Boekenhoutskloof Noble Late Harvest (0,375 liter)

Wit | 0.375 L | 2019 | Zuid-Afrika | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Boekenhoutskloof Syrah

Boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek dat vooral in kwalitatief opzicht imponerend is. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het 'Franse' Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren. Maar Kent heeft nog meer pijlen op zijn boog. Naast deze slechts in geringe hoeveelheden geproduceerde paradepaardjes maakt hij onder de naam Porcupine Ridge en The Wolftrap namelijk ook buitengewoon attractieve wijnen die voor een breder publiek beschikbaar zijn. Op een wat hoger niveau behoort hier ook zeker The Chocolate Block bij. Deze laatste wijnen zijn verkrijgbaar bij DGS WIJN.

Website Boekenhoutskloof 

Het Goldmine project

Aan de voet van de Kasteelberg, waar goudzoekers lang geleden hun geluk kwamen beproeven, maakt wijnmaker Marc Kent zeer kleinschalig twee bijzondere wijnen. 

Swartland is hot, letterlijk en figuurlijk. Dit droge, warme Zuid-Afrikaanse wijngebied trekt de afgelopen jaren talloze wijnmakers die hier prachtige wijnen maken met een uniek karakter. Al eerder trok dit gebied grote groepen mensen die hun geluk kwamen zoeken in de vele goudmijnen in dit gebied. Het warme, droge klimaat en de bijzondere bodem van verweerde graniet, leisteen, kwarts, ijzerhoudend gesteente en oude zandsteen maken het gebied zeer geschikt voor verschillende druivenrassen zoals de Syrah, Semillion, Cinsault en de Chenin Blanc en geven de wijnen een bijzonder karakter. 

De Goldmine wijngaarden liggen op de zuidwestelijk georiënteerde hellingen van de Kasteelberg. De druiven worden in de eerste instantie verkocht aan verschillende topproducenten. In 2013 besluit Boekenhoutskloof de wijngaarden te kopen, in de eerste instantie met het idee de druiven hiervoor te gebruiken voor hun bestaande wijnen. Maar het gebied heeft zo’n uniek, eigen karakter dat wijnmaker Marc Kent hier een apart project voor opzet onder het label ‘Goldmine’. Voor de Patina-wijnen worden de Chenin Blanc ranken, aangeplant in 1996, en de oudste Syrah ranken (uit 2000) gebruikt. Marc Kent maakt hier slechts 2 wijnen op zeer kleine schaal. De bijzondere bodem en het warme, droge klimaat geven de wijnen een prachtige balans tussen concentratie, structuur en finesse.

 

Bekijk Boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof Noble Late Harvest (0,375 liter)

Wit | 0.375 L | 2019 | Zuid-Afrika | Doos 6 stuks

Over de wijn

Edele wijn van laat geoogste semillon-druiven. Levendig goud in het glas. Met herkenbaar botrytis in de geur waarin ook acaciabloesem, witte perzik, peer en subtiel bloemen in zijn te ontdekken. De wijn is karaktervol en intens. Met een elegante zoetheid. En met smaken van perzik, abrikoos en nectarine. Gevolgd door brioche, marmelade en vlierbloesem. Ook een lichte kruidigheid. Wat een concentratie. En wat een lengte!

Spijs & moment

Een zeer bijzondere dessertwijn. Heerlijk bij zoete gerechten met abrikozen en perziken (bijv. tartelettes) of andere fruitdesserts. Hemelse taferelen bij crêpes Suzette. Overigens: probeer eens wat anders en serveer er een stuk blauwe kaas bij. Verrassend. Past goed bij: vruchtendesserts, crêpes Suzette, Roquefort

Korte omschrijving

Elegante dessertwijn met een concentratie van steenfruit, brioche, marmelade en kruidigheid. De absolute topwijn van wijnmaker Marc Kent.

Overige informatie

Platter's - ***** - 97 punten (2018)
"Sauternes meets SA in fine, elegant 2018 botrytised semillon. Ripe apricots, pinapples with marzipan & honey plus vanilla notes from 100% new oak, 30 months. Delicious seam of limy acid leads to lengthy & evolving finish. More to come. Wine tasted by Cathy Marston".

Tim Atkin - 95 punten (2019)
Tim Atkin - 95 punten (2018)

Product specificaties

Artikelnummer 30165
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Sémillon
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Western Cape
Oogstjaar 2019
Afsluiting Kurk
Smaaktype Zoet
Inhoud 0.375
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Assemblage Semillon
Alcohol percentage 9
EAN doos 26002039007775