Piero Gatti Moscato Piemonte

Wit | 0.75 L | 2022 | Italië | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Piero Gatti Moscato Piemonte

Piero Gatti

De Gatti’s produceren wellicht de beste Moscato en Brachetto van Piemonte. Door een uitzonderlijk terroir en strak wijngaardbeheer verkrijgen zij naast zoete rijpheid ook fraîcheur in de wijnen.

Sinds het veel te vroege overlijden van vader Piero die het bedrijf in 1988 startte, werd het kleine wijndomein jaren lang geleid door weduwe Rita en dochter Barbara. Nadat ook moeder Rita onlangs is overleden, zet Barbara het bedrijf in haar eentje voort, gelukkig met hulp van goede vriendin Claudia Cigliuti. De wijngaarden liggen op de Moncucco heuvels bij Santo Stefano Belbo, ongeveer 25 kilometer oostelijk van Alba. Deze plek staat van oudsher bekend als één van de beste plekken voor Moscato-druiven. Daardoor en doordat er een strak wijngaardbeheer wordt gevoerd, zijn de druiven eerder rijp en worden ze eerder geoogst dan is toegestaan voor de docg Moscato d’Asti. Andere producenten hebben goede en minder goede wijngaarden, zodat ze ook deels later oogsten. Als ze dat blenden met ‘te vroeg’ geoogste wijngaarden, valt het weer wel onder de docg. Bovendien streeft de familie Gatti naar een frisse stijl Moscato, waardoor ze ‘vroeg’ (maar wel prachtig rijpe druiven van hoge kwaliteit) plukken en de wijn valt daardoor onder de doc Moscato di Piemonte. Bij de Brachetto doet zich hetzelfde euvel voor: ook die komt bij Gatti van één zeer goed bekendstaand perceel, wordt weer ‘te vroeg’ geoogst en valt daardoor niet onder de docg Brachetto d’Acqui maar onder doc Piemonte. Met een lagere kwaliteit heeft dit dus niet te maken; integendeel ze worden gerekend tot de beste producenten van zowel Moscato als Brachetto.

Website Piero Gatti

Bekijk Piero Gatti

Piero Gatti Moscato Piemonte

Wit | 0.75 L | 2022 | Italië | Doos 6 stuks

Over de wijn

Bleekgeel. In de geur zeer fruitig (appel, perzik) met lichte gistaroma’s. In de mond frizzante (licht bruisend) en mild zoet met veel frisheid en een laag alcoholgehalte.

Korte omschrijving

Heerlijke, opwekkende en niet te zoete Moscato d'Asti.

Overige informatie

De wijngaarden zijn zo goed dat Gatti te vroeg oogst om het Moscato d'Asti te mogen noemen…

Product specificaties

Artikelnummer P28145
Kleur Wit
Type Mousserend
Druivenras Moscato
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Moscato Piemonte
Oogstjaar 2022
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verkwikkend
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 7 tot 9 graden
Assemblage Moscato
Alcohol percentage 5.5
EAN doos