Producenten

Frankrijk

Beaujolais; Marcel Lapiere, Domaine
Beaujolais; Mee Godard
Bergerac; Puy Servain, Château
Bordeaux; Carignan, Château
Bordeaux; Gaubert, Vieux Château
Bordeaux; Grand Bourdieu, Château
Bordeaux; Haut Gravet, Château
Bordeaux; Le Gay, Château
Bordeaux; la Violette, Château
Bordeaux; de Macard, Château
Bordeaux; Montviel, Château
Bordeaux; Pessan Saint-Hilaire, Château
Bordeaux; de Ribebon, Château
Bordeaux; de Rochemorin, Château
Bordeaux; Rousselle, Château
Bordeaux; Vieux Chevrol, Château
Bourgogne; Ardhuy, Domaine
Bourgogne; Des Hâtes, Domaine
Bourgogne; Guyot, Domaine
Bourgogne; Larue, Domaine
Bourgogne; Latour-Giraud, Domaine
Bourgogne; Méo-Camuzet, Domaine
Bourgogne; Mouton, Domaine
Bourgogne; Pommier, Domaine
Bourgogne; Rey, Domaine
Cévennes; Orénia/Pelous, Philippe Nusswitz
Champagne; De Venoge
Champagne; Dosnon
Cognac; De Forges, Domaine
Elzas; Marc Kreydenweiss, Domaine
Elzas; Marcel Deiss, Domaine
Languedoc; de Castelnau, Domaine
Languedoc; Couleur De
Languedoc; l’Esparrou, Château
Languedoc; Les Flacons
Languedoc; Mas Janeil
Languedoc; Sainte-Leocadie, Domaine
Loire; Alpha Loire
Loire; Michel et David Bailly, Domaine
Loire; Champault, Domaine
Loire; Coulée de Serrant, Nicolas Joly
Loire; des Souterrains, Domaine
Loire; Vacheron, Domaine
Provence; Piqueroque, Domaine
Provence; la Suffrene, Domaine
Rhône; Clos Bellane
Rhône; Jeannine Boutin
Rhône; la Ferme du Mont
Rhône; Marc Kreydenweiss, Domaine

Italië

Abruzzen; Talamonti
Alto Adige; Abbazia di Novacella
Friuli; Russolo
Marche; Bucci
Piemonte; Cigliuti
Piemonte; Clerico
Piemonte; Gatti
Piemonte; Giovanni Rosso
Piemonte; Pier
Piemonte; San Pietro, Tenuta
Puglia; Antica Enotria
Sicilia; Poggio Graffetta
Toscana; Castagnoli, Rocca di
Toscana; Castello d'Albola
Toscana; Geografico
Toscana; Poggio Maestrino
Toscana, Pepi Lignana
Umbria; Novelli, Cantina
Veneto; Arduini
Veneto; Gheller, Casa
Veneto; Nardello Vini
Veneto; Villa Sandi

Spanje

Diverse gebieden; Telmo Rodriguez
Castilla y Leon; Rosada
Catalunya; Agustí Torelló Mata
Catalunya; Proyecto CU4TRO
Galicia; Agnus Dei
Jerez; Bertola, Bodegas
Priorat; Vinicola del Priorat
Rioja; Remelluri, Bodegas

Duitsland

Mosel; Ansgar Clüsserath
Rheinhessen; Philipp Wittmann

Portugal

Douro; de Ramozeiros, Quinta
Douro, do Pégo, Quinta

Argentinië

Mendoza; Kaiken
Mendoza; Monteviejo, Bodega

Oostenrijk

Wachau; Gattinger
Kremstal, Geyerhof

Zuid-Afrika

Elgin; Paul Cluver
Robertson; Rietvallei
Stellenbosch; Jordan
Stellenbosch; Villiera
Swartland; Spice Route
Wellington; Napier
Western Cape; Groot Geluk

Chili

Casablanca Valley; Villard
Central Valley; Araucano

Australië

McLaren Vale; Geoff Merrill
McLaren Vale; Coriole Vineyards

Nieuw-Zeeland

Hawkes Bay; Elephant Hill
Marlborough; Southbank | The Crossings

 

Frankrijk

Domaine Marcel Lapierre

In 1973 blaast Marcel Lapierre het bestaande maar verwaarloosde familiebedrijf in de Beaujolais nieuw leven in. Met de op dat moment 7 hectare en met de klanten van zijn grootvader -met wie nu nog steeds wordt gewerkt- pakt hij de draad weer op. In 1981 gaat Marcel, onder invloed van de onderzoeker aan de Universiteit van Californië Jules Chauvet, experimenteren met wijnen zonder sulfiet en zonder toegevoegd gist te vinifiëren. Daarnaast gaat hij werken op biodynamische wijze, zonder onkruidverdelgers en chemische meststoffen. Marcel is inmiddels overleden maar zoon Mathieu werkt sinds 2005 in het bedrijf, dat zijn roots heeft in du cru Morgon en inmiddels een fameuze naam heeft in de Beaujolais.  

Domaine Mee Godard

Mee Godard is een bijzondere vrouw. Zij is geadopteerd in haar eerste levensjaar vanuit Korea en in Lyon opgegroeid. Ze heeft oenologie gestudeerd in Oregon en Montpellier en gewerkt bij bedrijven als Maison Chanson, Château de Corton-Andrë en Domaine Comtes Lafon. In 2013 is ze met haar gezin in Morgon geland waar ze het huis helemaal hebben gerenoveerd en nu vijf hectare wijngaard in eigendom hebben in drie geweldige ‘climats’. Ze wil graag biologisch en biodynamisch gaan werken, maar dat kunnen de stokken nog niet aan, omdat haar voorgangers conventioneel hebben gewerkt.  

Château Puy Servain

Afgestudeerd aan het Instituut voor oenologie van Bordeaux, begon Daniel Hecquet zijn oenologen-carrière op Château d'Yquem, waar hij onder de indruk was van de creativiteit en de strenge eisen die gesteld werden. Acht jaar werkte hij bij het oenologisch laboratorium CIVRB (Conseil Interprofessionnel des Vins de la Région de Bergerac) en hij gaf oenologielessen in Bordeaux, waardoor hij een gedegen theoretische achtergrond heeft en veel bedrijven in de Bergerac hem als consultant gebruiken. Daniel heeft het beheer van het familielandgoed Château Puy Servain onder zijn hoede; dat ligt in Montravel, een stuk van de Bergerac dat eigenlijk meer verlengstuk van St Emilion is. De bevlogen Daniel is er bijna in zijn eentje voor verantwoordelijk geweest, dat deze wijnen onder Montravel in plaats van onder Bergerac kunnen worden uitgebracht. De wijnen zijn puur met een opvallende kwaliteit: Bordeauxkwaliteit tegen Bergeracprijzen.  

Château Carignan

Het prachtige kasteel van Carignan, compleet met spitse torens, kantelen en begroeid met rozenstruiken, is gebouwd in 1452 en was een geschenk van Karel VII aan Jeanne d’Arcs bondgenoot Jean Poton de Xaintrailles. Daarna waren verschillende fameuze families eigenaar van het kasteel, waaronder Montesquieu. Philippe Pieraerts kocht het château in 1981 en restaureerde het kasteel en het gehele bezit inclusief wijngaarden. Later kocht hij wat hij noemt de Orangerie, het oude landhuis van de buurman, inclusief wijngaarden. Met wijnconsultant Louis Mitjaville aan zijn zijde produceerde hij steeds betere wijnen. In 2008 verkocht Pieraerts het Château aan Andy Lench, die er dezelfde kwaliteitsfilosofie op na houdt. De wijngaarden van Château Carignan liggen op de kleirijke kalkheuvels, tien kilometer ten oosten van de stad Bordeaux. Deze streek, die voor de witte wijnen Entre-deux-mers wordt genoemd (tussen de twee rivieren Dordogne en Garonne), heeft voor rode wijnen de appellation Cadillac Côtes de Bordeaux. Het is de merlot die hier de boventoon voert. Van het 150 hectare grote landgoed is 65 hectare beplant met wijnstokken. De perfect naar het zuid(westen) gelegen wijngaarden zijn voor een derde deel ouder dan 40 jaar.  

Vieux Château Gaubert

Vieux Château Gaubert is één van de Châteaux van Dominique Haverlan. Het ligt in de Graves, dus enkele tientallen kilometers onder de stad Bordeaux. Haverlan bezit meer Châteaux in deze regio. Hij maakt fijne, schone wijnen die duidelijk beïnvloed zijn door het terroir. De wijnen zijn modern van stijl: de druiven worden rijp geplukt, zodat de wijnen ook relatief jong al zeer drinkbaar zijn. Het zijn echter geen blockbusters: ondanks de rijpheid, is het terroir goed terug te proeven en hebben de wijnen finesse.  

Château Grand Bourdieu

Grand Bourdieu is één van de Châteaux van Dominique Haverlan. Het ligt in de Graves, dus enkele tientallen kilometers onder de stad Bordeaux. Haverlan bezit meer Châteaux in deze regio. Hij maakt fijne, schone wijnen die duidelijk beïnvloed zijn door het terroir. De wijnen zijn modern van stijl: de druiven worden rijp geplukt, zodat de wijnen ook relatief jong al zeer drinkbaar zijn. Het zijn echter geen blockbusters: ondanks de rijpheid, is het terroir goed terug te proeven en hebben de wijnen finesse.  

Château Haut Gravet

Haut Gravet is één van de Châteaux van Alain Aubert. Het ligt niet zo maar ergens in de Saint Emilion regio, dus de rechteroever van de Dordogne, maar vanuit het dorp St Emilion kijk je zelfs direct uit op de wijngaarden van Haut Gravet. Aubert bezit, samen met zijn vrouw Bernadette Fauré, meer Châteaux in deze regio, waarvan Couspaude de bekendste is. Hij maakt moderne wijnen met wat houtinvloed maar ook met respect voor terroir. Met in totaal ongeveer 250 hectare leidt de familie één van de grootste familiebedrijven op de rechteroever. Drie dochters en een schoonzoon zijn in het bedrijf werkzaam. Château Haut Gravet bevat ongeveer 10 hectare wijngaard. Alleen de beste druiven worden gebruikt voor dit etiket. De stokken zijn gemiddeld 40 jaar oud. De familie probeert met de hulp van moderne technieken de traditie en kwaliteit van de wijn te behouden of waar mogelijk verbeteren.  

Château Le Gay

Na het succesverhaal van Château Montviel is dit het eerste prestigeproject waarin de inmiddels overleden Madame Péré-Vergé investeerde. Château Le Gay stond al decennia voor dit moment zeer hoog aangeschreven. De familie Robin leidde het Château in zestig jaar naar de top door te streven naar de optimale concentratie (lage opbrengsten, rigide selectie). Wat daarbij ook heeft geholpen, is het feit dat Château Le Gay is gesitueerd op 'Het Plateau', de plek waar de meest illustere Châteaux van Pomerol te vinden zijn. Vanuit het Château kijk je dus zo op de wijngaarden van Petrus en Vieux Château Certan! Wijnmaker is Marcelo Pelleriti, consultant de fameuze Michel Rolland.  

