Bravo Escós l'Escaleta

Rood | Spanje | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Bravo Escós l'Escaleta

Bodega Bravo Escós

Dit eigenzinnige wijnhuis brengt het ruige, intense karakter van de Priorat samen met een moderne, elegante stijl. De wijnen zijn karaktervol en tegelijkertijd verfijnd en uitnodigend. 

Reis je vanaf Barcelona landinwaarts richting het zuiden, dan wordt het gebied steeds ruiger, met grote hoogteverschillen. De wijngaarden in Priorat zijn indrukwekkend: op de kleine plateautjes tussen de steile hellingen staan steeds maar een paar rijen wijnstokken aangeplant. Door deze verspreide ligging van de wijnstokken is het bijna onmogelijk de wijngaarden machinaal te bewerken. De verkoelende zeewind die in de loop van de middag opsteekt geeft de druiven ruimschoots de kans om hun aroma’s te ontwikkelen. De bodem bestaat uit vulkanisch gesteente met leisteen, as en mica (‘Llicorella’) en is bedekt met een zanderige toplaag. De wijnranken moeten hier vechten voor hun bestaan. 

Het is in dit warme, extreme gebied dat Luis Bravo een wijnbedrijf opricht: Bodega Bravo Escós, in het hart van de Priorat, bij het plaatsje Torroja del Priorat. In de wijngaarden staan zowel lokale druivenrassen (Garnacha en Cariñena) aangeplant als internationale rassen (Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot).  Luis’ doel is om in dit gebied, dat bekend staat om zijn stevige, intense wijnen, moderne wijnen te maken met verfijning, elegantie en frisheid. Door de wijngaarden zo natuurlijk mogelijk te bewerken en gebruik te maken van pure, innovatieve apparatuur en methodes slaagt hij erin om wijnen te maken met het karakter van het gebied maar in een moderne, verteerbare stijl. Hij krijgt hierbij hulp van wijnmaker Pep Aguilar, die jarenlang als ‘flying winemaker’ door heel Spanje reisde om wijn te maken. Hierdoor leerde hij veel verschillende druivenrassen, terroirs en wijnmaaktechnieken kennen. De Priorat is één van zijn favoriete wijngebieden door zijn ruigheid en zijn unieke, ongerepte karakter. Met zijn passie en ervaring weet hij in iedere wijn de unieke kenmerken van de druif en de terroir vast te leggen.

 

Website: Bodega Bravo Escós

Bekijk Bodega Bravo Escós

Bravo Escós l'Escaleta

Rood | Spanje | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De wijn wordt volledig gemaakt van Carignan, die groeit in een wijngaard bij Torroja del Priorat. De bodem in deze wijngaard bestaat uit zwarte en bruine leisteen en kalkrijke klei, vermengd met alluviale resten. De ranken zijn zo’n 40 jaar oud en worden zo natuurlijk mogelijk verzorgd, in de overgang naar biologische certificering. 

Na de oogst ondergaan de druiven een spontane vergisting op speciale plastic tanks van 500 liter. Het sap blijft gedurende een periode van 8 tot 14 dagen in contact met de schilletjes, waardoor kleur en aroma’s zo goed mogelijk aan de druiven kunnen worden onttrokken. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 14 maanden in terracotta amfora’s.

De wijn is een prachtige expressie van het karakter van de Carignan in dit gebied. Aromatisch in de neus, met tonen van viooltjes, lavendel, zwarte bessen en laurier, aangevuld met subtiele tonen van grafiet en houtskool. Mineraliteit, aardse tonen, fruit en kruidigheid zijn prachtig met elkaar in balans en geven de wijn een complex karakter. Zacht, zuiver en rijp van smaak met tonen van rijp fruit, Mediterrane kruiden en wat rokerigheid. De warme, volle tonen sluiten perfect aan op de subtiele zuren, de rijpe tannines en de opvallende mineraliteit.

Korte omschrijving

100% Carignan met een prachtig samenspel tussen rijpheid, frisheid en mineraliteit.

Product specificaties

Artikelnummer P26750
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Carignan
Land Spanje
Streek Catalonië
Appellatie Priorat
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 13.5
EAN doos
EAN fles 8437018352166