Afbeelding voor fabrikant Rietvallei

Rietvallei

In de uitgestrekte vallei van Robertson maakt familiewijnhuis Rietvallei onder leiding van Kobus Burger al zes generaties lang mooie witte en rode wijnen in verschillende stijlen en prijsklasses . 

Het Zuid-Afrikaanse Rietvallei is een bijzonder wijnhuis. Het huis is vanaf de oprichting in 1864 in handen van de familie Burger, als Alewyn Burger het landgoed koopt voor zijn zoon Jacobus Francois (Koos) Burger. Pas op zijn 70e plant Koos de eerste wijnranken aan: de rode Muscadel wordt aangeplant in 1908; hiervan maakt het huis nog steeds een bijzondere wijn. Inmiddels staat de zesde generatie Kobus Burger aan het roer. Na zijn studie en een korte carrière in de werktuigbouw besluit hij zich in 2002 aan te sluiten bij het wijnhuis. Door mee te werken bij andere wijnhuizen in Stellenbosch en in de Loire (Henri Bourgeois) leert hij de basis van het wijnmakersvak. In 2003 maakt hij samen met zijn vader Johnny zijn eerste wijnen, die hem de fijne kneepjes van het vak leert en de generaties lange kennis van de wijngaarden en de familietradities overdraagt. Vanaf de oogst van 2004 maakt hij Kobus alle wijnen zelf, waarbij hij in de daaropvolgende jaren steeds meer zijn eigen invulling geeft aan het wijn maken en de portfolio van het huis. 

Rietvallei is één van de eerste wijnhuizen dat zich in Robertson vestigt. Het gebied ligt zo’n 160 kilometer te noordoosten van Kaapstad, in de omgeving van de uitgestrekte natuur van de Karoo. In de ochtenden strekt de mist zich regelmatig uit over de wijngaarden. De wind vanaf de Indische oceaan geeft verkoeling op de warme zomerdagen, waardoor de druiven langzaam en gelijkmatig kunnen rijpen. De bodem in de wijngaarden varieert van zand en rotsen tot rode klei en leem, is rijk aan kalk en heeft een goede waterdoorlatendheid. De bijna 120 hectare wijngaard zijn grotendeels (75%) aangeplant met witte druivenrassen zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Weisser Riesling, Chenin Blanc en Viognier. Op de overige 25% staan Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc, Petit Verdot, Tinta Barocca en Cinsaut aangeplant, en natuurlijk de meer dan 100 jaar oude rode Muscadel.

Doordat de wijngaarden en het huis al zo lang in het bezit zijn van de familie, kent Kobus de wijngaarden door en door. Ieder perceel, iedere rank, de interactie tussen de omringende natuur en de wijngaarden kent hij vanuit de verhalen die zijn voorouders hebben verteld. Net als zijn voorouders is hij altijd op zoek naar verbetering van wijnmaakmethodes en het werk in de wijngaard. Kobus weet het beste uit zijn wijngaarden te halen. Hij produceert de toegankelijke en sappige wijnen waar Robertson om bekend staat in het lagere segment en enkele uitstekende rode en witte estatewijnen in het hogere segment, die duidelijk meer terroirinvloed hebben


Website Rietvallei

De wijnen van Rietvallei

5 wijnen
Sorteer op
Toon
Toon als