Château La Violette

Na de succesen van Château Montviel en Château Le Gay is de aankoop van de wijngaarden van Château La Violette de volgende geweldige zet geweest van de inmiddels overleden Madame Péré-Vergé. De wijngaarden zijn gelegen op een stukje van het 'Plateau', dichtbij Le Pin, waar de grond de illustere blauwgrijze klei bevat. Vinificatie vindt plaats op het opm een steenworp afstand gelegen Château Le Gay, waar niets aan het toeval wordt overgelaten en kosten noch moeite worden gespaard. Zo wordt hier aan micro-vinificatie op barrique gedaan, een kostbaar proces dat een geweldige houtintgratie oplevert. De 2010 kreeg al eens 100 punten van Parker. Wijnmaker is Marcelo Pelleriti, consultant de fameuze Michel Rolland.  

Château de Macard

Château de Macard is één van de Châteaux van Alain Aubert. Aubert bezit, samen met zijn vrouw Bernadette Fauré, meer Châteaux in deze regio, waarvan Couspaude de bekendste is. Hij maakt moderne wijnen met wat houtinvloed maar ook met respect voor terroir. De familie probeert met de hulp van moderne technieken de traditie en kwaliteit van de wijn te behouden of waar mogelijk verbeteren. Met in totaal ongeveer 250 hectare leidt de familie één van de grootste familiebedrijven op de rechteroever. Drie dochters en een schoonzoon zijn in het bedrijf werkzaam.
Château de Macard is een Bordeaux Supérieur en daarmee één van de instapwijnen van de familie. Met een schappelijke prijs maar volgens de hoge eisen die de familie stelt is Château de Macard een aantrekkelijke Bordeaux.   

Château Montviel

Catherine Péré-Vergé, die in 2013 is overleden, was een ondernemende dame. Het door haar in de glasindustrie verdiende geld investeerde ze in wijndomeinen, die ze tot grote hoogte opstuwde. Haar zoon, Henri Parent, heeft het stokje met dezelfde toewijding van haar overgenomen. De familie bezit Bodegas Monteviejo in Argentinië, dat wij ook vertegenwoordigen. Daarnaast hebben ze drie wijnhuizen in Pomerol, naast de beroemde Château La Violette en Château Le Gay, ook Château Montviel. Montviel ligt aan de Noordkant van de D1089. Er worden hier prachtige wijnen gemaakt die goed kunnen ouderen en die, voor Pomerol begrippen, enigszins betaalbaar zijn. Wijnmaker is Marcelo Pelleriti, consultant de fameuze Michel Rolland.   

Château Pessan Saint-Hilaire

Pessan Saint-Hilaire is één van de Châteaux van Dominique Haverlan. Het ligt in de Graves, dus enkele tientallen kilometers onder de stad Bordeaux. Haverlan bezit meer Châteaux in deze regio. Hij maakt fijne, schone wijnen die duidelijk beïnvloed zijn door het terroir. De wijnen zijn modern van stijl: de druiven worden rijp geplukt, zodat de wijnen ook relatief jong al zeer drinkbaar zijn. Het zijn echter geen blockbusters: ondanks de rijpheid, is het terroir goed terug te proeven en hebben de wijnen finesse. Pessan Saint-Hilaire is een zeer betaalbare, lekkere basis Bordeaux.   

Petite Fuie

Petite Fuie wordt gemaakt van de wijngaarden van Château Haut Gravet. Dit is één van de Châteaux van Alain Aubert. Het ligt niet zo maar ergens in de Saint Emilion regio, dus de rechteroever van de Dordogne, maar vanuit het dorp St Emilion kijk je zelfs direct uit op de wijngaarden van Haut Gravet. Aubert bezit, samen met zijn vrouw Bernadette Fauré, meer Châteaux in deze regio, waarvan Couspaude de bekendste is. Hij maakt moderne wijnen met wat houtinvloed maar ook met respect voor terroir. Met in totaal ongeveer 250 hectare leidt de familie één van de grootste familiebedrijven op de rechteroever. Drie dochters en een schoonzoon zijn in het bedrijf werkzaam. Château Haut Gravet bevat ongeveer 10 hectare wijngaard. Alleen de beste druiven worden gebruikt voor dit etiket. De stokken zijn gemiddeld 40 jaar oud. De familie probeert met de hulp van moderne technieken de traditie en kwaliteit van de wijn te behouden of waar mogelijk verbeteren. De Petite Fuie is een soort tweede wijn van dit bedrijf, die betaalbaar en jonger drinkbaar is.   

Château de Ribebon

Ribebon is een prachtig jachtkasteel aan de oevers van de Dordogne dat aan Lodewijk de XIV toebehoorde. Nu is het één van de Châteaux van Alain Aubert, dat hij, samen met zijn vrouw Bernadette, volledig heeft laten restaureren.
Aubert bezit, met vrouw Bernadette Fauré, meer Châteaux in deze regio, waarvan Couspaude de bekendste is. Hij maakt moderne wijnen met wat houtinvloed maar ook met respect voor terroir. Met in totaal ongeveer 250 hectare leidt de familie één van de grootste familiebedrijven op de rechteroever. Drie dochters en een schoonzoon zijn in het bedrijf werkzaam. De familie probeert met de hulp van moderne technieken de traditie en kwaliteit van de wijn te behouden of waar mogelijk verbeteren. De stokken van Château Ribebon zijn gemiddeld 40 jaar oud en liggen op een klei/kalksteenbodem.   

Château de Rochemorin

In 1973 kocht André Lurton dit in de vergetelheid geraakte château bij Pessac Léognan in de Graves. Met zijn team heeft hij de 110 hectare van potentierijke grond langzaamaan volledig hersteld tot het eerdere topniveau en plantte hij er cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc en sémillon. Later was hij niet tevreden over de kwaliteit van de sémillon, waardoor hij deze grotendeels heeft vervangen door sauvignon blanc. Nu produceert Rochemorin, met Denis Dubourdieu als consultant, aantrekkelijke, gebalanceerde rode en witte wijnen die de historische reputatie van het château waar maken. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de witte jaargang 2005 de ‘Regional award’ won in Decanter.   

Château Rousselle

Château Rousselle ligt in de Côtes du Bourg, aan de rechteroever, precies daar waar de Gironde overgaat in Dordogne en Garonne. Tot 1970 werden hier vermaarde wijnen gemaakt. Daarna zakte de kwaliteit weg, tot Vincent Lemaitre in 1999 het roer overnam. Hij heeft de laatste jaren enorm veel energie en enthousiasme gestoken in het renoveren van dit aantrekkelijke château. Hij heeft de oude kelder en het kasteel volledig gerenoveerd en drie charmante chambre d’hôtes kamers gebouwd in een gebouw naast het château. Sindsdien wordt een moderne stijl Bordeaux gemaakt die op jonge leeftijd gedronken kan worden, maar met behoud van typische Bordeaux karakteristieken.   

Château Vieux Chevrol

Château Vieux Chevrol is sinds vier generaties in handen van de familie Champseix. Het ligt op de rechteroever in Néac in de appellatie Lalande de Pomerol, bijna tegen de wijngaarden van Pomerol aan. Vieux Chevrol ligt op het ‘plateau van Néac’, waar de voornamelijk alluviale bodem bestaat uit grijze klei, kiezel en ‘crasse de fer’, ijzerhoudende zandsteen. Door het grote aandeel klei is de bodem op de meeste plekken het beste voor merlot, een druif die beter tegen ‘natte voeten’ kan dan de cabernets. Doel van de familie is het maken van een kwalitatief goede wijn die het terroir mooi weerspiegelt maar ook betaalbaar blijft. Er wordt veel aandacht besteed aan het werk in de wijngaarden: 8 personen bewerken het hele jaar door de totaal 21 hectare, onder andere zonder gebruik te maken van chemicaliën tegen onkruid.   

Domaine d'Ardhuy

Gabriel Ardhuy hielp in de Bourgogne bij de oogst van 1947 en ontmoette daar zijn toekomstige vrouw Eliane, dochter van een wijnboer uit Bourgogne. Zij krijgen zeven dochters. De familie d’Ardhuy is lang eigenaar geweest van het handelshuis Pierre Andrë, met als hoofdzetel Château Corton-Andrë. Dat wordt in 2002 verkocht, zodat alle aandacht kan uitgaan naar de eigen wijngaarden en het ontwikkelen van het eigen domein. De familie Ardhuy bezit meer dan veertig hectare wijngaard in geweldige percelen en heeft daarnaast nog een bedrijf in de Rhône in eigendom. Voor beide domeinen is er een dochter aangewezen om het te organiseren. Begin 2003 komt Carel Voorhuis, zoon van een advocaat uit Maastricht die eerder een wijnhuis in de Jura had gekocht, als ‘rëgisseur’ binnen. En dan gaat het snel: al in 2004 kiest de Revue de Vins de France Ardhuy als nummer 3 van producenten in de Côte de Beaune en als nummer 4 in de Côte de Nuits. Het domein ligt exact op de grens van de Nuits en de Beaune aan de zuidkant van Corgoloin. Het oude pand ligt middenin het ‘Clos des Langres’, een Monopole van het domein, lang eigendom geweest van de bisschop van Langres. Wijngaarden zijn er van Gevrey-Chambertin tot Puligny- Montrachet. Rond de Corton heuvel liggen echter de meeste wijngaarden en van deze heuvel komen de zes Grand Cru’s.
Er wordt volledig biologisch dynamisch gewerkt, een hele uitdaging de laatste jaren met de hoge schimmeldruk. De wijnen zijn puur en zuiver en reflecteren hun terroir. Ze zijn nergens ‘gepusht’: de druiven zijn niet overrijp en er is geen overmatige extractie of houtrijping. De stijl leidt daarom eerder tot wijnen met mooie zuren, veel frisheid, mineraal en terroir gericht.   

Domaine des Hâtes

Pierrick Laroche komt uit Maligny, in het noorden van de Chablis streek. Hij studeerde oenologie in Beaune en liep onder andere stage in Nieuw-Zeeland. Hij heeft de door zijn vader verworven wijngaarden (ongeveer 25 hectare) overgenomen en maakt sinds jaargang 2010 zelf wijn, terwijl zijn vader de druiven naar de coöperatie bracht. Hij is op weg naar biologisch telen, creëerde een kelder waarin hij met valdruk kan werken en kocht een pers waarbij de druk zeer nauwkeurig kan worden ingesteld. Hij kreeg snel bekendheid doordat hij voor zijn eerste jaargang direct 3 sterren kreeg in de Guide Hachette en ook Robert Parker gaf al 92 punten voor zijn 1er cru. De wijngaarden liggen in het noordelijke deel van de appellatie waar de kalk meer met klei vermengd is en daarom zijn de wijnen vaak krachtiger. Pierrick laat de wijnen ook altijd de appel/melkzure gisting ondergaan, wat tot meer rondeur leidt.   

