Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke Riesling Kabinett

Wit | 0.75 L | 2022 | Duitsland | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke Riesling Kabinett

Ansgar Clüsserath

Wijnmaakster Eva Clüsserath verrast op nationaal en internationaal niveau met haar eigen stijl precieze, strakke Rieslings. 

De Moezel, thuishonk van de Riesling. Op de steile hellingen langs de Moezel, waar hij zijn maximale zon kan pakken en kan profiteren van koude nachten, op een bodem van leisteen, voelt hij zich enorm goed thuis. Rieslings uit deze wijnregio kunnen legendarisch zijn en hebben wijngebied Moezel al eeuwen geleden op de internationale wijnkaart gezet. 

In dit beroemde wijngebied bestiert Eva Clüsserath samen met haar ouders Ansgar en Elsbeth het wijnhuis Ansgar Clüsserath. Echtgenoot en wijnmaker Philipp Wittmann uit de Rheinhessen is een fijne sparring partner en helpt Eva haar eigen stijl steeds verder ontwikkelen. Het huis bestaat al meer dan 350 jaar en is altijd in handen van de familie gebleven. Kennis en ervaring zijn van generatie op generatie overgedragen, evenals de soms meer dan 100 jaar oude wijnranken. 

Eva Clüsserath groeide op tussen de Riesling-wijnranken in de Moezel, maar deed tijdens haar wijnmakersopleiding ook ervaring op in Rieslingbastions Pfalz en natuurlijk in de Rheinhessen, bij haar echtgenoot Philipp Wittmann. Hierdoor kan ze lezen en schrijven met deze prachtige druif. Haar stijl is puur en verfijnd, nooit te rijk of pompeus. Haar wijnen zijn precies, rechtlijnig en strak, bijna vergelijkbaar met de Rieslings uit de Saar. Dit bereikt ze door zo weinig mogelijk in te grijpen in de wijngaarden en tijdens het wijnmaakproces. Het zijn de wijnen, niet de wijnmaakster, die het tempo van het wijnmaakproces bepalen. Na de oogst worden de druiven na een periode van schilcontact zacht geperst en wordt de most overgedaan in ‘Moezel foeders’, grote oude houten vaten van 1000 liter. Hierin start de spontane vergisting met behulp van de natuurlijke gisten. Deze vergisting kan maanden duren, soms is zelfs in het voorjaar het ‘gebubbel’ van het koolzuurgas in de vaten nog hoorbaar. Een lange rijping op de lies en minimale filtering van de wijnen zorgt voor karaktervolle wijnen met een groot rijpingspotentieel. 

Het talent van Eva Clüsserath is niet onopgemerkt gebleven. Haar wijnen staan hoog aangeschreven op nationaal en internationaal niveau. In 2022 is Eva door Falstaff uitgeroepen tot wijnmaakster van het jaar.

Website Ansgar Clüsserath

Bekijk Ansgar Clüsserath

Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke Riesling Kabinett

Wit | 0.75 L | 2022 | Duitsland | Doos 6 stuks

Over de wijn

De druiven groeien in de Trittenheimer Apotheke, een extreem steile wijngaard in een scherpe bocht van de Moezel. De bodem bestaat uit blauwe en verweerde leisteen op een stenige ondergrond. Deze leisteen warmt op gedurende de dag, en straalt de warmte ’s nachts uit naar de druivenranken. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en gelijkmatig, en behouden ze een goede balans tussen rijpheid, delicate zuren en mineraliteit. De druivenranken moeten diep met hun wortels de bodem in om water en voedingsstoffen te vinden. Deze bijzondere bodem geeft de wijn een opvallende, bijna zilte mineraliteit. Een deel van de wijnranken is meer dan 100 jaar oud. 

Tijdens de oogst worden de druiven handmatig geselecteerd, gevolgd door een zachte persing van de druiven. Het sap vergist vergist in grote traditionele foeders. Een lierijping van een paar maanden geeft de wijn een ronde, romige textuur, die prachtig in balans is met de frisse mineraliteit. In de neus aroma’s van fris fruit (appel, citrus) en lichte florale tonen, kruidigheid en een duidelijke zilte minerale toets. Zoet en zuren zijn perfect met elkaar in balans, en maken de wijn zeer geschikt in combinatie met gerechten. Het lage alcoholpercentage houdt de wijn lekker doordrinkbaar.

Korte omschrijving

Zeer verteerbare kwaliteitsriesling met een zoetje.

Product specificaties

Artikelnummer P22110
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Riesling
Land Duitsland
Streek Moezel
Appellatie Mosel
Oogstjaar 2022
Afsluiting Schroefdop
Smaaktype Verkwikkend
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Riesling
Alcohol percentage 8
EAN doos 4260368276042
EAN fles 4036881195043