Afbeelding voor fabrikant Cave de Durfort

Cave de Durfort

De relatief jonge Cave Coopérative ‘La Cave de Durfort’ heeft dit kleine, onbekende wijngebied op de kaart gezet met verfijnde wijnen van Zuid-Franse druivenrassen.

Het is in 1964 als een groep wijnproducenten uit 9 gemeentes in het gebied rondom Anduze en Saint Hippolyte du Fort hun krachten bundelen en een cave coopérative oprichten, la Cave de Coteaux Cévenois. Samen produceren ze op dat moment jaarlijks zo’n 35.000 hectoliter bulkwijn, gemaakt van lokale druivenrassen. Maar de producenten hebben als doel de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren om zo dit relatief onbekende wijngebied op de kaart te zetten. De omstandigheden om goede wijnen te maken zijn er: de wijngaarden liggen aan de voet van de omliggende bergen, die zorgen voor grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en gelijkmatig en behouden ze tegelijkertijd een natuurlijke frisheid. De wijngaarden liggen versnipperd over het gebied en hebben een grote variatie in bodemsamenstelling, die de wijngaarden geschikt maakt voor veel verschillende druivenrassen. 

In de jaren ’80 besluiten steeds meer leden van de coöperatie de oorspronkelijke druivenranken te rooien en de wijngaarden aan te planten met internationale druivenrassen zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Door aandacht te geven aan het planten van het juiste druivenras op de meest geschikte plek neemt de kwaliteit van de wijnen in de loop van de jaren gestaag toe. Zelfs zoveel, dat in 1995 een onderzoek wordt gestart naar de mogelijkheid om een speciale appellatie voor het gebied te verkrijgen, de AOC Duché d’Uzès. Deze ambitie neemt een vogelvlucht als in 2003 Philippe Nusswitz, de ‘beste sommelier van Frankrijk’ zich gaat bemoeien met de wijnproductie van de coöperatie. De naam van de coöperatie wordt ‘Cave de Durfort’. De focus van de Cave komt steeds meer te liggen op variëteiten die goed bij de terroir passen, zoals de Vermentino, Viognier, Cinsault, Grenache en Carignan. In 2005 komt de eerste witte wijn op de markt die de indicatie ‘AOC Duché d’Uzès’ mag dragen, een mooie bekroning van de enorme kwaliteitsgroei die de cave heeft doorgemaakt. Philippe werkt op dit moment nog steeds samen met de coöperatie. De wijnen zijn zuiver, expressief, verfijnd en heerlijk doordrinkbaar.

Website Cave de Durfort

De wijnen van Cave de Durfort

3 wijnen
Sorteer op
Toon als
Ideale huiswijn met heerlijk bosfruit en frisse zuren.
Ideale huiswijn met lekker sap, frisse zuren en een elegante neus.
Ideale huiswijn met rondeur, frisse zuren en een elegante neus.