Domaine Guyot

Marsannay-la-Côte, helemaal in het noorden van de Côte de Nuits, is de thuisbasis van het Domaine Guyot en hier zijn ook de meeste wijngaarden. Daarnaast zijn er wijngaarden in Gevrey Chambertin, Morey-Saint-Denis en Chambolle-Musigny. Er wordt biologisch dynamisch gewerkt. De ploeg wordt getrokken door Indigo, het eigen paard. Olivier Guyot heeft twee uitgangspunten: het vasthouden van de balans van een wijnstok en het respecteren van de variatie in terroir in de verschillende wijngaarden. De wijnen zijn rijk, zuiver, floraal met veel finesse en prachtig fruit. Internationaal worden de Marsannay’s inmiddels als de standaard beschouwd.   

Domaine Larue

De gebroeders Didier en Denis (en zijn zoon Bruno) Larue zitten in Gamay, een gehuchtje ten noordoosten van Saint Aubin. De wijngaarden liggen daarom ‘aan de goede kant’ van Saint Aubin, namelijk aan de kant van Chassagne en Puligny Montrachet. Het domaine produceert behalve veel Saint Aubin ook wijnen uit Chassagne en Puligny Montrachet, appellaties die meer tot de verbeelding spreken, omdat de beste witte wijnen van de wereld er worden gemaakt. De familie heeft al diverse generaties wijngaarden in bezit, maar Didier en Denis hebben besloten zelf te gaan bottelen. In korte tijd hebben ze een zeer goede reputatie verworven met een eerlijke, pure, teroirgerichte stijl tegen verhoudingsgewijs goede prijzen. Het wijngaardbeheer is consciëntieus: er wordt kort gesnoeid en er vindt groene oogst plaats, zodat de opbrengst per hectare laag is. Er worden weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt en er wordt met de hand geplukt.   

Domaine Latour-Giraud

Sinds 1680 worden bij Domaine Latour-Giraud druiven geteeld en sinds 1848 gebeurt dit in Meursault. Rond 1980 werd de beslissing genomen zelf te bottelen en niet meer aan handelaren te leveren. Het is nog steeds de trend voor druiventelers in Bourgogne om zelf wijn te gaan maken. Dit is de reden dat de handelaren zelf steeds meer wijngaarden opkopen om hun positie te kunnen behouden. Nu wordt het familiebedrijf geleid door Jean-Pierre Latour, die onder anderen wordt bijgestaan door zijn zus Florence. Het domein telt 10 hectare, waarvan 80% voor witte en 20% voor blauwe druiven. De chardonnay wijngaarden liggen bijna allemaal in Meursault in de gemeente-appellatie en premier cru. De blauwe druiven groeien vooral in premier cru wijngaarden in Pommard (Refène), Volnay (Clos des Chênes). Het bedrijf kent grote internationale erkenning, zoals tot 95 punten van Robert Parker voor één van de witte wijnen.   

Domaine Méo-Camuzet

De wijnen van dit wijngoed, met zijn thuishaven in Vosne-Romanée, behoren tot de meest gezochte ter wereld. Eind jaren tachtig besloot Jean-Nicolas Méo na zijn studie bedrijfskunde in Parijs niet te kiezen voor een carrière in het bedrijfsleven of de politiek (zoals zijn vader en grootvader), maar zich te ontfermen over het wijndomein in Vosne-Romanée dat de familie al enkele generaties in bezit had. Omdat de familie Méo zich niet persoonlijk bezighield met de wijnbouw, waren de gronden verpacht, voor een belangrijk deel aan de legendarische Henri Jayer. Jayer, die al tegen de zeventig liep, besloot het vak te leren aan Jean-Nicolas. Een betere leermeester kan niemand zich wensen! Al na een paar jaar genoten de wijnen van Méo-Camuzet een enorme reputatie. In de wijngaard worden de stokken streng teruggesnoeid zodat de rendementen laag zijn. Oogsten gebeurt als de druiven perfect rijp (maar niet overrijp) zijn. Bij aankomst in de kelders worden de druiven volledig ontsteeld en ondergaan ze een koude inweking van ten minste drie dagen. Daarna vergisten de wijnen met natuurlijke gisten in betonnen kuipen en rijpen ze op nieuwe eersteklas eikenhouten vaten. Er wordt zo min mogelijk ingegrepen, er vindt alleen pigeage plaats aan het einde van de gisting, zodat het effect van onrijpe pitten te verwaarlozen is. Het lijkt allemaal heel simpel maar dat is het bepaald niet. Alleen het allerbeste druivenmateriaal kan op deze natuurlijke manier verwerkt worden. Kenmerkend voor de wijnen van Méo is de grote intensiteit, de sensuele fluwelen structuur, complexiteit, rijkdom en betoverend parfum. De complexiteit neemt toe na ouderen, maar Méo staat erom bekend dat de wijnen ook jong al heerlijk zijn.   

Domaine Mouton

De jonge Laurent Mouton, derde generatie, maakt de wijnen van dit familiedomein dat 11 hectare beslaat. Er wordt gewerkt volgens de methode lutte raisonnée (zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen) en er wordt met de hand geoogst. De wijngaarden liggen op een kalkhoudende kleibodem en de gemiddelde leeftijd van de stokken is 30 jaar. Geen stoffige etiketten maar een moderne uitstraling en wijnen die jong drinkbaar zijn.   

Domaine Pommier

Isabelle en Denis Pommier maken sinds 1990 Chablis. Het begon met 2 hectare, maar het wijngaardbezit is inmiddels uitgebouwd tot 16 hectare in de appellaties Petit Chablis, Chablis en Chablis premier cru. Met deze grootte is het nog altijd een echt familiedomein. Pommier werkt met respect voor de natuur en is in conversie naar biologisch. De wijnen zijn zuiver met de mooie minerale en stalige tonen die zo specifiek zijn voor Chablis, maar ook met sap en enige rondeur. De wijnen worden in Frankrijk (zoals in de Guide Hachette) en internationaal (zoals bij Robert Parker) steeds meer onderscheiden. Parker noemt het één van de Chablishuizen die de meest spectaculaire ontwikkeling doormaakte.   

Domaine Rey

Eve en Michel Rey runnen samen dit kleine domaine in het prachtig tussen de Roche de Vergisson en de Roche de Solutré gelegen dorpje Vergisson. Zij doen zelf al het werk in de kelder en de wijngaard en kennen dus iedere wijnstok. Michel is als wijnmaker buitengewoon leergierig en Eve is enorm perfectionistisch. Waarschijnlijk daarom zijn de wijnen van dit relatief jonge wijngoed de laatste jaren sterk vooruit gegaan. Er worden geen insecticiden of pesticiden gebruikt, de bodem wordt het gehele jaar door bewerkt met respect voor de natuur en er wordt met de hand geplukt waarbij de druiven in kleine kistjes worden vervoerd. Wat een heerlijke en jong drinkbare wijnen voor dit geld!   

Philippe Nusswitz

Philippe Nusswitz komt, zijn naam verraadt het al, uit de Elzas. Hij is van oorsprong sommelier. Hij heeft zich, samen met zijn vrouw Pascale en zijn kinderen, in 2002 in Durfort in de zuidoost hoek van de Cevennen gevestigd, in een oude ‘mas’ uit de 17e eeuw. Hij maakt wijn, Pascale runt de verhuur van kamers. Hij heeft als sommelier in de Elzas gewerkt bij Auberge de l'Ill van de familie Haeberlin, met drie Michelinsterren. In 1986 is Philippe uitgeroepen tot de beste sommelier van Frankrijk. Gelukkig heeft hij net zo’n goede hand van wijnmaken als van wijnproeven. Philippe houdt ervan zo puur en zuiver mogelijk te werken. Zijn wijnen zijn krachtig en elegant, stevig maar ook fris. Die frisheid heeft te maken met het klimaat: het kan in de zomer behoorlijk warm zijn overdag, maar ’s nachts koelt het flink af, waardoor de frisheid behouden blijft. Philippe maakt de wijnen in samenwerking met de plaatselijke coöperatie van Durfort. Hij pacht de beste wijngaarden, waarvoor hij heeft vastgelegd onder welke condities er gewerkt moet worden, welke opbrengsten er maximaal gemaakt mogen worden en wanneer er geoogst wordt. Philippe maakt gebruik van de aanwezige apparatuur in de kelder van de coöperatie. Omgekeerd helpt hij de coöperatie met het maken van betere wijnen, wat resulteerde in de prachtige en betaalbare lijn Pélous.   

Champagne De Venoge

De familie De Venoge, die sinds 1837 Champagne produceert, komt oorspronkelijk uit Zwitserland, aan de oevers van het Lemanmeer waarin de ‘Venoge’ uitmondt, een klein riviertje. De beroemde ‘cordon bleu’, de blauwe band over het etiket, is een verwijzing naar het riviertje waar de familie naar genoemd is en naar de adel die dit soort banden droeg. Ook cordon rouge was een merk van De Venoge, maar dat is later uitgehuwelijkt aan Mumm. De Venoge hanteert een zeer strenge selectie van zijn druivenvoorraden. Behalve aangekocht fruit, is er fruit van een eigen wijngaardbezit van 19 hectare. Het unieke karakter wordt mede bepaald door de scheiding van de betere cuvée, de eerste persing, en de taille, de tweede persing, die bij De Venoge niet gebruikt wordt. Nadat de flessen in de kelder zijn gelegd, rijpen ze gegarandeerd gedurende 3 jaar in plaats van 15 maanden zoals de wet het bepaalt. Van het halve flesje tot de jeroboam (3 liter) rijpt de champagne in de originele fles, wat een extra garantie voor de kwaliteit is. Kortom: alle kwaliteitsfactoren zijn aanwezig in een fles De Venoge! Dit blijkt ook uit het grote aantal –internationale- waarderingen. Een greep daaruit: in het Classement de Champagne 2008 van Dussert Gerber, is de Princes van De Venoge in de hoogste categorie opgenomen van in totaal zo’n 20 Champagnes. Bovendien kreeg de Louis XV hierin een ‘coup de coeur’. Ook de andere cuvées, waaronder de ‘gewone brut’ kregen een uitstekende beoordeling; in de Guide Hachette 2008 kreeg de Louis XV 1995 drie sterren en een ‘coup de coeur’; ‘Fine Champagne Magazine’ hield in 2009 een proeverij van meer dan 100 ‘non-vintage’ Champagnes. De Brut Cordon Bleu Select scoorde uitstekend met plek 20 en de Blanc de noirs behaalde zelfs de 4e plaats.   

