Clos Bellane Diamant dans un Verger rosé

Frankrijk | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Clos Bellane Diamant dans un Verger rosé

Clos Bellane

In deze hooggelegen wijngaard in de Zuidelijke Rhône maakt gepassioneerd wijnmaker Stéphane  Vedeau wijnen van topkwaliteit in zijn karakteristieke elegante, frisse stijl.  

 Wijnmaker Stéphane Vedeau is een bijzondere man. Hij voelt zich sterk verbonden met zijn wijngaarden en zijn wijnen en hij heeft veel geëxperimenteerd met het wijnmaken, bijvoorbeeld in de Languedoc. De Rhône is echter al lange tijd zijn thuishaven. Hij bezit 3 wijnhuizen in dit gebied: Jeannine Boutin (vernoemd naar zijn moeder) in de Noordelijke Rhône en La Ferme du Mont en Clos Bellane in de Zuidelijke Rhône. 

De wijnen van Clos Bellane zijn letterlijk en figuurlijk van hoog niveau. De wijngaard ligt ten zuiden van de stad Valréas, op zo’n 400 meter hoogte op de hellingen van het plateau van Vinsobres. Stéphane heeft voor deze hoge ligging gekozen om de gevolgen van de klimaaatverandering voor te zijn.  De 48 hectare grond zijn aangeplant met voornamelijk Grenache voor rode wijnen, aangevuld met een kleinere hoeveelheid Syrah. Voor wit staan hier Roussanne, Marsanne, Viognier en Clairette aangeplant. Hoewel het in dit gebied behoorlijk warm kan worden zorgen de nabijgelegen Middellandse Zee en de koude noordenwind voor verkoeling in de wijngaarden. De druiven groeien op oostelijk georiënteerde hellingen waardoor ze vooral in de ochtend zon krijgen. Dit, in combinatie met de hoge ligging van de wijngaarden, zorgt ervoor dat de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen en tegelijkertijd hun frisheid behouden. De kalksteen bodem draagt bij aan de frisheid in de wijnen en zorgt voor een opvallende mineraliteit en elegantie. De geïsoleerde ligging van de wijngaard (’Clos’)maakt het mogelijk om te werken volgens biodynamische principes. 

In de kelders wordt alles in het werk gezet om topkwaliteit wijnen te maken, die het karakter van de wijngaard zoveel mogelijk weergeven. Tijdens en na de handmatige oogst vindt een strenge selectie van de druiven plaats. Bij het verplaatsen van de druiven en de most wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht. Hypermoderne apparatuur zorgt voor een zeer nauwkeurige vinificatie. Ieder jaar wordt op basis van het karakter van de druiven bepaald of er daarbij gebruik wordt gemaakt van roestvrijstaal, beton en/of hout. Na de afzonderlijke vinificatie worden de druivenrassen met uiterste precisie geblend, om zo te voldoen aan de kwaliteit die de naam ‘Clos’ mag dragen. Rijping gebeurt op roestvrijstaal, beton of hout in ondergrondse kelders met een van nature constante temperatuur. Stéphane maakt alleen gebruik van grote of gebruikte houten vaten, om zo de invloed van de houtaroma’s op de wijn te minimaliseren. De frisse, elegante stijl van de wijnen doet eerder denken aan de Noord-Rhône dan aan de Zuidelijke Rhône.

Website: Clos Bellane

Bekijk Clos Bellane

Clos Bellane Diamant dans un Verger rosé

Frankrijk | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Stéphane Vedeau was eigenlijk nooit echt geïnteresseerd in het maken van rosé. Dat wordt al zoveel gemaakt in het zuiden van Frankrijk. Maar als het dan toch rosé moest zijn, dan het liefst een serieuze wijn op hetzelfde hoge niveau als de andere wijnen van Clos Bellane. Deze rosé wordt volledig gemaakt van Grenache van oude wijnranken. De druiven hebben van nature een hoge aromaconcentratie en prachtige balans tussen rijpheid en frisheid. 

De wijn doet zijn naam eer aan, niet alleen door zijn heldere, stralende kleur, maar ook in geur en smaak is het een opvallende verschijning. Geconcentreerd maar ook fris en elegant, volfruitig maar ook mineraal, toegankelijk en tegelijkertijd complex. Delicaat rood fruit in de geur en de smaak, aangevuld met tonen van geurige bloesem en fijne sappige zuren.

Korte omschrijving

Serieuze, complexe rosé van oude Grenache-ranken.

Product specificaties

Artikelnummer P13183
Type Stil
Druivenras Grenache
Land Frankrijk
Streek Rhône
Appellatie Côtes du Rhône Villages Valréas
Oogstjaar 2022
Smaaktype Verkwikkend
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Alcohol percentage 12
EAN doos