Clerico Barolo

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Domenico Clerico

Domenico Clerico

De wijnen van Domenico Clerico zijn,  in vergelijking met andere wijnen uit Piëmont, modern en al jong toegankelijk. Ze zijn internationaal zeer gewaardeerd!

Domenico Clerico, pionier en een groot voorbeeld voor andere wijnmakers, niet alleen in de Piëmont maar ook in de rest van de wereld. Zijn oneindige ambities om de kwaliteit van zijn wijnen te verbeteren en om wijnen te maken die bij iedere wijnliefhebber in de smaak vallen zorgen ervoor dat hij constant op zoek is naar innovatieve oplossingen in de wijngaard en in de kelder.

Het is in 1976 als Domenico de wijngaarden van zijn vader overneemt in Monforte d’Alba, aan de zuidkant van het Barolo-gebied. Tot die tijd verkoopt zijn vader de druiven aan de lokale coöperatie en aan andere wijnboeren, maar Domenico gooit het roer om en start met het maken en bottelen van zijn eigen wijnen. Hij begint met 4 tot 5 hectare wijngaard, die hij in de loop van de tijd uitbreidt tot zo’n 21 hectare met verschillende topwijngaarden in de omgeving van Monforte d’Alba, onder meer in de fameuze cru Ginestra.

Domenico wordt wel beschouwd als één van de ‘modernisti’. Samen met een aantal andere Italiaanse wijnboeren richt hij de progressieve Barolo Boy's op, een groepje experimentele wijnboeren met onder anderen Luciano Sandrone, Paolo Scavino en Roberto Voerzio. In de kelders introduceert hij de roto fermenter, waarmee extra veel kleur en aroma’s aan de druiven kunnen worden onttrokken. Daarnaast maakt hij als één van de eerste wijnmakers in het gebied gebruik van Franse barriques. Toch heeft hij altijd het werk in de wijngaard voorop gesteld. “Een goede wijn ontstaat in een wijngaard waarin de wijnranken met liefde en toewijding worden verzorgd”, is zijn filosofie. Daarom is iedere wijngaard met zorg aangeplant met de meest geschikte druivenrassen.  In de wijngaarden worden geen insecticiden, pesticiden of kunstmest gebruikt. Hij brengt graag single vineyard wijnen uit, omdat die in zijn ogen het beste de terroir van iedere wijngaard weerspiegelen.

Toch gaat zijn modernistische aanpak niet boven alles. Domenico vindt dat hij zich bij het wijnmaken moet aanpassen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld de gewijzigde klimatologische omstandigheden. Op dezelfde manier werken als hij rond 2000 deed zou in zijn ogen een te hoog alcoholgehalte geven, en te logge wijnen opleveren. Balans, daar gaat het om in zijn wijnen. Door bijvoorbeeld minder barriques te gebruiken en vaker groot en minder nieuw hout zijn de houttonen minder aanwezig in de wijnen. Ook zijn de maceratietijden in de roto fermenters opgelopen van 5 dagen tot meer dan 20, waarbij de roterende schoepen nauwelijks in werking worden gesteld en de aroma’s op een langzamere, subtielere manier aan de druiven worden onttrokken.

De wijnen van Domenico Clerico zijn doorgaans rijk, aromatisch en zelfs jong relatief toegankelijk. De wijnen worden internationaal zeer gewaardeerd, omdat Domenico Clerico tot het uiterste gaat om kwaliteitswijnen te maken die in balans zijn, en omdat hij zijn wijnmaakmethodes constant herziet op zoek naar perfectie.

In 2017 overlijdt Domenico. Na zijn overlijden zet zijn vrouw Giuliana het beheer van de wijngaarden en de kelder in de filosofie van Domenico voort.


Website Domenico Clerico

Bekijk Domenico Clerico

Clerico Barolo

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Deze Barolo wordt gemaakt van druiven uit de beste wijngaarden van het huis rondom Montforte d’Alba. Verschillen in bodem, ligging en leeftijd van de wijnranken geven de wijn zijn complexe karakter en mooie balans. De bodem is rijk aan kalk en fossiele resten. De wijn is het visitekaartje van het huis: zijn karakter is een perfecte weerspiegeling van het huis, de terroir van Montforte en de Nebbiolo-druif. De eerste wijngaarden werden aangeplant in 1968 en zijn dus al meer dan 50 jaar oud.

Na de handmatige oogst vergisten de druiven op roestvrijstaal. Hierna volgt een rijping op barriques van Frans eikenhout en op grote houten foeders.  Dit maakt de wijn zachter en geeft hem subtiele, romige vanilletonen. In de neus aangename, complexe aroma’s van zwarte kersen, teer, rozenblaadjes, tabak en specerijen, kruidigheid, houttonen en een balsamieke geur. Zacht van smaak met een hoge aromaconcentratie, een heerlijke frisheid en veel zoete tannines, eindigend in een lange, complexe afdronk.

Korte omschrijving

Krachtige maar ook zeer drinkbare Barolo van een groot wijnmaker.

Product specificaties

Artikelnummer P28064
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Nebbiolo
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Barolo
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 14.5
EAN doos 80325357108114
EAN fles 8032535710811