Dosnon

Zeer moderne uitstraling! Twee kilometer van de grens van de Côte d’Or en daardoor hetzelfde terroir als Bourgogne: kalkhoudende kleibodem met grote hoekige kalkstenen, identiek aan enkele Grand Cru terroirs in Chablis. Zowel de alcoholische als de malolactische vergisting vindt in barrique plaats. De barriques komen van een tonnelier uit Puligny-Montrachet en zijn gebruikt door topproducenten zoals Domaine Leflaive. De Recolte Brute is in 2011 en 2012 als beste getest in Winelife.   

Domaine de Forges

Geen grote marketingbudgetten die moeten worden terugverdiend maar gewoon uitstekende kwaliteit tegen schappelijke prijzen: zuivere huiscognac, zeer beperkt gekaramelliseerd dus licht van kleur.   

Marc Kreydenweiss

Marc Kreydenweiss is al in de jaren ’80 begonnen met biologische en biodynamische wijnbouw bij Andlau, in het noorden van de Elzas. Toen al werd het vizier op de allerhoogste kwaliteit gericht in harmonie met de natuur. Nu vinden veel wijnbouwers dat normaal, toen werd hij voor gek verklaard. Zijn wijnen hebben een duidelijke terroirtoets (veel mineralen) en zijn in een oxidatieve stijl gemaakt. Dat ze veel verschillende cuvées maken, is logisch gezien de enorme diversiteit in terroirs in Andlau: op de ene heuvel is er zwarte leisteen, vlak erachter graniet en honderd meter ernaast weer rode zandsteen! Omdat het huis wat noordelijker ligt dan de meeste uit de Elzas, is het hier iets gemakkelijker droge wijnen te maken die geen te fors alcoholgehalte hebben.   

Domaine Marcel Deiss

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. ‘De wijngaard gaat voor het druivenras’ is zijn stellige overtuiging. Daarom staan bijvoorbeeld druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aangeplant (complantation), zoals vroeger normaal was. Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cëpage wijnen die prachtig druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een prachtig zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.   

Domaine de Castelnau

Door de efficiënte en technisch hoogstaande productiemethode worden er bij het familiebedrijf Domaine de Castelnau eerlijke en geconcentreerde wijnen gemaakt die hun zuiverheid en typiciteit behouden. De wijnen zijn voor deze streek fris, slank en elegant. De viognier lijkt hier het meest duidelijke voorbeeld van.   

Couleur De

Claude Serra is een fabuleuze wijnmaker. Als oenologisch professor in Montpellier heeft hij vrijwel alle wijnmakers opgeleid en kent hij ieder terroir in de Languedoc. Hij selecteerde bij vier producenten wijn voor 'Couleur de'. De wijnen zijn zuiver, fruit gedreven en heerlijk doordrinkbaar. De ‘Couleur de’ wijnen hebben een uitstekende verhouding prijs-kwaliteit en zijn modern uitgemonsterd. Zeer geschikt als huiswijn.    

Les Flacons

Aantrekkelijke wijn die zeer druifzuiver zijn, een hoge concentratie hebben en gemakkelijk jong drinkbaar zijn.   

Mas Janeil

Op Mas Janeil wordt onder andere goede rode dessertwijn gemaakt op basis van de grenache druif. Deze Maury is fris en zuiver gemaakt, dus zonder uitgebreide houtrijping.    

Domaine Sainte-Leocadie

In 2002 namen Anne en Thierry Bonnel het domaine van hun ouders over. De wijngaarden staan niet in de vlakte maar op de, soms zelfs erg steile, hellingen. Daardoor is geen machinale verwerking mogelijk (er kan geen tractor doorheen) maar is het terroir juist beter: de wijnen zijn eleganter en bezitten meer finesse dan wijnen uit de vlakte. Bovendien zijn er veel oude tot zeer oude stokken, wat de complexiteit ten goede komt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Een uitstekende kwaliteit en zeer betaalbaar!   

Alpha Loire

Alpha Loire is een project waarbij druiven worden gekocht om er zelf wijn van te maken. Er zitten mensen achter met internationale ervaring. De wijnen zijn betaalbaar en lekker, zonder poespas.   

Domaine Michel et David Bailly

David Bailly maakt samen met vader Michel bijzondere Pouilly Fumé’s op het meer dan 200 jaar oude familiedomein van rond 15 hectare bij het gehucht Les Loges, net boven Pouilly-sur-Loire. De bodem bestaat uit kalk (vooral oude zee-sedimenten), klei en vuursteen. De rendementen zijn zeer beperkt en er wordt verhoudingsgewijs laat geplukt, wat tot een vrij rijpe stijl wijn leidt. David neemt daarmee meer het risico van een weersomslag dan zijn buren, maar heeft ook rijpere druiven die minder ‘groenig’ zijn. Dit wordt gecombineerd met zeer weinig ingrijpen in de kelder; de filosofie is dat de wijn in de wijngaard wordt gemaakt.   

Domaine Champault

De broers Laurent en Claude Champault bestieren het 22 hectare grote domein in het gehucht Champtin, iets ten zuidwesten van Sancerre. Er zijn wijngaarden in de appellaties Sancerre en Menetou-Salon. De bodem bestaat uit kalkhoudende kleibodem op steile hellingen en uit een bodem met een laag bruin zand met een grote hoeveelheid krijtkeien. De gebroeders Champault produceren zuivere sauvignonwijnen met veel fruit en een mooie terroirexpressie.   

Coulée de Serrant

Nicholas Joly wordt wel de ‘koning van de biodynamie’ genoemd. Hij werkt, met dochter Virginie, al vele jaren biodynamisch op het landgoed Coulée de Serrant in Savennières. De wijnen van 100% chenin blanc zijn zeer bijzonder en oxidatief gemaakt. Daardoor lijken de wijnen soms geoxideerd als ze net geopend zijn. Beluchting opent de wijnen, veel andere aroma’s komen los, waardoor de oxidatietonen wat meer naar de achtergrond verdwijnen en de complexiteit ten volle kan worden genoten.   

Domaine des Souterrains

Nicolas Mazzesi maakt verfijnde wijnen op zijn 22 hectare tellende Domaine des Souterrains. Het domaine ligt in het stroomgebied van de Cher in Châtillon sur Cher in een zacht en zonnig klimaat. Er wordt gewerkt volgens de principes van de ‘production viticole intégrée’ wat onder andere inhoudt dat er zo goed mogelijk en met historische rassen wijn wordt gemaakt met respect voor de natuur. Alle handelingen worden genoteerd in een journaal, zodat alles wat er gebeurt traceerbaar is. Deze wijze van werken kan op het etiket worden aangegeven met de merknaam Terra Vitis.   

Domaine Vacheron

Geen domaine maakt zo sterk door terroir beïnvloede Sancerres als Vacheron. Al lang biologisch werkend maar gecertificeerd sinds 2003, sinds 2004 volledig biologisch dynamisch. Jean-Dominique en Jean-Laurent zijn de neven die het van hun vaders hebben overgenomen. Geen flashy etiketten, geen uitgebreide website, geen vlotte babbels, maar wel wijnen van het hoogste niveau. Het enige domaine met zowel grote percelen op kalksteen als op vuursteen. Lage opbrengsten per hectare. Visie dat de wijn wordt gemaakt in de wijngaard en er alleen fouten kunnen worden gemaakt in de kelder.    

Domaine Piqueroque

Max Hubbard, een ietwat excentrieke Engelsman, is de eigenaar. Hij heeft een Franse dame in dienst om de wijnen te maken. De wijngaarden, liggend in een ruig gebied, worden omringd door garrigues. De wijnen zijn rank met een verfijnde fruitexpressie en afgevuld in flessen met een luxe uitstraling.   

Domaine La Suffrene

Cédric Gravier, een dynamische, leergierige en ‘handsome’ jongeman, maakt pas sinds 1996 onder eigen domeinnaam Bandol. Alles wordt echter wel gemaakt van oude stokken, omdat de familie al lange tijd druiven teelt voor andere producenten. Cédric heeft ook het wijnmaken in de vingers. Hij streeft een zo natuurlijk mogelijk proces na. Dat begint al in de wijngaarden; zo kort achter de kust is het lastig biologisch werken maar Cédric lukte het al vijf jaar achter elkaar geen conventionele middelen te gebruiken. Hij wil echter geen certificatie, omdat hij de mogelijkheid wil open houden in een zeer nat jaar wel incidenteel conventionele bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De verwachting is echter dat, naar mate hij langer biologisch heeft gewerkt, de stokken steeds gezonder en daarmee resistenter worden en hij daarom steeds minder conventionele middelen nodig heeft. Het domaine beslaat 49 hectare en heeft zeer gevarieerde bodems. De wijnen zijn eerlijk en zuiver met een hoge kwaliteit tegen –voor deze appellatie- zeer redelijke prijzen. Opvallend is zowel bij wit als rosé dat de wijnen aangenaam zijn voor het aperitief maar toch een verborgen kracht blijken te hebben als erbij wordt gegeten.  

Clos Bellane

De laatste aanwinst van Stephane Vedeau: één van de hoogstgelegen domeinen in de Zuidelijke Rhône aan de oostkant van Valréas. De wijnen hebben een zeer hoog niveau, zijn slank van stijl en elegant en doen daardoor een beetje denken aan noordelijke Rhône. In de Perswijn werden de wijnen in 2014 zeer hoog gewaardeerd: 3 wijnen met 4,5 ster en één met 5 sterren, die gerekend werd tot één van de 9 beste wijnen uit de Rhône.   

Jeannine Boutin

Jeannine Boutin is de eigenaresse van de wijngaarden, zoon Stephane Vedeau de maker en verkoper van de wijnen. Hij maakt prachtige wijnen in de zuidelijke Rhône onder de naam La Ferme du Mont en in de noordelijke Rhône onder de naam van zijn moeder. Vedeau maakt ze in de stijl die typisch voor hem is: met prachtig fruit, nooit te dik, nooit te alcoholisch, met frisheid en daarom zeer doordrinkbaar. Hij weet de essentie van de syrah te raken in de noordelijke Rhône.   

La Ferme du Mont

La Ferme du Mont is een samenwerking tussen enkele druiventelers en wijnmaker Stephane Vedeau. De Gigondas komt van de prachtige wijngaarden van de Dentelles de Montmirail. Het doel is om van klassieke wijnen als Châteauneuf du Pâpe en Gigondas een moderne, kwalitatief hoogstaande maar ook betaalbare variant te maken. Côtes Jugunda is de oude Latijnse naam voor Gigondas maar de wijnen zijn toch echt modern, met wel veel frisheid en niet te veel hout.   

