. In de harten van de drie beroemde DOCG appellaties Greco di Tufo, Fiano di Avellino en Taurasi worden wijngaarden aangekocht of langdurig gepacht. De selectie van deze wijngaarden verloopt met uiterste precisie: alleen de wijngaarden waarbij het wijnhuis volledig overtuigd is van de kwaliteit ervan worden gebruikt. Daarbij ligt een sterke voorkeur voor wijngaarden van minimaal 70 jaar oud, omdat deze van nature geconcentreerde, gezonde druiven voortbrengen met een goede balans. Om de kwaliteit en het karakter van de wijngaarden te kunnen garanderen wordt er zoveel mogelijk gewerkt volgens biologische principes. Regen en vorst maken de overstap niet altijd makkelijk, maar vanaf 2018 zijn alle eigen wijngaarden in conversie naar biologische certificering. En ook in de kelders en het gastenhuis wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt, bijvoorbeeld door te werken met zonne-energie, met regenwater en door natuurlijk afval uit de wijn- en olijvengaarden te gebruiken voor verwarming van de huizen. 

Hoewel het succes niet uitblijft blijven ze op zoek om de volgende stap te maken. Daarom wijzigde het huis de oenoloog sinds jaargang 2015. Dat is nu Emiliano Falsini, bekend oenoloog door heel Italië. De wijnen hebben sindsdien een nog wat frissere, minerale stijl. 

De vulkanische bodem, inheemse druivenrassen als Greco, Fiano en Aglianico, gecombineerd met de grote verschillen in dag- en nachttemperatuur bepalen de zeer gunstige voorwaarden voor wijnbouw in Irpinia. Daar voegen ze bij Le Masciare de selectie van wijngaarden en druivenrassen op de juiste plekken, passie, kennis, ervaring en heel hard werken aan toe. De filosofie van het huis is eenvoudig maar bepalend voor het karakter van de wijnen: alle wijnen zijn een weerspiegeling van het bijzondere gebied met de uitbundige zon, de minerale bodem en de frisheid van de bergen. Het levert het huis lovende kritieken van binnen en buitenlandse wijncritici op.

Website Le Masciare

Bekijk Le Masciare

Le Masciare Fiano di Avellino

Wit | Italië | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Fiano di Avellino is de eerste wijn van Le Masciare met een biologische certificering. De druiven groeien op heuvels bij het plaatsje Lapio, in de Arianiello-regio, op zo’n 500 meter hoogte in een door bomen omringde wijngaard. De geïsoleerde ligging maakt biologische wijnbouw makkelijker toe te passen. De hoge ligging geeft de wijn een natuurlijke frisheid. De bodem bestaat uit kalkrijke klei en bevat kalksteen en vulkanisch gesteente. 

Na de oogst volgt een koude inweking van ca. 12 uur, voordat de druiven zacht worden geperst. De vergisting verloopt langzaam en onder gecontroleerde temperaturen in roestvrijstalen tanks. De wijn is aromatisch, met delicate aroma’s van tropisch fruit en bloesem. Vol, zacht en zuiver van smaak met levendige zuren en subtiele tonen van geroosterde hazelnoten en amandel, en een klein bittertje in de afdronk.

Korte omschrijving

Een van de meest verfijnde witte wijnen van Zuid-Italiƫ.

Product specificaties

Artikelnummer P28950
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Fiano
Land Italië
Streek Campania
Appellatie Fiano di Avellino
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 08049033480139
EAN fles 8049033480023