Boekenhoutskloof - Franschhoek

donderdag 17 december 2020

Boekenhoutskloof - Pallas Wines

Boekenhoutskloof - DGS WIJN

Boekenhoutskloof is gesticht in 1776, schitterend gelegen ten zuiden van Franschhoek aan het einde van de vallei. De naam van de boerderij komt van de Afrikaanse naam voor een type berk die beroemd was om zijn kwaliteit als meubelhout, de “Boekenhout” berk.

In 1993 werd de boerderij aangekocht en getransformeerd tot een wijnboerderij. De wijngaarden werden aangelegd en aangeplant met Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache, Semillon en Viognier. De eerste oogst was die van 1996, die bestond uit Cabernet Sauvignon van een wijngaard die tegenwoordig nog steeds in gebruik is. Eigenaar en wijnmaker Marc Kent is altijd nog nauw betrokken bij het bedrijf en het wijnmaken, o.a. bijgestaan door wijnmaker Gottfried Mocke die in 2020 door Tim Atkin werd uitgeroepen tot Wine Maker of the Year.

Boekenhoutskloof werd al eens door Platter’s uitgeroepen tot “Winery of the Year” in 2012, maar kreeg deze titel voor de tweede keer in 2020! Volgens Platter’s heeft Boekenhoutskloof een uitgebreid portfolio van uitstekende wijnen op alle prijsniveaus en scoren zij jaar op jaar hoog in de beoordelingen. Naast Chocolate Block, zijn vooral de wijn uit de Estate serie (ook wel de “stoeltjes serie” genoemd) van zeer hoog niveau. De diamant in de kroon is de in Swartland geproduceerde Porseleinberg Syrah, die voor de jaargang 2017 door Platter’s werd bekroond met 98 punten en voor de 2018 zelfs met 100 punten!

De “stoeltjes” wijnen van Boekenhoutskloof en Porseleinberg worden op de Nederlandse markt gebracht door Pallas Wines. Chocolate Block en The Wolftrap door DGS WIJN.