Marc Kreydenweiss

In 1999 betekende de aankoop van het Perrières domaine in Manduel (Gard) een nieuwe uitdaging voor de familie Kreydenweiss en haar werknemers. De thuisbasis van de familie ligt in de Elzas, waar voornamelijk witte wijnen worden gemaakt. De regio rond Nîmes, met zijn klimaat, bodem en terroir, bleek de ideale plaats om rode wijnen te gaan maken. De grootste interesse heeft de familie voor de carignan, de oudste en autochtone variëteit, die vooral van oude stokken voor kwaliteit kan zorgen. Daarnaast staan ook grenache, syrah en mourvèdre aangeplant. De kelder werd gebouwd aan de hand van de rijke historie van de streek en het ecologisch bewustzijn. De familie Kreydenweiss blijft natuurlijk ook in de Costières de Nîmes trouw aan haar principes en dus wordt de biodynamische wijnbouw gevolgd.   

Italië

Talamonti

In de zoektocht naar perfectie zet Talamonti alles in. Zo heeft het bedrijf een eigen laboratorium om alle stappen van het vinificatieproces op de voet te volgen. De stijl van de wijnen is vol en rond, wat typerend is voor de streek die ligt tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. Talamonti ligt in Loreto Aprutino, een prachtig klein stadje ten westen van Pescara. Talamonti behoort tot de top van deze regio en zal er alles aan doen deze positie te behouden.   

Abbazia di Novacella

De Abbazia di Novacella (of Kloster Neustift) ligt ten noorden van Bressanone (Brixen) in Alto Adige (Südtirol). De monniken zijn hier al 850 jaar geleden begonnen met wijnmaken en dat maakt dit bedrijf één van de oudste wijnbedrijven ter wereld. Inmiddels laten de monniken het wijnmaken over aan specialisten en niet zonder resultaat: zo werd de wijnmaker, Celestino Lucin, in 2009 gekozen door Gambero Rosso als beste van Italië. Frisse, fruitige wijnen met diepgang en mineraliteit!   

Russolo

Rino Russolo maakt wijnen in de vlakte van Friuli, tegen Veneto aan, die Grave wordt genoemd ten noordoosten van Venetië. De wijngaarden worden aan de noordkant beschut door de uitlopers van de Alpen, terwijl aan de zuidkant de Adriatische zee zorg draagt voor voldoende vocht en een frisse zeebries, vooral in de middag. In deze regio spelen veel wijnmakers op ‘zeker’: ze plukken voor de weersomslag. Bij Russolo worden gelukkig alleen echt rijpe druiven geplukt, zodat de bitters in de wijn binnen de perken blijven en de aromatische expressie veel groter is. De wijnen zijn zeer gewild (tegenwoordig ook in Italië zelf, onder andere door hoge waarderingen in de Gambero Rosso), zodat maar een beperkte hoeveelheid naar Nederland komt.   

Villa Bucci

De Villa Bucci ligt bij Montecarotto in de Marken, één van de ‘Castelli di Jesi’. Vanuit deze villa wordt het familiebedrijf van maar liefst 440 hectare bestierd. Behalve druiven worden er bij Bucci bijvoorbeeld ook olijven, graan en zonnebloemen geteeld, alles op biologische wijze. Daarnaast heeft Ampelio Bucci, het hoofd van de familie, echter nog geheel andere besognes en interesses: hij is business consultant in onder andere de mode en voedselindustrie en professor in Milaan op het gebied van ‘entrepeneurship’. Eerst en vooral is Ampelio echter een gepassioneerd wijnmaker, werkend vanuit de gedachte dat de druiven de kwaliteit van de wijn bepalen en dat zo min mogelijk moet worden ingegrepen in de kelder. Daarom kenmerken zijn wijnen zich door een grote mate van zuiverheid. Zijn Verdicchio Villa Bucci is door Gambero Rosso al diverse malen uitgeroepen tot beste witte wijn van Italië. De Rosso Piceno Pongelli, gemaakt in een verfijnde stijl die aan rode Bourgogne doet denken, stond in 2008 in de finale van het proefschrift wijnconcours.   

Cigliuti

Bij Cigliuti worden al eeuwenlang druiven en hazelnoten verbouwd. Sinds 1964 bottelen ze de wijn zelf. De Serraboella-heuvel is een cru in het Barbaresco gebied in het dorp Neive en biedt een geweldig terroir. De droge bodem op het zuidwesten van deze steile heuvel die veel kalk bevat, wordt ingezet voor Dolcetto en de beste exposities voor Nebbiolo. Aan de oostkant van Serraboella, daar waar de grond een hoger aandeel klei bevat, staat Barbera. De familie woont zelf bovenop de heuvel. De wijnen staan internationaal in hoog aanzien onder kenners, maar zijn bij het grote publiek weinig bekend door de kleine hoeveelheid flessen die worden geproduceerd: 30.000 per jaar. Kortom: zeer hoge kwaliteit en lastig te krijgen!   

Domeinco Clerico

Domenico heeft in 1976 de wijngaarden van zijn vader overgenomen in Monforte d’Alba, aan de zuidkant van het Barolo gebied. In tegenstelling tot zijn vader, die druiventeler was, maakte en bottelde hij de wijn vanaf het begin zelf. Gaandeweg heeft hij het wijngaardareaal kunnen vergroten van 5 tot ongeveer 25 hectare met schitterend gelegen percelen, onder meer in de fameuze cru Ginestra. Hoewel Domenico wel wordt beschouwd als ëën van de ‘modernisti’, omdat hij werkt met rotofermenters en barriques, heeft hij toch altijd het werk in de wijngaard voorop gesteld. Ook in de kelder is hij inmiddels geen echte modernist meer. Domenico vindt dat hij zich bij het wijnmaken heeft moeten aanpassen aan de gewijzigde klimatologische omstandigheden: hetzelfde werken als rond 2000 zou in zijn ogen een te hoog alcoholgehalte geven en een te logge wijn opleveren. Hij is constant op zoek naar de juiste balans in zijn wijnen. Hij gebruikt bijvoorbeeld nu wat minder barriques en meer botte en minder nieuw hout. Ook zijn de maceratietijden in de rotofermenters opgelopen van 5 dagen tot meer dan 20, waarbij de roterende schoepen nauwelijks in werking worden gesteld. In de wijngaarden worden geen insecticiden, pesticiden of kunstmest gebruikt. Hij brengt graag single vineyard wijnen uit, omdat die in zijn ogen het beste het terroir weerspiegelen. Zijn wijnen zijn doorgaans rijk, aromatisch en zelfs jong relatief gemakkelijk benaderbaar. Al met al een producent die internationaal zeer gelauwerd is omdat hij tot het uiterste gaat om kwaliteitswijnen te maken die in balans zijn en omdat hij zijn methoden constant herziet op zoek naar perfectie.   

Piero Gatti

Sinds het veel te vroege overlijden van Piero, die het bedrijf in 1988 startte, wordt het kleine wijndomein geleid door weduwe Rita en dochter Barbara Gatti. De Moncucco heuvels bij Santo Stefano Belbo, ongeveer 25 kilometer oostelijk van Alba, staan van oudsher bekend als één van de beste plekken voor Moscato-druiven. Daardoor en doordat er een strak wijngaardbeheer wordt gevoerd, zijn de druiven eerder rijp en worden ze eerder geoogst dan is toegestaan voor de docg Moscato d’Asti. Andere producenten hebben goede en minder goede wijngaarden, zodat ze ook deels later oogsten. Als ze dat blenden met ‘te vroeg’ geoogste wijngaarden, valt het weer wel onder de docg. Bovendien streeft de familie Gatti naar een frisse stijl Moscato, waardoor ze ‘vroeg’ (maar wel prachtig rijpe druiven van hoge kwaliteit) plukken en de wijn valt daardoor onder de doc Moscato di Piemonte.
Bij de Brachetto doet zich hetzelfde euvel voor: ook die komt bij Gatti van één zeer goed bekendstaand perceel, wordt weer ‘te vroeg’ geoogst en valt daardoor niet onder de docg Brachetto d’Acqui maar onder doc Piemonte. Met een lagere kwaliteit heeft dit dus niet te maken; integendeel ze worden gerekend tot de beste producenten van zowel Moscato als Brachetto.   

Giovanni Rosso

Ambachtelijk familiebedrijf uit Serralunga d’Alba in de Barolo-streek, dat prachtige wijngaarden in dit dorp in eigendom heeft. Zeer terroirgedreven wijnmaker die volledig biologisch werkt. Vinificatie vindt plaats op cement, omdat dat de warmte beter absorbeert dan roestvrij staal, de rijping vindt plaats op botte (grote houten vaten). Hoge internationale waarderingen, zoals bij Parker en Winespectator.    

Pier

Pier is de eerste voornaam van Pier Paolo Grasso, een telg uit de beroemde Grasso-familie. Omdat er vaak verwarring ontstaat tussen de domeinen van de verschillende familieleden, heeft Pier ervoor gekozen onder zijn voornaam te werken. De familie bezit enkele van de best gelegen wijngaarden in Treiso, onderdeel van het Barbaresco-gebied, die vrijwel biologisch worden bewerkt. De wijnen waren altijd redelijk voor een goede prijs, tot Dante Scaglione erbij betrokken raakte. Sinds deze wijnmaker van Bruno Giacosa betrokken is bij het wijnmaken bij Pier, zijn de wijnen nog steeds heel betaalbaar, maar in kwaliteit met sprongen vooruitgegaan. Angelo Gaja verzuchtte al eens dat Pier zulke mooie wijngaarden had, dat de wijnen veel beter moesten kunnen zijn. Nu maken ze dat met Dante aan het roer echt waar!   

Tenuta San Pietro

De wijngaarden worden beheerd door de biodynamische pionier Claudio Icardi en de wijn wordt gemaakt door Guisi Cabella. Het domein is gelegen in de heuvels rondom Tassarolo, het enige deel van Gavi dat als docg mag worden uitgebracht. In conversie naar Biodynamisch. Modern bedrijf, wat zich onder andere uit in de uitermate informatieve etiketten. De naam komt van een voormalig Fransiscaner klooster dat ooit op deze heuveltop stond.   

Antica Enotria

De Antica Enotria van Raffaele di Tuccio is een gecertificeerd biologisch werkend familiebedrijf, waar zoon Luigi tegenwoordig de scepter zwaait. Het bedrijf ligt in het noorden van Puglia in de provincie Foggia, bijna ingeklemd tussen de Abruzzen en Campanië, op ongeveer 20 km van de Adriatische zee. Eindelijk eens wijnen uit Puglia die niet te alcoholisch zijn en waar de natuurlijke fraicheur voldoende is! In deze noordpunt van Puglia miner negroamaro of primitivo maar sangiovese, montepulciano, aglianico, Uva di Troia en falanghina. De familie maakt er zeer precieze en zuivere kwaliteitswijnen van met een hoge doordrinkfactor.
Ze noemen hun biologische wijze van werken het ondergaan van het `ritme van de aarde`. Er wordt niet alleen wijn gemaakt maar ook olijven, olijfolie, gedroogde tomaten en perziken.   

