Jordan Mellifera Riesling

Wit | 0.375 L | 2021 | Zuid-Afrika | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Jordan Winery

Jordan Winery

Jordan Winery wordt professioneel gerund door Gary en Kathy Jordan. Niet alleen maken zij uitstekende wijnen, ook het restaurant, de bistro en de gastenverblijven van Jordan zijn een bezoek waard.

Kathy en Gary Jordan namen, na beiden twee jaar in het buitenland gewerkt te hebben, het door de ouders van Gary in 1982 aangekochte domein in 1992 over. Gelukkig was Gary in de jaren 80 al betrokken bij de aanplant. Gary is geoloog en gebruikte zijn kennis om het terroir te analyseren en zorgde er zo voor dat ieder druivenras op de juiste plek werd aangeplant. Tegenwoordig profiteert Jordan enorm van deze keuzes. Hun wijngaarden zijn nu voldoende volwassen om voor een fantastische complexiteit te zorgen, terwijl andere producenten nog maar net zijn begonnen met de juiste stokken aan te planten op de juiste ondergrond. Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke windrichting staan aangeplant. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Ze combineren de rijpe, geconcentreerde en fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld en de complexe structuur van klassieke wijnen. De internationale waarderingen zijn dan ook enorm. Zo werd het vlaggenschip, de Nine Yards hardonnay, al twee keer door het wijnblad Decanter uitgeroepen tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ en won deze ook het Proefschrift Wijnconcours. In 2014 werd zelfs de ‘gewone’ Barrel Fermented Chardonnay gekroond tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ door Decanter! Bovendien werden ze in 2014 ook nog Zuid-Afrikaans ‘Producent van het jaar’ bij IWSC.

Chameleon

De wijnen uit de Chameleon range worden geproduceerd door Jordan, als sinds 1993. Met de opbrengst van deze wijnen worden op dit moment 4 onderzoeksprojecten gefinancierd die hun onderzoek richten op de Kaapse Dwerg Kameleon (Kaapse Dwerg Verkleurmannetjie in het Afrikaans). Het leefgebied van deze kleine kameleonsoort wordt bedreigd door urbanisatie en intensive landbouw, waardoor steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van het beestje (fynbos) verdwijnt. Door meer inzicht te krijgen in het leefpatroon van deze (moeilijk te vinden) diertjes, hoopt men ze te kunnen behoeden voor uitsterven. De wijnen die voor deze range worden gebruikt, hebben uiteraard de kwaliteit die men kan verwachten van Gary en Cathy Jordan, maar zijn vooral gemaakt voor de momenten die vragen om wijn voor feestelijke en ontspannen momenten; oftewel perfect voor een braai met vrienden!


Website Jordan Winery

Bekijk Jordan Winery

Jordan Mellifera Riesling

Wit | 0.375 L | 2021 | Zuid-Afrika | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Mellifera is vernoemd naar de honingbij die in dit gebied leeft. De wijn wordt alleen gemaakt in de jaren dat (een deel van) de druiven botrytus (edele rotting) ontwikkelen. De druiven groeien in zuidelijk georiënteerde wijngaarden, waar de druiven profiteren van verkoeling en mist vanuit False Bay. 

De laat geoogste druiven worden langzaam en voorzichtig geperst. Dit proces kan soms wel een dag duren, dus geduld en aandacht zijn een vereiste. De vergisting verloopt op roestvrijstaal onder lage temperaturen en met behulp van voor dit suikergehalte geselecteerde gisten.

Een bijzondere, weelderige wijn met een prachtige zoet-zuur balans. In de neus zowel limoen als rijpere tonen als abrikoos. Delicaat van smaak met tonen van rijpe abrikoos, lentebloesem en ronde, harmonieuze zuren in de lange, rijke afdronk.

Korte omschrijving

Weelderig zoete dessertwijn met een frisse afdronk.

Product specificaties

Artikelnummer P43165
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Riesling
Land Zuid-Afrika
Streek Coastal Region
Appellatie Stellenbosch
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Zoet
Inhoud 0.375
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Riesling
Alcohol percentage 11.5
EAN doos 26007065000141
EAN fles 6007065000147