Swartberg Wingerde Holism Palomino

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Swartberg Wingerde Holism Palomino

Swartberg Wingerde

 

Wijnmaker Rudiger Gretschel maakt op zeer kleine schaal bijzondere wijnen, die de terroir van de ruige, ongerepte Piekenierskloof perfect weergeven. 

De Piekenierskloof is een magische plek in het Zuidwesten van Zuid-Afrika. Een droog, ruig gebied vol rotsen, waar de hete zon en de koude oceaanwind vrij spel hebben. De kloof is vernoemd naar de Nederlandse ‘Picqueniers’, soldaten die in de 17e eeuw in deze barre omstandigheden konvooien moesten beschermen. In de Piekenierskloof werden al rond 1700 de eerste Grenache-wijnranken aangeplant.  Het verhaal gaat dat Napoleon tijdens zijn ballingschap op Sint Helena zoete rode wijn, gemaakt van deze druiven, liet overkomen naar het eiland. 

En het zijn precies die Grenache-ranken die Rudiger Gretschel, wijnmaker bij o.a. Boekenhoutskloof en Reyneke, naar dit bijzondere wijngebied trekken. In zijn zoektocht naar de perfecte Grenache voor de wereldberoemde Chocolate Block bezoekt hij samen met Marc Kent (Boekenhoutskloof) de wijngaarden in Piekenierskloof. Hij wordt meteen gegrepen door dit extreme gebied met de stokoude bushvines. Tijdens een rondreis komt hij langs de Swartberg farm, een uitgestrekt landgoed aan de voet van de Swartberg. De eigenaar, de 81 jaar oude Dr. Jurgen Hanekom, verzorgt zijn paar hectare wijnranken minimaal: geen irrigatie, de bodem wordt niet omgeploegd en de oude wijnranken staan niet in nette rijen aangeplant, waardoor al het wijngaardwerk alleen met de hand kan worden gedaan. Maar de druiven zijn van zo’n topkwaliteit dat Rudiger besluit hiervan zijn eigen wijnen te gaan maken. Minimale interventie in de wijngaarden, biodiversiteit, het niet toepassen van irrigatie en werken met oude druivenranken, allemaal factoren die deze wijnen zo bijzonder maken. 

Sinds een paar jaar werkt Rudiger samen met de buren van de ‘Swartberg Wingerde’, zoals hij zijn project heeft genoemd. Hierdoor heeft hij de beschikking over verschillende druivenrassen, waarmee hij zeer kleinschalig drie prachtige wijnen maakt: één wijn volledig van Pinotage-druiven van de eigen wijngaarden en een witte en rode blend met druiven van de buurwijngaarden. Het relatief koele klimaat en de natuurlijke manier van werken zorgen voor een perfecte balans en een laag alcoholpercentage in de wijnen.

Website: Swartberg Wingerde

Bekijk Swartberg Wingerde

Swartberg Wingerde Holism Palomino

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Holism-wijnen zijn gebaseerd op het holisme-concept van de Zuid-Afrikaans staatsman Jan Smuts, waarin de connectie tussen aarde, organismes, elementen, planten, de mens en alles daarboven met elkaar centraal staat. De wijn wordt gemaakt van bijna 60 jaar oude, niet-geënte Palominowijnranken die aangeplant staan op het Piekeniersplateau. De hoogte van de wijngaarden (600 meter), de nabijheid van de Atlantische Oceaan, hete zomers en het achterwege laten van irrigatie in de droge wijngaarden zorgt voor uitdagende omstandigheden voor de wijnranken. Maar de Palomino-druif voelt zich hier prima thuis.

 Na de handmatige oogst worden de druiven met hele trossen geperst, waarna het sap met natuurlijke gisten vergist in foeders van 2500 liter en in 400 liter amfora’s van klei. Een klein deel van de druiven vergist met hele trossen in klei amfora’s. Na de vergisting rijpen de wijnen gedurende 9 maanden in dezelfde vaten, zonder toevoeging van zwavel. Pas na het blenden, net voor de botteling, wordt een kleine hoeveelheid SO2 toegevoegd.

Een bijzondere, complexe wijn met delicate florale aroma’s en een zachte, gestructureerde smaak. Fris, droog en sappig met subtiele zilte tonen in de afdronk.

Korte omschrijving

100% Palomino van oude wijnranken. Complex met een enorme terroirexpressie.

Product specificaties

Artikelnummer P30186
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Palomino
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Piekenierskloof
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Alcohol percentage 12
EAN doos 26002039013110
EAN fles 6002039013116