Poggio Graffetta

Calogero Calì is eigenaar van Rocca di Castagnoli in Chianti Classico sinds 1981 en heeft sindsdien nog vier andere wijnbedrijven verworven, waaronder Poggio Graffetta in 2003. Poggio Graffetta ligt in het zuid-oosten van Sicilië bij Ispica. Het betreft 27 hectare waarvan 22 met wijngaarden zijn beplant. De wijngaarden voor de rode wijnen liggen hier op een hoogte van 150 meter en nog geen 5 kilometer uit de zuid kust. Om meer frisheid in de witte wijn te behouden worden hiervoor wijngaarden aan de westkant van Sicilië, bij Marsala, gebruikt. Het idee is terroir wijnen te maken die betaalbaar zijn, met een typisch Siciliaanse signatuur en niet te hoge alcoholgehaltes.   

Rocca di Castagnoli

Eigenaar Calogero Calì komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië, maar verdiende zijn geld in de advocatuur in Milaan. Hij is eigenaar van Rocca di Castagnoli sinds 1981 en heeft sindsdien nog vier andere wijnbedrijven verworven. Hij heeft een indrukwekkend team van wijnmakers en druiventelers, onder leiding van Daniele Pagni, in dienst om de wijnen van alle bedrijven zo te krijgen als hij het hebben wil. Het eindresultaat is nooit een megalomane en dure blockbuster maar eerder een verteerbare en elegante wijn voor een fatsoenlijke prijs. Rocca di Castagnoli ligt in Chianti Classico, net ten zuiden van Gaiole. De Rocca zelf is de toren die het hoogste punt van het gehucht Castagnoli markeert. In de middeleeuwen werd hier al wijn gemaakt. Het is een enorm landgoed van 850 hectare waarvan ongeveer 100 beplant zijn met druivenstokken. De wijngaarden liggen tussen de 380 en 500 meter hoog. Het bedrijf is intensief betrokken geweest bij het vaststellen van de beste Sangiovese kloon voor Chianti Classico. De wijnen staan erom bekend dat ze zeer puur Sangiovese fruit combineren met een nadruk op terroir en dat ze goed kunnen ouderen. Daarom worden de wijnen hier vaak een jaar later uitgebracht dan bij de meeste andere domeinen.   

Castello d'Albola

Castello d’Albola ligt prachtig ten oosten van Radda in een vrij ruig en hoog gelegen gedeelte van de Chianti Classico. Het is een middeleeuws kasteel waar diverse nobele families hebben gewoond. Het 900 hectare tellende landgoed is begin jaren tachtig gekocht door de familie Zonin, die eerst de wijngaarden en vervolgens de gebouwen hebben gerestaureerd. Op het landgoed zijn nu diverse prachtige oude gebouwen, waarvan er twee zijn ingericht als gastenverblijf. Het wijngaardareaal beslaat 150 hectare en daarnaast zijn er meer dan 4000 olijfbomen. De oude wijnkelder is gerestaureerd en in gebruik voor de rijping van de wijnen. Er is ook een volledig nieuwe kelder gebouwd waar de wijnen worden gemaakt en ook rijping plaatsvindt. Sinds 2004 is Alessandro Gallo de wijnmaker. Hij wordt bijgestaan door Denis Dubourdieu als consultant. Dat zij de kunst van het wijnmaken verstaan, blijkt onder meer uit de 3 glazen in Gambero Rosso die ze al diverse keren met verschillende wijnen scoorden en het feit dat de Riserva ‘Highly Recommended’ is in een grote Chianti Classico proeverij in Decanter in 2014. De wijnen typeren zich door een hele pure stijl: geen overextractie, geen overmatig hout (barriques maar ook botte). Wel, typisch voor Chianti Classico, amarene kersen in de neus en veel elegantie. Daar staan de wijnen uit Radda al om bekend maar bij Albola komt daar de hoge ligging nog bij. Het leidt tot fijne wijnen met fijne tannines.   

Geografico

Het bedrijf ‘Agricoltori del Chianti Geografico’ is in 1961 ontstaan. De coöperatie telt nu meer dan 200 leden. De meeste coöperaties in het Romaanse taalgebied staan onderaan de kwaliteitsladder. Bij Geografico is dit geheel anders, door de manier van werken. Iedere wijngaard die onder beheer komt, wordt geëvalueerd door de geoloog en de wijngaardspecialist. Zij geven advies over de beste druivenrassen en onderstokken voor de wijngaard. Vervolgens helpen ze de eigenaar bij het inrichten van de wijngaard en constant bij het wijngaardbeheer. Een deskundig wijnmakersteam maakt de wijn. Ten slotte zijn er ‘state of the art’ bottellijnen en een professioneel verkoopteam. Er wordt op vier plaatsen wijn gemaakt, zodat de geplukte druiven nooit ver vervoerd hoeven te worden. Deze kwaliteitsfilosofie wordt gecombineerd met terroir-gerichtheid: de druiven voor de hogere wijnen komen telkens uit één wijngaard en worden daarom genoemd naar hun domein. De wijnen worden zeer ‘schoon’ gemaakt, dus zonder ingewikkelde gistculturen, met zo weinig mogelijk sulfietgebruik en zonder restzoet. Dit hele proces gebeurt op een uiterst efficiënte manier, waardoor de wijnen van Geografico, zeker voor Toscaanse begrippen, zeer betaalbaar zijn. De internationale wijnpers krijgt ook meer en meer in de gaten dat hier iets moois is neergezet. Eén voorbeeld uit de stroom positieve waarderingen: de Brunello Tricerchi 2003 kreeg zowel van de Winespectator als de Wineadvocate 90 punten, een hogere waardering dan menig huis dat dubbel zo kostbare Brunello maakt. OOk de Italiaanse pers is lovend: Montegiachi, een Chianti Classico Riserva, kreeg in vier jaar drie keer 3 glazen in de Gambero Rosso.   

Poggio Maestrino

Eigenaar Calogero Calì komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië maar verdiende zijn geld in de advocatuur in Milaan. Hij is eigenaar van Rocca di Castagnoli in Chianti Classico sinds 1981 en heeft sindsdien nog vier andere wijnbedrijven verworven, waaronder Poggio Maestrino in 2006. Hij heeft een indrukwekkend team van wijnmakers en druiventelers onder leiding van Daniele Pagni in dienst om de wijnen van alle bedrijven zo te krijgen als hij het hebben wil. Het eindresultaat is nooit een megalomane en dure blockbuster maar eerder een verteerbare en elegante wijn voor een fatsoenlijke prijs. Poggio Maestrino is gelegen in het zuidwesten van Toscane aan de kust, een gebied dat Maremma wordt genoemd. Morellino is een variant van de Sangiovese, Scansano een stadje. De wijngaarden van Poggio Maestrino liggen ongeveer 15 kilometer uit de kust en op een hoogte van 150 tot 200 meter op arme, stenige klei- en zandgronden. Vrijwel nergens bereikt Sangiovese zo’n pure kersensmaak als in dit gebied.   

Pepi Lignana

Gelegen in de Maremma, het wijngebied boven Grosseto aan de zuidelijke kust van Toscane. Sinds 1960 worden bij Pepi Lignana fraaie wijnen gemaakt met een elegante structuur die gastronomisch breed inzetbaar zijn. De diepe bodem met een goede drainage bestaande uit slib en zand op een laag van klei en leem is goed voor de sangiovese, cabernet sauvignon en petit verdot. De wijngaarden die het dichtst aan de kust liggen, bestaan uit zand en grind en zijn rijk aan magnesium, ideaal voor de vermentino en viognier druiven.   

Cantina Novelli

Met als doel om de oude inheemse druivenrassen uit Umbrië opnieuw op de kaart te zetten, produceert deze moderne wijnmaker in het hart van Montefalco zeer verfijnde wijnen. De cantina werkt samen met professor Attilio Scienza van de Universiteit van Milaan om tot optimale resultaten te komen. Novelli maakt fraaie Sagrantino, maar men werkt ook veel met minder bekende witte druivenrassen als Pecorino en Trebbiano Spoletino, die tot verrassende resultaten leiden.   

Azienda Agricola Arduini

Het familiebedrijf Arduini teelt sinds 1940 druiven in het hart van het Valpolicella-gebied ten noordwesten van Verona in het district Veneto. De druiven werden tot 2002 voornamelijk verkocht aan de grote wijnhuizen in de Valpolicella. In 2002 werd echter een nieuw pand in gebruik genomen, waar de wijnen volgens ‘the state of the art’ kunnen worden gemaakt. Meer en meer brengen ze daarom zelf wijn uit van de ruim 7 hectare wijngaard. Pa (Luciano) en zoon (Andrea) zijn in de wijngaarden en de kelder te vinden, moeder Silvana doet de administratie en neef Alex de verkoop. Het motto van de familie is: wijn maken is geen zakendoen, maar een manier van leven! De stijl van de wijnen is puur, zuiver, met relatief weinig houtgebruik, waardoor zelfs hun Amarone verteerbaar is.   

Casa Gheller

De familie Gheller maakt al eeuwenlang kwaliteitsprosecco’s in het hart van het proseccogebied bij Valdobbiadene. Er wordt het hele jaar door verse Prosecco gemaakt. De uitstraling van het merk is volledig gerestyled. De stijl is fris en relatief droog met een goede afdronk.   

Nardello Vini

Een kleinschalig kwaliteitsbewust familiebedrijf dat gerund wordt door Federica (verkoop) en haar broer Daniele (wijnmaken). Ze hebben eigen wijngaarden op twee crus, Monte Zoppega en Monte Tondo. De goede locaties samen met de zorgvuldige manier van wijnmaken, resulteert in wijnen die zowel levendig als verfijnd zijn.   

Villa Sandi

Villa Sandi, een prachtige villa uit 1622, is in het bezit is van de familie Moretti Polegato. Een van de broers (de andere heeft Geox schoenen opgezet) is directeur-eigenaar. Dit is een modern, commercieel en efficiënt werkend bedrijf. Na de oogst wordt de most gefilterd en zeer koel bewaard, zodat de kwaliteit op peil blijft. De prosecco’s krijgen pas hun eerste en tweede gisting als de flessen binnen korte tijd zullen worden verkocht. Zo kan het hele jaar verse prosecco worden gegarandeerd.   

Spanje

Telmo Rodriguez

Wijnmaker Telmo Rodriguez is een fenomeen binnen de Spaanse wijnwereld. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen noemen, zijn eigen wijnen te maken in diverse streken van Spanje. Telmo woont in Madrid en rijdt met de auto naar de diverse projecten waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report van Tom Stevenson is Telmo al opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.   

Rosada

Rosada is een merk dat we zelf hebben geregistreerd. We wilden een betaalbare rosé met een moderne uitstraling, droog maar fris met goed fruit en niet te veel alcohol, dus met een hoge ‘doordrinkfactor’. We laten de wijn maken door Cuevas de Castilla, een fameus bedrijf voor betaalbare rosé in Spanje. Deze wijnproducent zit in Castilla y Leon, in Rueda. Aangezien de druiven op vrij grote hoogte worden verbouwd, zijn de wijnen voor Spaanse begrippen lekker fris. Afhankelijk van de jaargang, bestaat de wijn uit tempranillo en garnacha of louter uit tempranillo.   

