Girlan Gschleier Alte Reben Vernatsch

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Girlan Classici Pinot Grigio

Cantina Girlan

Deze meer dan 400 jaar oude Noord-Italiaanse coöperatie maakt pure, authentieke wijnen van lokale en internationale druivenrassen, met de Pinot Noir en Vernatsch van oude wijnranken als paradepaardjes. 

De Alto Adige is een bijzondere wijnregio in het uiterste noorden van Italië. De huidige naam (Südtirol-Alto Adige) en de mix van Duitse en Italiaanse namen en gesproken taal komen voort uit de tijd dat dit deel van Italië nog bij Oostenrijk hoorde. Ook het landschap doet denken aan Oostenrijk: hoge bergen en groene dalen wisselen elkaar af. De wijngaarden liggen versnipperd over het gebied en verschillen vaak enorm in klimaat, bodem en ligging. Net als in andere Italiaanse wijnregio’s staan hier veel authentieke druivenrassen aangeplant zoals de Lagrein en de Vernatsch (Schiava). Maar ook meer bekende druivenrassen als Gewürztraminer, Pinot Noir, Pinot Grigio, Merlot en Silvaner geven prachtige, loepzuivere wijnen in dit gebied. 

Door de versnipperde ligging van de wijngaarden bezitten veel wijnboeren in de Alto Adige maar over een paar hectare wijngaard. Omdat het te kostbaar is om zelf apparatuur aan te schaffen om wijn te maken verenigen ze zich vaak in een coöperatie, hier ook wel ‘Cantina’ of ‘Kellerei’ genoemd. Cantina Girlan wordt om deze reden in 1923 opgericht door 23 wijnboeren, die samen 25 hectare wijngaard bezitten. Door deze samenwerking neemt de kwaliteit van hun wijnen een enorme vlucht. Aandacht voor de beste combinatie tussen wijngaard, druif en vinificatiemethode zorgt voor zuivere, karakteristieke wijnen. Zo maakt de Cantina in 1975 de eerste ‘single vineyard’ wijn van oude Vernatsch wijnranken en komt de focus meer en meer op de Pinot Noir te liggen, die in dit gebied fantastische wijnen geeft.

 Inmiddels zijn er meer dan 200 wijnboeren aangesloten bij Cantina Girlan. Zij bezitten samen meer dan 220 hectare wijngaard, verspreid over 3 karakteristieke subgebieden: Girlan, een zonnig, beschut gebied met een arme, rotsachtige bodem en met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Hier staat een grote diversiteit aan druivenrassen aangeplant. Het tweede gebied is Gschleier, een zuidelijk georiënteerd gebied met een kalkrijke kleibodem. Dit is de thuisbasis voor zeer oude Vernatsch ranken die hier robuuste, volle wijnen geven. Het laatste gebied is Mazon, waar de beste Pinot Noirs vandaan komen. De westelijke ligging en de bijzondere kalkrijke bodem zorgen voor elegante, fluweelzachte wijnen. 

Duurzaamheid staat centraal bij Cantina Girlan, volgens hen de enige manier om het pure, authentieke karakter van de wijnen te kunnen garanderen. In de wijngaarden en kelders wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het trainen van de wijnboeren op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit.  

Bekijk Cantina Girlan

Girlan Gschleier Alte Reben Vernatsch

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Lichtrood met redelijk lage intensiteit. In de neus rood fruit maar ook wat ontwikkeld en aards, in de mond zacht en romig, met lichte tannines en prachtige frisheid. Lange, frisse afdronk.

Korte omschrijving

Bijzondere wijn van inheems druivenras, jong erg lekker maar die ook uitstekend kan ouderen.

Overige informatie

Gambero Rosso - 2 Bicchieri (2018)
James Suckling - 91 punten (2018)

Product specificaties

Artikelnummer P28556
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Vernatsch
Land Italië
Streek Zuid-Tirol
Appellatie Alto Adige
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 8007813436578
EAN fles 8007813430576