Cap Maritime Coastal Pinot Noir

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2023 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Cap Maritime Pinot Noir

Boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek dat vooral in kwalitatief opzicht imponerend is. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het 'Franse' Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren. Maar Kent heeft nog meer pijlen op zijn boog. Naast deze slechts in geringe hoeveelheden geproduceerde paradepaardjes maakt hij onder de naam Porcupine Ridge en The Wolftrap namelijk ook buitengewoon attractieve wijnen die voor een breder publiek beschikbaar zijn. Op een wat hoger niveau behoort hier ook zeker The Chocolate Block bij. Deze laatste wijnen zijn verkrijgbaar bij DGS WIJN.

Website Boekenhoutskloof 

 

Het Goldmine project

Aan de voet van de Kasteelberg, waar goudzoekers lang geleden hun geluk kwamen beproeven, maakt wijnmaker Marc Kent zeer kleinschalig twee bijzondere wijnen. 

Swartland is hot, letterlijk en figuurlijk. Dit droge, warme Zuid-Afrikaanse wijngebied trekt de afgelopen jaren talloze wijnmakers die hier prachtige wijnen maken met een uniek karakter. Al eerder trok dit gebied grote groepen mensen die hun geluk kwamen zoeken in de vele goudmijnen in dit gebied. Het warme, droge klimaat en de bijzondere bodem van verweerde graniet, leisteen, kwarts, ijzerhoudend gesteente en oude zandsteen maken het gebied zeer geschikt voor verschillende druivenrassen zoals de Syrah, Semillion, Cinsault en de Chenin Blanc en geven de wijnen een bijzonder karakter. 

De Goldmine wijngaarden liggen op de zuidwestelijk georiënteerde hellingen van de Kasteelberg. De druiven worden in de eerste instantie verkocht aan verschillende topproducenten. In 2013 besluit Boekenhoutskloof de wijngaarden te kopen, in de eerste instantie met het idee de druiven hiervoor te gebruiken voor hun bestaande wijnen. Maar het gebied heeft zo’n uniek, eigen karakter dat wijnmaker Marc Kent hier een apart project voor opzet onder het label ‘Goldmine’. Voor de Patina-wijnen worden de Chenin Blanc ranken, aangeplant in 1996, en de oudste Syrah ranken (uit 2000) gebruikt. Marc Kent maakt hier slechts 2 wijnen op zeer kleine schaal. De bijzondere bodem en het warme, droge klimaat geven de wijnen een prachtige balans tussen concentratie, structuur en finesse.

Cap Maritime

Het koele klimaat van de Hemel-en-Aarde Vallei is bijzonder geschikt voor grootse Pinot Noirs en Chardonnays. Sinds 2017 maakt Boekenhoutskloof hier twee fantastische wijnen onder de naam Cap Maritime. 

Met de aankoop van een paar kleine wijngaarden in de Hemel-en-Aarde Vallei ging een grote wens van Marc Kent in vervulling. Hij was altijd al groot fan van het bijzondere terroir van het gebied, en de mogelijkheid om hier grootse wijnen te maken. De verkoelende invloed van de nabijgelegen oceaan en de bijzondere bodem, die hier voornamelijk uit verweerde schalie bestaat, maken het gebied zeer geschikt voor druivenrassen als Chardonnay en Pinot Noir. 

De Chardonnay-druiven groeien op de hellingen van de Hemel-en-Aarde Ridge, de Pinot Noir-druiven staan aangeplant op een paar kleine percelen in de Upper Hemel-en-Aarde Vallei. Wijnmaker Gottfried Mocke is specialist in wijnen van deze druivenrassen, en weet met behulp van conventionele en onconventionele wijnmaakmethodes prachtige terroirwijnen te maken van deze druiven. De druiven worden nog steeds in de kelders van Boekenhoutskloof in Franschoek gevinifieerd, maar het plan is om te zijner tijd een kleine winery op locatie te bouwen.

 

Bekijk Boekenhoutskloof

Cap Maritime Coastal Pinot Noir

Rood | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2023 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Het koele klimaat en de bodem van verweerde schalie maken de Hemel-en-Aarde Vallei zeer geschikt voor het maken van Pinot Noir van topkwaliteit. De eerste jaargang van deze wijn werd gemaakt in 2017 van druiven van bestaande wijngaarden in de Upper Hemel-en-Aarde Vallei. In 2019 kocht Boekenhoutskloof een paar kleine percelen in dit gebied, op 4 kilometer afstand van de oceaan, met een noordwestelijke ligging. De druiven van deze percelen worden aangevuld met druiven uit andere wijngaarden aan de kust. 

Bij het maken van de wijn focust wijnmaker Gottfried Mocke zich op het tot uitdrukking brengen van structuur en verfijning in de wijn. Na de oogst worden de druiven in gekoelde trucks vervoerd naar de kelders van Boekenhoutskloof in Franschoek, waar de druiven een zorgvuldige selectie ondergaan. Het grootste deel van de druiven wordt ontsteeld, zo’n 20-25% van de druiven wordt geperst met hele trossen. De vergisting verloopt spontaan op roestvrijstaal, gevolgd door een rijping van 12 maanden in Franse barriques.

De wijn laat pure, rijpe aroma’s zien. In de smaak tonen van pruimen, kersen en zwarte bessen, aangevuld met zachte houttonen en wat aardse nuances. De afdronk is zuiver, verfijnd en mineraal.

Korte omschrijving

Elegante Pinot Noir met pure, rijpe tonen en een subtiele mineraliteit.

Product specificaties

Artikelnummer P30169
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Pinot Noir
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Cape South Coast
Oogstjaar 2023
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 26002039012953
EAN fles 6002039012959