Agusti Torelló

Agusti Torelló is een kwaliteits Cava-huis, waarbij uitsluitend wordt gewerkt met traditionele druivenrassen – de macabeo, xarello en de parellada - voor deze unieke streek even ten zuiden van Barcelona rondom het stadje Sant Sadurní d’Anoia. Alle wijnen worden pas bij bestelling gedegorgeerd (gistresten verwijderd en champagnekurk geplaatst), zodat ze langer fris zijn na aflevering. De degorgeerdatum staat ook op de flessen, iets wat nog steeds veel Champagnehuizen niet durven. Bovendien is het één van de weinige huizen die alle Cava’s durft te maken van één jaargang. De mooie droge en eerlijke stijl typeert de wijnen van Agusti.
Agusti Torelló is het enige Cava-huis dat zijn flessen vooral afzet in (de tophoreca van) Catalonië, zoals bij El Celler de Can Roca. Dat Agusti Torelló het meest gewichtige Cava-huis is, blijkt wel uit de enorme stroom met internationale erkenningen. Eén voorbeeld: de topcuvée Kripta is door Bettane Desseauve uitgekozen in hun boek ‘De honderd beste wijnen ter wereld’ en geschonken tijdens de presentatie van dit boek! Op verzoek van enkele gezaghebbende chefs heeft Agusti Torelló ook twee typen azijn op basis van Cava en een cava om mee te koken ontwikkeld ('Solid').   

Proyecto CU4TRO

De klassieke druivenblend met toevoeging van Chardonnay geven deze Cava een krachtige smaak en een mooi stevige mousse. Omdat de zuren niet op de voorgrond treden, is deze Cava goed geschikt om in te zetten op diverse gelegenheden voor een breed publiek. Daarnaast is de uitstraling zeer uniek en verre van traditioneel te noemen!   

Bodegas Bertola

Sinds 1876 wordt bij Bodegas Bertola uitstekende Sherry gemaakt. Een hoge kwaliteit en gekoesterde tradities worden hier gepaard aan een moderne uitmonstering en een functionele schroefdop.   

Vinicola del Priorat

Stephane Vedeau, wiens Rhônewijnen wij met groot succes voeren, maakt ook wijn in Spanje. Dat hij goede wijnen kan maken wisten we al. Interessant om te zien dat hem dat ook in Catalonië lukt, in het inmiddels beroemde Priorat. Deze Priorat kreeg een zeer hoge waardering in Decanter.   

Bodegas Remelluri

De vader van Telmo Rodriguez heeft een grote reputatie opgebouwd met deze bodega. Nu zijn twee kinderen Amaya en Telmo ‘in charge’. De wijngaarden van Bodegas Remelluri bevinden zich op de hellingen van de Sierra de Tolono-bergen en behoren daarmee tot de hoogste in de regio. Ze liggen op het zuiden en worden door de bergen beschermd tegen wind en vorst. De stenige bodem met lagen klei, de regenval vanuit de Atlantische kust en de lagere temperaturen dan gemiddeld in Rioja zorgen voor een goede fenolische rijping van tempranillo. Beginselen van biologische landbouw zijn altijd gebruikt om te zorgen dat de wijnen trouw blijven aan dit unieke terroir. De verwachting is dat Remelluri onder de bezielende leiding van Telmo tot grote hoogte wordt opgestuwd!   

Duitsland

Ansgar Clüsserath

Eva Clüsserath studeerde in Geisenheim en zorgde ervoor dat de kwaliteit van de wijnen van het familiedomein met sprongen vooruit ging. Het domein zit in het hart van de Moezel in Trittenheim: aan de overkant van de Moezel ligt de beroemde Trittenheimer Apotheke, de wijngaard met zwarte leisteen, waar dit wijnhuis uitstekende percelen bezit. Eva laat de wijn lang op de lie liggen en is zeer goed in staat een evenwicht te vinden tussen zuren en restzoet en fruit en mineraliteit. Sinds Eva het wijn maken van haar vader heeft overgenomen, groeit de (inter)nationale waardering voor haar wijnen snel, zoals blijkt bij bijvoorbeeld Stuart Pigott en de gidsen Gault Millau en Eichelmann. Eva is getrouwd met wijnmaker Philipp Wittmann uit Rheinhessen.   

Philipp Wittmann

De nog jonge Philipp Wittmann (verantwoordelijk voor het maken van de wijn en de export) heeft samen met vader Günther (verantwoordelijk voor de wijngaarden) en moeder Elisabeth (verantwoordelijk voor de verkoop in Duitsland) een prachtig wijnbedrijf opgebouwd in Westhofen, Rheinhessen. Er wordt al sinds 1990 eerst biologisch en later biologisch dynamisch gewerkt. Het uitgangspunt voor de wijnen is daarom: terroirexpressie door een gezonde bodem. Een lage opbrengst per hectare, handmatige selectie van de beste druiven en een zeer langzame vinificatie met natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfiet op grote houten foeders doen de rest. Het huis is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen: dat blijkt uit de grote stroom internationale waarderingen, zoals voor de Westhofener Riesling (in de top 100 Winespectator 2010). In Nederland wonnen de Rosé en de Riesling Trocken in 2009 het Proefschrift Wijnconcours.
De grootste erkenning kreeg het domein (na 2003) weer in 2010 door gekozen te worden tot 'beste wijndomein voor witte wijn in Duitsland' in de vooraanstaande gids van Eichelmann. Dezelfde titel werd in 2014 verleend door Gault Millau. Philipp is getrouwd met Eva Clüsserath die haar eigen wijndomein in de Moezel bezit.   

Portugal

Quinta de Ramozeiros

Sinds 1789 bestaan het huis en de wijngaarden van Quinta de Ramozeiros. Het huis en wijnbedrijf van de familie Alves da Cunha ligt prachtig in een zijdal van de Douro op een moeilijk te bereiken plaats: het is vanuit de Douro alleen met een grote omweg vanaf de achterkant bereikbaar, maar niet voor vrachtwagens. De hoogte van de wijngaarden (gemiddeld 300 meter), de bodem op basis van leisteen en de geweldige expositie, geven de mogelijkheid uitstekende druiven te verbouwen. De druiven -van inheemse rassen- worden nog in de ‘lagares’ getreden. Prachtige wijnen die typisch Portugees maar ook heel verteerbaar zijn.   

Quinta do Pego

Quinta do Pego ligt 3 kilometer ten zuidwesten van Pinhão op een fabelachtig mooie plek boven de Douro. De plek en de wijngaarden erom heen (allen A-klasse) deden Karsten Søndergaard, wijnimporteur uit Denemarken, in 2000 besluiten dit wijngoed te kopen. Hij creëerde een fantastisch hotel (al eens uitgeroepen tot beste hotel voor internationaal wijntoerisme) en een enorm hoge kwaliteit port. Hij maakt alleen LBV, Vintage en Colheita en daarnaast wat rode wijn. Hij kan het zich permitteren alleen in de goede jaren port te maken en de mindere jaren in de handel te verkopen. Daardoor altijd gegarandeerd de hoogste kwaliteit!   

Argentinië

Kaiken

Het Argentijnse Kaiken is in 2002 door Montes uit Chili opgezet en heeft drie wijngaarden in Mendoza en ëën in Salta (voor de Torrontès). De drie wijngaarden in Mendoza variëren in hoogte van 950 tot 1250 meter. Er komen wijngaarden voor in pergolavorm, met draadgeleiding en als gobelet (vrijstaande struik). Er zitten wel kleine verschillen in de bodems, maar de basis is in alle gevallen een alluviale bodem als gevolg van erosie van de Andes. Een deel van de wijngaarden wordt bio-dynamisch bewerkt. De wijnen worden gemaakt in Vistalba in een prachtig klassiek pand uit 1920 dat in 2007 werd gekocht. Het bedrijf in Argentinië wordt geleid door Aurelio Montes jr, die ook de hoofd wijnmaker is. ‘Kaiken’ is het Mapuche-Indiaanse woord voor een Patagonische wilde gans, die regelmatig over het Andesgebergte trekt, dus zoals Montes is overgestoken van Chili naar Argentinië.   

Bodega Monteviejo

De in 2013 overleden Catherine Péré-Vergé was een ondernemende dame. Het door verdiende geld in de glasindustrie investeerde ze in wijndomeinen, die ze tot grote hoogte opstuwde. Haar zoon, Henri Parent, heeft het stokje met dezelfde toewijding van haar overgenomen. De familie bezit onde andere drie wijnhuizen in Pomerol, waaronder de beroemde Château La Violette en Château Le Gay, extreem hoog gewaardeerd door onder andere Robert Parker, kostbaar en zeer beperkt beschikbaar. Daarnaast is er een een wijnhuis in Lalande de Pomerol. Wijnmaker is de Argentijn Marcelo Pelleriti, die al eens 100 punten scoorde met La Violette. Cosultant is Michel Rolland, de beroemdste en meest fameuze wijnmaker van de wereld. Rolland is geboren en opgegroeid in -en met- Pomerol, een zeer kleine en beroemde appellatie op de rechteroever van de Gironde. Rolland wilde bewijzen dat ook in Argentinië, met name op basis van de malbec-druif, topwijnen mogelijk zijn. Hij vond diverse Franse Château-eigenaren die mee wilden doen. Bodega Monteviejo is onderdeel van het project dat in 1998 begon. Het domein ligt op een kleine 100 kilometer ten zuiden van de stad Mendoza aan de voet van de Andes, op maar liefst 1050 meter hoogte. Gematigde omstandigheden dus, perfect voor gelijkmatige rijping van de druiven. Er worden wijnen gemaakt van zeer betaalbaar (Festivo-serie, malbec al eens 91 punten en torrontès al eens 90 punten van Robert Parker) tot absolute topwijnen onder de naam Lindaflor (de rode malbec al eens 94 punten van Parker). Het domein is in korte tijd uitgegroeid tot de top-drie van de internationale waarderingen uit Argentinië.   

Oostenrijk

Weingut Gattinger

Op de prachtige steile hellingen van de Donau in de Wachau, een uur rijden ten noord-westen van Wenen, ligt Weissenkirchen, waar Weingut Gattinger is gevestigd. Vader Adolf was jaren keldermeester bij het toen leidende domein Josef Jamek, maar had ook zelf wat wijngaarden. Zoon Andreas is het bedrijf aan het ontwikkelen, zowel op het gebied van kwaliteit, van wijngaardareaal als uitstraling. Wat kunnen veel Franse wijnmakers toch veel leren op het gebied van hygiëne van wijngoederen als hier bij Gattinger! Andreas Gattinger is een perfectionist en zeer leergierig. De wijnen zijn nu al fabelachtig en nog zeer betaalbaar. Andere gezaghebbende wijnbouwers voorspellen dat hij binnen enkele jaren ‘één van de grote jongens’ van de Oostenrijkse wijnbouw zal worden. De wijnen zijn strak, serieus, zeer precies en op terroir gericht, maar ook met heerlijk sap. De flessen zijn voorzien met schroefdop en moderne uitstraling. Enig nadeel: er is maar weinig van dit lekkers!   

