Jordan Winery wordt professioneel gerund door Gary en Kathy Jordan. Niet alleen maken zij uitstekende wijnen, ook het restaurant, de bistro en de gastenverblijven van Jordan zijn een bezoek waard.
Kathy en Gary Jordan nemen, na beiden twee jaar in het buitenland gewerkt te hebben, het door de ouders van Gary in 1982 aangekochte domein in 1993 over. Gary in de jaren ‘80 al betrokken bij de aanplant, dus hij kent de wijngaarden en de ranken door en door. Met zijn achtergrond als geoloog heeft hij de juiste kennis om het terroir te analyseren, en er zo voor te zorgen dat ieder druivenras op de juiste plek wordt aangeplant. Tegenwoordig profiteert Jordan enorm van deze keuzes. De wijngaarden zijn nu voldoende volwassen om voor een fantastische complexiteit te zorgen, terwijl veel andere producenten nog maar net zijn begonnen met het aanplanten van de juiste stokken op de juiste ondergrond.
Jordan is het enige wijngoed in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke windrichting staan aangeplant. De wijngaarden liggen op een hoogte van 160 tot 410 meter en profiteren van de verkoelende invloeden van de Indische en de Atlantische Oceaan. De bodem bestaat uit oude graniet met verschillende toplagen, variërend van klei-leem tot zand en gravel. Bij het wijnmaken worden innovatieve methodes gecombineerd met een natuurlijke werkwijze. Zo wordt bij het verplaatsen van druiven, most en wijn zoveel mogelijk gebruik gemaakt van zwaartekracht. De kelder is deels ingegraven in de berghelling, waardoor de temperatuur in de kelder op een natuurlijke manier koel blijft.
Jordan is een echt familiebedrijf waar al jaren wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Ze combineren de rijpe, geconcentreerde en fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld met de complexiteit van klassieke wijnen. De internationale waarderingen zijn dan ook enorm. Zo werd het vlaggenschip, de Nine Yards Chardonnay, al twee keer door het wijnblad Decanter uitgeroepen tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ en won deze ook het Proefschrift Wijnconcours. In 2014 werd zelfs de ‘gewone’ Barrel Fermented Chardonnay bekroond tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ door Decanter! Bovendien werden ze in 2014 ook nog Zuid-Afrikaans ‘Producent van het jaar’ bij IWSC.
Chameleon
De wijnen van de Chameleon-range worden geproduceerd door Jordan sinds 1993. Met de opbrengst van deze wijnen worden op dit moment vier onderzoeksprojecten gefinancierd die hun onderzoek richten op de Kaapse Dwergkameleon (Kaapse Dwerg Verkleurmannetjie in het Afrikaans). Het leefgebied van deze kleine kameleonsoort wordt bedreigd door urbanisatie en intensieve landbouw, waardoor steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van het beestje (fynbos) verdwijnt. Door meer inzicht te krijgen in het leefpatroon van deze (moeilijk te vinden) diertjes, hoopt men ze te kunnen behoeden voor uitsterven. De wijnen die voor deze range worden gebruikt, hebben uiteraard de kwaliteit die men kan verwachten van Gary en Cathy Jordan, maar zijn vooral gemaakt voor de momenten die vragen om wijn voor feestelijke en ontspannen momenten; oftewel perfect voor een braai met vrienden!
Website Jordan Winery