Tornatore Etna bianco

Wit | Italië | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Tornatore Etna bianco

Tornatore

Het wijndomein van Tornatore is opgezet door Francesco Tornatore, die zijn geld verdiende in de telecommmunicatie. Hij creëerde pas in de 21e eeuw een prachtig wijndomein in Castiglione di Sicilia, aan de noordkant van de Etna op de vulkanische bodem. De overgrootvader van Francesco plantte echter al wijngaarden in 1865, zodat Tornatore niet alleen kan bogen op meer dan 150 jaar ervaring maar er ook deels oude wijngaarden zijn. Er werd besloten met de inheemse druivenrassen te werken, dus Nerrello Mascalese en Nerello Cappucio voor rood en Carricante voor wit, die ook allemaal handmatig worden geplukt.

Sicilië is behoorlijk warm, maar de wijnen van Tornatore liggen zo hoog, tussen de 600 en 1000 meter, dat een opvallende frisheid en elegantie wordt bereikt. Daarom worden de rode wijnen wel de Bourgognes van Sicilië genoemd. Ook in de kelder wordt niets aan het toeval overgelaten om geweldige wijnen te maken, met respect voor het terroir: de wijnen worden vergist op moderne betonnen cuves en gerijpt op foeders, zodat er vrijwel geen houtgebruik in de wijnen is terug te proeven. Al met al levert dit zeer precieze, elegante, frisse en doordrinkbare wijnen op, die bovendien voor Etna begrippen zeer plezierig geprijsd zijn. Met de erkenning voor de wijnen ging het daarom snel. Zo kreeg de ‘gewone’ Etna Rosso al drie glaasjes bij Gambero Rosso en tot 95 punten van James Suckling.

Website Tornatore

Bekijk Tornatore

Tornatore Etna bianco

Wit | Italië | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De wijn heeft een goud-gele kleur met groene reflecties. IN de expressieve neus vind men tonen van grapefruit, witte perzik en kruiden. De smaak is rijk, met een prettige minerale toon, wat zorgt voor een uitbundige frisheid!

Korte omschrijving

Een prachtig minerale witte Etna, met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Overige informatie

De druiven zijn langzaam geperst in een verticale pers en na vergisting heeft de wijn 3 maanden gerijpt in RVS cuves op zijn lees.

Product specificaties

Artikelnummer P28970
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Carricante
Land Italië
Streek Sicilië
Appellatie Etna Bianco
Oogstjaar 2022
Afsluiting Kunstofkurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 18056370560193
EAN fles 8056370560516