Paul Clüver
Door het bijzondere klimaat van Elgin kan Paul Clüver wijnen maken met een bijzondere zuurbalans en een bijna Europese stijl.
In het koele Elgin, in de appelschuur van Zuid-Afrika, vind je aan de voet van de Groenlandberg de uitgestrekte wijngaarden van Paul Clüver Family Wines. Het huis behoort al jaren tot de top 10 van Zuid-Afrikaanse wijnhuizen. En hoewel de boerderij en het landgoed al vanaf 1896 jaar in handen zijn van de familie, is het huis pas 100 jaar later begonnen met het maken van wijn.
De Clüvers houden van oudsher vee en verbouwden groenten en appels. Halverwege de jaren ’80 wordt Paul Clüver Sr. benaderd door een paar wijnbouwers uit de Western Cape, die onderzoek doen naar nieuwe wijnbouwgebieden om wijnland Zuid-Afrika kwalitatief beter op de kaart te zetten. Elgin, met het koele klimaat, de bijzondere bodem en de hoger gelegen percelen, lijkt hen een goede plek om te experimenteren met druivenrassen die goed gedijen bij koele temperaturen. Paul Clüver heeft hier wel oren naar. Hij plant Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling aan op verschillende plekken op het landgoed.
In het begin gaan de druiven naar het Nederburg Estate in Paarl, waar in 1990 de eerste fles, een Riesling, wordt gebotteld. In 1996 bouwt het huis een eigen wijnkelder, een voorwaarde van wijnmaker Andries Burger, die vanaf dat moment instapt in het bedrijf. Andries heeft bij verschillende wijnhuizen in ervaring opgedaan met de ‘cool climate’ druivenrassen Pinot Noir en Chardonnay, onder andere in de Bourgogne, en met Riesling in Duitsland. Met zijn ervaring, zijn gedrevenheid en zijn precieze manier van werken verwerft het huis al snel een topstatus en de nationale en internationale wijnwereld.
“Less is more”, is de filosofie van Andries Burger en Paul Clüver Jr. In de praktijk betekent dit minimale interventie in de wijngaarden en in de kelder. In de wijngaarden wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt, waarbij met behulp van drones en GPS-trackers de ranken nauwlettend in de gaten worden gehouden. Bemesting gebeurt alleen bij die ranken die dit nodig hebben. Tussen de ranken staan verschillende gewassen aangeplant, die bijdragen aan een gezonde bodem voor de ranken. De wijngaarden liggen op 250 tot 430 meter hoogte, waardoor in de warme zomerperiode koude nachten zorgen voor een goede ontwikkeling van aroma’s en behoud van frisheid in de druiven. De bodem bestaat uit Bokkeveld schalie, een ijzerrijke bodem met een ondergrond van waterhoudende klei. De nabijgelegen Atlantische Oceaan zorgt voor aanvoer van koude lucht en voor regen in de winterperiode.
Naast deze natuurlijke zorg voor de wijngaarden zorgen de Clüvers ook goed voor de overige bijna 2400 hectare landgoed, waarvan de helft beschermd natuurgebied is. Zo plantten ze inheemse bomen en andere begroeiing aan.
In de inmiddels ruim 20 jaar wijnbouw blijken met name de Pinot Noir en Chardonnay uitzonderlijk mooie wijnen te geven met een prachtige terroirexpressie. De witte wijnen zijn zeer zuiver en hebben een spanning die we voornamelijk in de Oude Wereld tegenkomen. De Pinot Noir is een van de beste en best betaalbare voorbeelden die op dit moment uit dit prachtige land verkrijgbaar is. In 2014 werd de Sauvignon Blanc tijdens de World Wine Awards uitgeroepen tot 'beste Sauvignon Blanc onder 15 pond van de wereld'!
Cluver & Jack
Cluver & Jack Craft Cider is een uniek product uit Elgin, Zuid-Afrika. Eigenaars van dit bedrijf zijn Paul Cluver - één van de beste wijnmakers van ZuidAfrika - en zijn goede vriend Bruce Jack, wiens overgrootvader als één van de eersten appelbomen plantte op de ZuidAfrikaanse Westkaap. Paul Cluver wilde naast het maken van wijn ook heel graag een echte craft cider maken op zijn eigen Cluver Estate in Elgin, Westkaap. Samen met Bruce Jack ging hij op zoek naar het beste fruit. De appels voor deze cider worden zorgvuldig uitgezocht en met de hand geplukt. In tegenstelling tot veel ciders, wordt er voor Cluver & Jack geen vruchtenconcentraat gebruikt. Voor deze cider worden kleinere Granny Smith, Pink Lady, Sundowner en Royal Gala appels gebruikt, omdat juist deze appels zorgen voor veel smaak. De verse appels worden in stukjes gesneden en geperst. Het sap wordt vervolgens op lage temperatuur gefermenteerd om zoveel mogelijk smaak te verkrijgen. Achteraf wordt de cider gefilterd en wordt er een kleine hoeveelheid CO2 aan toegevoegd. Al met al dus een pure en authentieke cider!