Duckhorn Vineyards Napa Valley Merlot

Rood | Verenigde Staten van Amerika | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Duckhorn Vineyards Napa Valley Cabernet Sauvignon

Duckhorn Vineyards

“Duckhorn staat voor topkwaliteit wijnen uit verschillende delen van Napa Valley. Gestart met de Merlot als vlaggenschip, maar inmiddels uitgebreid naar een brede reeks stijlvolle, karakteristieke wijnen.”

Vanuit zijn vele reizen naar Frankrijk, en met name naar de Bordeaux, is Dan Duckhorn een groot fan van de Merlot-druif. Zijn veelzijdigheid, het zachte, verleidelijke karakter en het feit dat wijnen van deze druif al jong op dronk kunnen zijn maken dat Dan besluit hier zelf wijn van te gaan maken. In het midden van Napa Valley, bij St Helena, vindt hij de ideale wijngaarden. En waar de meeste wijnmakers in Californië de Merlot vooral gebruiken in blends, besluit Dan monocepage wijnen te gaan maken om het karakter van de druif zoveel mogelijk naar voren te laten komen.

Samen met zijn vrouw richt hij Duckhorn Vineyards op in 1976, als één van de eerste 40 wijnhuizen in dit gebied. In 1978 brengen ze, zeer kleinschalig, hun eerste wijnen op de markt: 800 flessen Merlot en 800 flessen Cabernet Sauvignon, beiden van topkwaliteit. In de loop van de jaren breidt het huis uit met wijngaarden en druivenrassen in verschillende gebieden in Napa Valley: van alluviale percelen in het zuiden en midden van de vallei tot percelen op de hellingen van Howell Mountain. Door de grote diversiteit aan bodems en subklimaatjes heeft het huis de beschikking over veel verschillende druivenrassen en stijlen, waarbij de Merlot altijd een bijzondere plek in het assortiment heeft.

In opvolging van wijnmakers Tom Rinaldi en Mark Beringer start in 2003 de huidige wijnmaakster Renée Ary bij Duckhorn Vineyards. Onder leiding van Mark Beringer leert ze iedere wijngaard en iedere wijn tot in de kleinste details kennen. Haar  wijnmakerscarrière begint in het laboratorium bij Robert Mondavi, waar ze tijdens haar wijnmakersstudie Napa Valley en de wijnen uit dit gebied leert kennen. De grote diversiteit in terroirs en druivenrassen geeft haar de mogelijkheid om complexe, karakteristieke wijnen te maken. Ieder oogstjaar kijkt ze wat de wijngaarden en druiven te brengen hebben, en van daaruit stelt ze de wijnen samen. Druivenrassen en percelen worden zoveel mogelijk afzonderlijk van elkaar gevinifieerd en gerijpt voordat de uiteindelijke wijn wordt geblend. In de wijngaarden van Duckhorn is vanaf het begin zo natuurlijk mogelijk gewerkt, wat zorgt voor gezonde druiven met een duidelijke weergave van het terroir.

Net als de meeste wijnhuizen in Napa Valley vormt de beleving van de wijnen en de omgeving een belangrijk onderdeel van Duckhorn Vineyards. In 2001 heeft het huis daarom een stijlvol Estate House en proeflokaal gebouwd, van waaruit je tijdens het proeven van de wijnen kunt genieten van het prachtige uitzicht op de omliggende bergen en wijngaarden. De kwaliteit van de wijnen is wereldwijd niet onopgemerkt gebleven: Duckhorn Vineyards werd al zeven keer opgenomen in de lijst van de “Top 100 Wineries of the World” door Wine & Spirits, en de Duckhorn Vineyards Napa Valley Merlot Three Palms Vineyard 2014 werd in 2017 benoemd tot “Wine of the Year” door de Wine Spectator.

Website Duckhorn

Bekijk Duckhorn Vineyards

Duckhorn Vineyards Napa Valley Merlot

Rood | Verenigde Staten van Amerika | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Merlot is het eerste druivenras waar Dan Duckhorn zijn wijnmaakavontuur mee startte. Geïnspireerd door de potentie van deze druif in de Bordeaux, besloot hij in Napa Valley wijn te maken van deze druif. Deze wijn bestaat grotendeels uit Merlot (80%), aangevuld met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. De wijn is een prachtige weergave van de diversiteit aan bodems en subklimaatjes in de Napa Valley.

Na de oogst vergisten en rijpen de verschillende druivenrassen en percelen afzonderlijk van elkaar, voordat ze worden geblend. De rijping verloopt gedurende 15 maanden op vaten van Frans eikenhout, waarvan 40% nieuw, 60% neutraal.

Deze wijn laat zien hoe mooi de Merlot in Napa Valley tot zijn recht komt. Levendig en uitnodigend met aroma’s van rode bessen, rijpe pruimen, framboos, kersen en zoete kruiden, aangevuld met subtiele tonen van theeblaadjes en cacao. Rijk en luxe van smaak met tonen van rijpe rode bessen, vijgencompote en vanille, omhuld door zachte tannines. Toevoeging van Cabernet Sauvignon geeft de wijn extra volume en structuur en kenmerkende aroma’s van zwarte kersen, pruimen en kruiden.

Korte omschrijving

Een karakteristieke Napa Valley Merlot, zacht, uitnodigend en rijk.

Product specificaties

Artikelnummer P27791
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Merlot
Land Verenigde Staten van Amerika
Streek California
Appellatie Napa Valley
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage Merlot (80%), Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot
Alcohol percentage 14.5
EAN doos 60669576019285
EAN fles 6695760192832