Goldmine Patina Syrah

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Goldmine Patina Chenin blanc

Boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek dat vooral in kwalitatief opzicht imponerend is. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het 'Franse' Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren. Maar Kent heeft nog meer pijlen op zijn boog. Naast deze slechts in geringe hoeveelheden geproduceerde paradepaardjes maakt hij onder de naam Porcupine Ridge en The Wolftrap namelijk ook buitengewoon attractieve wijnen die voor een breder publiek beschikbaar zijn. Op een wat hoger niveau behoort hier ook zeker The Chocolate Block bij. Deze laatste wijnen zijn verkrijgbaar bij DGS WIJN.

Website Boekenhoutskloof 

Het Goldmine project

Aan de voet van de Kasteelberg, waar goudzoekers lang geleden hun geluk kwamen beproeven, maakt wijnmaker Marc Kent zeer kleinschalig twee bijzondere wijnen. 

Swartland is hot, letterlijk en figuurlijk. Dit droge, warme Zuid-Afrikaanse wijngebied trekt de afgelopen jaren talloze wijnmakers die hier prachtige wijnen maken met een uniek karakter. Al eerder trok dit gebied grote groepen mensen die hun geluk kwamen zoeken in de vele goudmijnen in dit gebied. Het warme, droge klimaat en de bijzondere bodem van verweerde graniet, leisteen, kwarts, ijzerhoudend gesteente en oude zandsteen maken het gebied zeer geschikt voor verschillende druivenrassen zoals de Syrah, Semillion, Cinsault en de Chenin Blanc en geven de wijnen een bijzonder karakter. 

De Goldmine wijngaarden liggen op de zuidwestelijk georiënteerde hellingen van de Kasteelberg. De druiven worden in de eerste instantie verkocht aan verschillende topproducenten. In 2013 besluit Boekenhoutskloof de wijngaarden te kopen, in de eerste instantie met het idee de druiven hiervoor te gebruiken voor hun bestaande wijnen. Maar het gebied heeft zo’n uniek, eigen karakter dat wijnmaker Marc Kent hier een apart project voor opzet onder het label ‘Goldmine’. Voor de Patina-wijnen worden de Chenin Blanc ranken, aangeplant in 1996, en de oudste Syrah ranken (uit 2000) gebruikt. Marc Kent maakt hier slechts 2 wijnen op zeer kleine schaal. De bijzondere bodem en het warme, droge klimaat geven de wijnen een prachtige balans tussen concentratie, structuur en finesse.

 

Bekijk Boekenhoutskloof

Goldmine Patina Syrah

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Syrah voelt zich prima thuis op de hellingen van de Kasteelberg. Het Mediterrane klimaat en de ondergrond van leisteen en verweerd graniet halen het beste uit deze druif naar boven. Het droge klimaat zorgt voor geconcentreerde, kleine druiven.

Na de oogst ondergaan de druiven met hele trossen een spontane vergisting in betonnen eieren. Hierdoor ontwikkelt de wijn een mooie structuur en blijven de eigenschappen van de Syrah behouden. Een rijping van 18 maanden op grote eikenhouten foeders geeft de wijn zachtheid en complexiteit.

De wijn heeft een intense, rijke neus met aroma’s van zwarte bessen, rijpe pruimen en bramen aangevuld met tonen van anijszaad, piment, kruidnagel, leer en grafiet. Complex en stevig van smaak met rijke tonen van compôte van zwarte pruimen, bramen en aalbessen, zwarte kers, groene olijven en viooltjes, ondersteund door een goede tannine structuur.  De afdronk is lang met hints van espresso, donkere chocolade en steranijs.

Korte omschrijving

Een stevige Syrah in een typische Swartland stijl van zwart fruit en spices.

Product specificaties

Artikelnummer P30179
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Syrah
Land Zuid-Afrika
Streek Swartland
Appellatie Swartland
Oogstjaar 2018
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 14.5
EAN doos 26002039011628
EAN fles 6002039011624