Geyerhof

Geyerhof ligt in Kremstal. Het grootste deel van Kremstal ligt aan de noordzijde van de Donau rond de stad Krems maar Geyerhof ligt aan de zuidzijde, onder het beroemde klooster Göttweig. Ilse Maier verbouwt hier 15 hectare wijngaarden op verschillende soorten ondergrond zoals löss, zand en grind. De wijngaarden profiteren van hun optimale ligging en de nabijheid van de rivier de Donau. De opvallende temperatuurverschillen tussen dag en nacht versterken de complexiteit van deze wijnen van topkwaliteit. Uiteraard maakt ze fraaie grüner veltliner maar ook een vriendelijke zweigelt en riesling met een ongekend bewaarpotentieel (Goldberg). Zeer frisse stijl wijnen en volledig biologisch gecertificeerd!   

Zuid-Afrika

Paul Cluver

Al jaren behoort Paul Cluver tot de top 10 in Zuid-Afrika. Paul Cluver Sr. plantte als eerste wijngaarden aan in dit koele gebied Elgin, gelegen aan de kust, waar appelbomen en mist nog steeds de vallei vullen. Wijnmaker Andries Burger en Paul Cluver jr zijn beide bezeten van Riesling, Gewurztraminer en Bourgogne en dan is Elgin een van de beste regio’s om deze hoge kwaliteit te maken. De witte wijnen zijn zeer zuiver en hebben spanning die we voornamelijk in de Oude Wereld tegenkomen. De Pinot Noir is een van de beste en best betaalbare voorbeelden die op dit moment uit dit prachtige land verkrijgbaar is. In 2014 werd de Sauvignon Blanc tijdens de World Wine Awards uitgeroepen tot 'beste Sauvignon Blanc onder 15 pond van de wereld'!   

Rietvallei

Rietvallei is sinds 1894 een echt familie bedrijf, nu onder leiding van de 7de generatie Kobus Burger. Kobus begrijpt de gemiddelde consument en vertaalt dit door het produceren van frisse wijnen met een goede dosis fruit. Dit komt ook zeker naar voren in de zeer redelijk geprijsde serie John B, vernoemd naar zijn vader Johannes. De Red Muscadel komt onder meer van een 100 jaar oude wijngaard en is ruim in te zetten bij desserts met fruit of chocolade.   

Jordan

Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke richting staan aangeplant. Niet verwonderlijk gezien de achtergrond van Gary Jordan als vermaard geoloog. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren fantastische wijnen worden gemaakt. Zij combineren de rijp geconcentreerde fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld en de complexe structuur van klassieke wijnen. De internationale waarderingen zijn enorm. Zo werd het vlaggenschip, de Nine Yards Chardonnay, in 2012 voor de tweede keer door het wijnblad Decanter uitgeroepen tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ en won deze ook het Proefschrift Wijnconcours. In 2014 werd zelfs de 'gewone' Barrel Fermented Chardonnay gekroond tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’!   

Villiera

De Zuid-Afrikaanse ster op twee vlakken, namelijk Cap Classique en duurzaamheid. Zo draait de winery volledig op duurzaam opgewekte energie zoals zonnepanelen. In de tradition blend zit buiten Chardonnay en Pinot Noir ook 15% Pinotage wat een eigen karakter geeft. De Monro ontving al diverse malen 5 sterren in de Platter’s Wine Guide en kan zich internationaal goed meten met grote mousserende wijnen.   

Spice Route

Als een van de eerste kleine producenten in het ruige gebied Swartland, wat nu bekend staat als het meest vernieuwende wijngebied van Zuid-Afrika, begon wijngoeroe Eben Sadie zijn carrière als wijnmaker voor Charles Beck en begon zijn liefde voor deze regio. De wijnen zijn nog steeds ‘anders’ te noemen; een Pinotage waarin geen rubber te proeven is en een zeer speelse en serieuze blend genaamd Chakalaka, wat vertaald kan worden als ‘kliekjes’.   

Napier

Napier is genoemd naar Sir George Napier die het dorp Wellington heeft gesticht. De winery is in 1989 gesticht en in 2005 heeft de laatste verbouwing plaats gevonden tot ‘state of the art’ winery. Voor Zuid-Afrikaanse begrippen is dit een klein bedrijf, met ‘maar’ 34 hectare wijngaard. Het doel is niet zozeer meer van hetzelfde te maken (een veel gevolgde filosofie in Zuid-Afrika) maar juist op terroir gerichte wijnen waarbij per druif het juiste terroir wordt uitgezocht. Zowel de Greenstone chenin als Saint-Catherine, een op hout gerijpte chardonnay, kregen onlangs uitstekende kritieken in onder meer het blad Decanter. De top rode wijn, Red Medallion, kreeg al twee maal de Fairburn Trophy voor de beste Bordeaux blend in relatie tot de prijs en kwaliteit. In Zuid-Afrika kreeg de Red Medallion de naam ‘The Latour of the Cape’.   

Groot Geluk

Groot Geluk is al bijna 20 jaar een begrip in Nederland. De wijnen zijn afkomstig van voornamelijk producenten uit onze portfolio en worden geselecteerd door het team van Pallas. Naast de prachtige, nieuwe uitmonstering en de sterke naam is het succes vooral te danken aan de inhoud: zuivere, eerlijke en elegante wijnen met plezierig fruit. Behalve onderstaande wijnen zoeken we vrijwel ieder jaar speciale wijnen in gelimiteerde oplage, die we onder de naam Dimensions aanbieden.   

Chili

Villard

Eigenaar Thierry Villard is een wereldburger die zijn hele leven in de wijnindustrie heeft gewerkt. De van geboorte Parijzenaar is zijn wijncarrière begonnen als salesmanager in Australië voor Orlando Wines waar hij de export naar Azië, Europa en de Verenigde Staten heeft opgebouwd. Uiteindelijk is hij verhuisd naar Chili, het geboorteland van zijn vrouw. Zij kochten een domein in de Casablanca Valley en besloten dat zij, door goed gebruik te maken van het lokale terroir, hoge kwaliteit wijn wilden maken. Tegenwoordig heeft Jean-Charles (de tweede zoon van Thierry) de dagelijkse leiding over het domein. Hij maakt wijnen deels van eigen wijngaarden (zoals Tanagra) en deels van aangekocht fruit van bevriende druiventelers uit de omgeving. Er is een volledig nieuwe winery waar alleen gebruik gemaakt wordt van de nieuwste, maar wel kleinschalige en milieubewuste technieken. Fusten kopen voor hun wijnen is overigens niet moeilijk voor Villard: zij zijn ook het verkooppunt voor Tonnellerie Nadalië in Zuid-Amerika!   

Hacienda Araucano – François Lurton

Al vele jaren is Francois Lurton, telg uit een fameus wijngeslacht uit Bordeaux, actief als ‘flying winemaker’. In Chili maakt hij wijn van aangekochte en van eigen druiven van zijn Hacienda Araucano bij Lolol in de Colchagua Valley, zo’n 250 kilometer ten zuiden van Santiago. De wijngaarden staan sterk onder invloed van de Pacific, waardoor de regio koeler is dan gemiddeld en er in de herfst een prettige ochtendmist optreedt die vocht en frisheid verschaft. Tegen de middag steekt er ook een frisse wind op. Het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur maakt dat schimmels als meeldauw hier niet voorkomen. Irrigatie, voor zover nodig, gebeurt met smeltwater vanuit de Andes. Rijping van de wijnen vindt op Frans eiken plaats. De wijnen worden onder de naam Araucano uitgebracht, de naam van de oorspronkelijke inheemse indianenbevolking van het gebied.   

Australië

Geoff Merrill

Een legende, dat is het enige juiste woord voor deze markante wijnmaker. Ook zeer opmerkelijk is dat Geoff zijn wijnen eerst op dronk laat komen voordat ze op de markt verschijnen. Zo zijn de Reserve wijnen pas 6 jaar na de oogst beschikbaar en de estate wijnen 3 jaar na de oogst. Dit is mogelijk door de fijne zuren die het rijke fruit structuur geeft en de complexiteit ten goede komt. De Reserve Shiraz heeft de Jimmy Watson Memorial Trophy ontvangen, de hoogste eer in Australië voor een Shiraz.   

Coriole Vineyards

Coriole Vineyards werd in 1967 door de familie Lloyd opgericht, maar de oudste wijngaarden zijn van 1919. In de heuvels van de McLaren Vale in het zicht van de zee ten zuiden van Adelaide ligt het domein. De originele boerderij werd gebouwd in 1860 en vormt nu het centrum van de tuin en kelder van het bedrijf. Shiraz is sinds 150 jaar dé druif voor de McLaren Vale en is ook de belangrijkste druif voor Coriole Vineyards. De eerste wijn werd in 1970 op de markt gebracht als Claret, gemaakt van shiraz. Daarnaast is Coriole zeer geïnteresseerd in Italiaanse variëteiten als sangiovese. De huidige generatie Lloyd, Mark en Paul, geloven dat goede wijn in de wijngaard gemaakt wordt. Voor Australische begrippen zijn de wijnen zeer verfijnd en verteerbaar, zonder al te veel houtrijping.   

Nieuw-Zeeland

Elephant Hill

In het nieuwe sub gebied Te Awara, net buiten de bakermat van de Nieuw-Zeelandse wijnproductie Hawkes Bay, liggen pal aan het strand de 25 hectaren wijngaarden van Elephant Hill. Sinds de oprichting in 2001 heeft Elephant Hill snel internationale bekendheid gekregen door de enorme verfijning van de wijnen. De stijl reflecteert de kelder waarin hightech wordt gecombineerd met oude technieken.   

Southbank | The Crossings

Nieuw-Zeelandse wijnen uit Marlborough op de noordoostkant van het Zuidereiland. De wijngaard voor Southbank ligt ver landinwaarts waar de Waihopai rivier in de Wairau rivier uitkomt, de wijngaarden voor The Crossings liggen zuidelijker en ook ver landinwaarts aan de Awatere rivier. Zo ver landinwaarts is het droog en koel met grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur. Dit zorgt voor expressieve en frisse wijnen. Er wordt gecertificeerd duurzaam gewerkt door Miles Dineen en zijn team. Zo grazen er schapen in de wijngaard, zodat er minder gemaaid hoeft te worden en de grond vanzelf weer nieuwe voeding krijgt. Andere voorbeelden: er worden bio-brandstoffen gebruikt, er worden geen pesticiden en insecticiden gebruikt maar natuurlijke tegenstanders worden bevorderd, de druivenresten worden gecomposteerd en in de wijngaard verspreid.