Ardhuy Clos des Langres Monopole Rouge

Rood | Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Ardhuy Sous le Puits Puligny Montrachet 1er Cru

Domaine d'Ardhuy

Domaine d'Ardhuy is een Bourgognehuis dat in korte tijd tot de top 5 producenten van de regio ging behoren. Zeer uitgebreide keuze aan terroirs, en hoge kwaliteit van de basis tot de Cru's.

De geschiedenis van Domaine d’Ardhuy gaat terug naar 1947, als de jonge Gabriel d’Ardhuy tijdens de oogst in de Bourgogne Eliane André ontmoet. Het is liefde op het eerste gezicht. Eliane’s vader Pierre André is wijnboer en négociant  in de Bourgogne, met onder andere wijngaarden in Alexe-Corton en eigenaar van de Monopole Clos des Langres.  Gabriel en Eliane trouwen, en stappen in het bedrijf van Pierre André. Langzaam maar zeker breidt het wijnbedrijf zich uit met wijngaarden in onder andere Puligny-Montrachet, Gevrey-Chambertin, Clos de Vougeot en Corton-Charlemagne. Ook het gezin d’Ardhuy wordt groter: maar liefst 7 dochters worden geboren, die allemaal opgroeien in het bedrijf. In 2002 besluit de familie zich alleen nog op wijnbouw en wijn maken te focussen, en wordt de handelstak van het huis verkocht.  Begin 2003 komt Carel Voorhuis, zoon van een advocaat uit Maastricht die eerder een wijnhuis in de Jura had gekocht, als ‘régisseur’ binnen. En dan gaat het snel: al in 2004 kiest de Revue de Vins de France Ardhuy als nummer 3 van producenten in de Côte de Beaune en als nummer 4 in de Côte de Nuits. 

De familie Ardhuy bezit meer dan veertig hectare wijngaard in geweldige percelen verspreid over de gehele Bourgogne. In iedere wijn proberen ze het karakter van de specifieke wijngaard of wijnregio zoveel mogelijk terug te laten komen. Ieder plot vergist afzonderlijk en per jaar wordt bepaald hoe de wijn wordt samengesteld en welk rijpingsproces de wijn ondergaat. “To make great wine, you need beautiful grapes” is de filosofie. De zorg voor de wijngaarden staat centraal. Op dit moment is het wijnhuis in conversie naar biologische wijnbouw, waarvoor ze in 2023 officieel gecertificeerd zullen worden.  Sinds 1981 heeft het huis ook een bedrijf in de Rhône in eigendom. Voor beide domeinen is er een dochter aangewezen om het bedrijf aan te sturen. De wijnen van d’Ardhuy kenmerken zich door hun verfijning en balans, en ook niet onbelangrijk, door hun goede prijs-kwaliteitverhouding.


Website Domaine d'Ardhuy

Bekijk Domaine d'Ardhuy

Ardhuy Clos des Langres Monopole Rouge

Rood | Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Wijn van druiven uit één enkele wijngaard, die ligt op de grens van de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. De wijngaard ligt op de top van een heuvel, met steile hellingen aan alle zijden. Dat zorgt voor een goede drainage en voldoende zon en ventilatie, waardoor de druiven goed en gelijkmatig kunnen rijpen. De leeftijd van de wijnranken varieert van 25 tot 65 jaar, ieder met hun eigen bijdrage aan de complexiteit en kwaliteit van de wijn.

De wijn heeft een uitnodigende, complexe neus met intens rood fruit (rijpe kersen) en zwart fruit (bosbessen), kruidige tonen, specerijen en mooi geïntegreerd hout. Krachtig en rond van smaak met fijne zuren, stevige, goed verpakte tannines en een zeer lange afdronk waarin de levendige fruitaroma's voortleven.

Korte omschrijving

Zeer bijzondere Bourgogne in een stevige stijl van een exclusieve wijngaard.

Product specificaties

Artikelnummer P11820
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Pinot Noir
Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Oogstjaar 2018
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos
EAN fles 3760111430321