Voor pionier en visionair Johan Reyneke is de biodynamische werkwijze niet alleen een methode; het is een levenswijze. Op zijn wijngoed maakt hij prachtige, pure wijnen met een uitzonderlijke balans. Alles met respect voor natuur, omgeving en oude tradities.
Johan Reyneke is één van de grondleggers van biodynamische wijnbouw in Zuid-Afrika. Biodynamische wijnbouw is voor hem meer dan werken vanuit een duurzaamheidsoogpunt of efficiënt en kostenbesparend werken. Het gaat om werken met zorg voor de omgeving en de natuur, uitgaand van de manier waarop er vroeger werd gewerkt.
Het huis werd in 1863 gebouwd onder de naam ‘Uitzicht’, verwijzend naar het weidse uitzicht over de omgeving van Stellenbosch en de nabijgelegen False Bay. In die tijd werden er nog geen chemicaliën en technologische snufjes gebruikt. Efficiënt en bewust omgaan met de natuur stond centraal.
In de huidige wereld van consumeren en technologie gaat Johan Reyneke juist terug naar deze oude gewoontes en tradities. Vanaf het moment dat hij in 1998 de boerderij bij Stellenbosch van zijn moeder overneemt, richt hij zich volledig op biologische wijnbouw. Maar dat gaat hem in de daaropvolgende jaren nog niet ver genoeg. Hij besluit te gaan werken vanuit biodynamische principes, waarbij het wijnbedrijf zoveel mogelijk zelfvoorzienend is. Ieder onderdeel van het bedrijf, of het planten, dieren of mensen zijn, heeft zijn eigen belangrijke bijdrage. Alles draagt bij aan een harmonieus geheel, waarbij de natuur op geen enkele manier kunstmatig gecorrigeerd hoeft te worden.
De wijngaarden staan aangeplant op noordelijk, oostelijk en zuidelijk georiënteerde hellingen. Tussen de wijngaarden vind je stukken onontgonnen terrein, composthopen en weiland. Geen gebruik van chemische middelen en kunstmest, maar aanplant van andere gewassen tussen de wijnranken, eenden in de wijngaard en de inzet van compost en speciale kruidenpreparaten voor bemesting en bescherming tegen ziektes. Bij iedere handeling wordt rekening gehouden met de kosmische cyclus.
Ook in de kelder wordt deze natuurlijke, traditionele werkwijze voortgezet. Zo wordt tijdens het wijnmaakproces zo weinig mogelijk ingegrepen en werkt Johan Reyneke alleen met natuurlijke gisten en andere natuurlijke producten.
Bijzonder is het Cornerstone project, waarbij de medewerkers van het bedrijf worden gestimuleerd en gefaciliteerd om zichzelf en hun gezinnen verder te ontwikkelen. Zo krijgen ze de mogelijkheid om zelf een huis te kopen en hun kinderen naar school te laten gaan.
Johan is met zijn werkwijze één van de pioniers en uitdragers van biodynamische wijnbouw in Zuid-Afrika geworden. Sinds een aantal jaren wordt hij hierbij geholpen door zijn grote vriend Rudiger Gretschel, die vele jaren Chief Winemaker van Boekenhoutskloof is geweest. De wijnen van Johan Reyneke dragen zijn filosofie uit: ze zijn puur en karakteristiek met een prachtige balans.
Website Reyneke