Fundamental Chardonnay

Wit | Verenigde Staten van Amerika | 0.75 L | 2021 | Doos 12 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Fundamental Cabernet Sauvignon

Scheid Family Wines

Begin jaren ’70 hadden nog weinig wijnliefhebbers gehoord van Salinas Valley in Monterey County, Californië. Deze uitgestrekte vallei, omringd door de Gabilan Mountain Range in het oosten en de Santa Lucia Mountains in het westen heeft dankzij de verkoelende wind vanuit Monterey Bay een relatief koel klimaat. Hierdoor kunnen de druiven langzaam rijpen en hun aroma’s volledig ontwikkelen. 

Al Scheid rolde per toeval in de wijnbouw. Hij werd gevraagd CEO te worden van een wijnbedrijf in Monterey County, maar had zelf totaal geen kennis van het vakgebied en besloot een opleiding te volgen aan de University of Davis. Wijnbouw in Monterey County was in die tijd in opkomst, en zijn professor aan de universiteit wees hem op de potentie van het gebied in klimaat en bodem.

De eerste jaren verkocht Scheid Family Wines de druiven aan andere wijnhuizen in de regio. In 2005 besloten ze de sprong te wagen naar de productie van wijnen, die ze aan andere wijnhuizen verkochten. Ze bouwden daarvoor een grote, moderne wijnkelder waarin aandacht voor duurzaamheid centraal staat. De laatste stap naar de productie van wijnen onder eigen label volgde een aantal jaar later.

Samen met zoon Scott en dochter Heidi runt Al Scheid Family Wines. Het wijngaardareaal is uitgebreid naar zo’n 1200 hectare, en strekt zich uit over ruim 100 kilometer in de vallei. Verschillen in subklimaten en bodems maken het mogelijk met 39 verschillende druivenrassen te werken en verschillende stijlen en kwaliteiten wijn te maken. 

Het huis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, volgens de familie de enige manier om hoge kwaliteit druiven en wijnen te garanderen. Een groot deel van de wijngaarden is gecertificeerd volgens richtlijnen van de Certified California Sustainable Winegrowing. Maar duurzaamheid gaat voor de familie veel verder dan alleen het werk in de wijngaarden. Zo zorgen windmolens voor de volledige stroomvoorziening van de kelders en het huis, én voor 125 huishoudens in de omgeving van het wijnhuis. Daarnaast investeert het huis geld in scholing van lokale scholieren.

Fundamental Wines

De Fundamental wijnen worden gemaakt in samenwerking met Joe Tensley. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste wijnmakers in Californië. Onder zijn eigen merk Tensley produceert hij grote wijnen die in de hele wereld veel waardering en hoge scores opleveren. Voor wijnen die voor een breder publiek toegankelijk moeten zijn zocht hij de samenwerking met Scheid Family Wines. Dit leverde een bijzonder aantrekkelijke serie wijnen. Fundamenteel goed in kwaliteit en prijs. Deze wijnen worden in Nederland gedistribueerd door Pallas Wines.

 

Website Scheid Family Wines

Bekijk Scheid Family Wines

Fundamental Chardonnay

Wit | Verenigde Staten van Amerika | 0.75 L | 2021 | Doos 12 stuks

Over de wijn

Een eerbetoon aan de Chardonnay-druif, die in Californië in verschillende smaakstijlen perfect tot zijn recht komt. De druiven voor deze wijn groeien in verschillende wijngaarden in het Central Coast-gebied. De koele oceaanlucht zorgt ervoor dat de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen, zonder daarbij hun frisheid te verliezen. 

Na de oogst vergist de wijn op roestvrijstaal, gevolgd door een rijping op Frans eiken. Dit zorgt voor een prachtige balans tussen sappig fruit en romige houttonen. In de neus uitnodigende aroma’s van vanille en getoast hout, rijpe appel, peer, perzik en citrus. Zacht en rond van smaak met een mooie balans tussen sappig fruit, karamel en zoete houttonen.

Korte omschrijving

Aangename Chardonnay met een mooie balans tussen fruit en hout.

Product specificaties

Artikelnummer P27746
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chardonnay
Land Verenigde Staten van Amerika
Streek California
Appellatie Central Coast
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 10675829761011
EAN fles 0860006730635