Novacella Praepositus Sauvignon

Wit | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Novacella

Novacella

Abbazia di Novacella (Alto Adige) is 850 jaar geleden gesticht door monniken en is één van de oudste wijnbedrijven ter wereld. Zij maken frisse, fruitige wijnen met diepgang en mineraliteit. 

De Alto Adige is een bijzondere wijnregio in het uiterste noorden van Italië. De huidige naam (Südtirol-Alto Adige) en de mix van Duitse en Italiaanse namen en gesproken taal komen voort uit de tijd dat dit deel van Italië nog bij Oostenrijk hoorde. Zo heeft dit wijnhuis een Italiaanse en een Duitse naam en vind je verschillende Oostenrijkse en Duitse druivenrassen in de wijngaarden. 

De Abbazia di Novacella (of Kloster Neustift) ligt ten noorden van Bressanone (Brixen) in Alto Adige (Südtirol). Het wijnhuis is in veel opzichten bijzonder. De Augustijner Kanunniken zijn hier al 850 jaar geleden in het dal van de Isarco (Eisack) begonnen met wijnmaken, en dat maakt dit bedrijf één van de oudste nog actieve wijnbedrijven ter wereld. Er is nog een andere bijzonderheid: de wijngaarden die om het klooster liggen, zijn de meest noordelijke van heel Italië. De wijngaarden liggen hoog op de hellingen van de bergen op eeuwen geleden aangelegde ommuurde terrassen. De arme, rotsachtige bodem is rijk aan mineralen. In de zomer is de zon hier krachtig en warm, maar in het voorjaar en ’s nachts kan het behoorlijk koel zijn. De keuze voor bepaalde druivenrassen, de zuid-tot zuidwestelijke ligging van de wijngaarden en de juiste snoeimethodes zijn daarom essentieel voor het verkrijgen van optimaal rijpe druiven. In de wijngaarden wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt, vaak nog aan de hand van traditionele methodes. 

De hoogte van de wijngaarden(600–900 meter), het frisse klimaat en de minerale bodem zijn ideaal voor een optimale ontwikkeling van aroma’s voor de typische witte druivenrassen van de Valle Isarco, zoals de Sylvaner, Müller Thurgau, Riesling, Grüner Veltliner en met name de Kerner. Het huis heeft zich gespecialiseerd in het maken van topwijnen van deze druif, een kruising van Riesling met de minder bekende Trollinger. Door een wijn van deze druif in te brengen tijdens een Riesling concours en er met de eerste prijs vandoor te gaan, kreeg de Kerner eindelijk de erkenning die hij verdient: de prijs leidde tot toelating van deze druif tot de D.O.C. Alto Adige. De Kerner kan tot laat in de herfst rijpen en is daarom bijzonder geschikt voor het maken van edelzoete wijnen. 

De wijngaarden van Abbazia di Novacella in de Alto Adige zijn te hoog en te koud voor het maken van rode wijnen. Daarom heeft het bedrijf ook wijngaarden en kelders bij en ten zuiden van Bolzano, die vooral zijn aangeplant met de Lagrein, de Schiava (Trollinger) en de Pinot Nero. Inmiddels laten de monniken het wijnmaken over aan specialisten en niet zonder resultaat: zo werd wijnmaker Celestino Lucin in 2009 gekozen door Gambero Rosso als beste van Italië. Ieder jaar is er wel een wijn die in dezelfde gids drie glaasjes krijgt en het bedrijf heeft ook een ster, wat staat voor tenminste 10 keer een bekroning van drie glaasjes. Frisse, fruitige wijnen met prachtig rijpe zuren, diepgang en mineraliteit, die zeer geschikt zijn als gastronomische begeleiders!


Website Abbazia di Novacella

Bekijk Novacella

Novacella Praepositus Sauvignon

Wit | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Praepositus wijnen zijn een eerbetoon aan de geestelijken die het klooster van Novacella bewoonden. De wijnen worden gemaakt van druiven uit de beste percelen van het huis, meestal hoger gelegen, met een optimale ligging ten opzichte van de zon en een zeer mineraalrijke bodem. In de kelder ondergaan deze wijnen een langere rijping op de lies, vaak deels op hout. De wijnen zijn complexer en verfijnder dan de wijnen uit de Classic serie.

De druiven staan aangeplant op 2 verschillende locaties: in het koele dal van de Bressanone vallei en op hellingen in het warmere Cornaiano. Dit zorgt voor een mooie mix van rijpe en frisse tonen in de wijn. De mineraalrijke, waterdoorlatende bodem bestaat uit mica leisteen, paragneiss en kwarts.

Na de oogst vergist en rijpt 2/3 van de wijn op roestvrijstaal, het overige deel vergist en rijpt in grote houten foeders. Na een rijping van 10 maanden wordt de wijn zorgvuldig geblend, waarna hij nog 2 maanden verder rijpt in de fles. Het resultaat is een mineraalrijke, frisse wijn met aroma’s van kruisbes, sinaasappel, salie en licht vegetale tonen als gras. Sappig en intens van smaak met uitgesproken, rijpe zuren die de wijn veel finesse geven. De afdronk is lang met een mooie mineraliteit.

Korte omschrijving

Schitterende Sauvignon Blanc met zeer veel sap en finesse.

Product specificaties

Artikelnummer P28650
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Sauvignon Blanc
Land Italië
Streek Alto Adige
Appellatie Alto Adige
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 8025300257000
EAN fles 8025300057006