Nardello Monte Zoppega Soave Classico

Wit | 0.75 L | 2011 | Italië | Doos 12 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Nardello Meridies Soave Classico

Nardello

Een kleinschalig familiebedrijf met eigen wijngaarden in twee cru's op een vulkanische bodem. 

De familie Nardello is al sinds 1500 actief in de landbouw in Monteforte d’Alpone bij Verona, en daarmee ook in de wijnbouw. Maar het was overgrootvader Gaetano Maria die startte met het maken van zijn eigen wijnen, gevolgd door zijn zoon Domenico. Ze pakten het groots en serieus aan: de kelders van het landhuis stonden vol met houten vaten en wijnmaakapparatuur. Maar in de loop van de jaren verouderden de kelders, en de daaropvolgende generatie Gaetano Nardello (de vader van huidige eigenaren Daniele en Federica) besloot alleen nog te investeren in de wijngaarden. Hij verkocht zijn druiven aan andere wijnhuizen en gebruikte het geld voor de verzorging en het verbeteren van de wijngaarden. 

Zoon Daniele had al jong interesse in wijnbouw en wijnmaken. Na zijn studie Wijnbouw en Oenologie liep hij stages bij verschillende wijnhuizen in de omgeving en in Australië. Samen met zijn zus Federica besloot hij het maken van eigen wijnen weer op te pakken. Zijn eerste wijn was de Meredies in 2000, als eerbetoon aan de prachtige terroir van het familiewijngoed. Zus Federica ontfermt zich over de commerciële een administratieve kant van het wijnhuis. 

De 14 hectare wijngaarden liggen in het zuidelijke deel van de Soave Classico, het oudste afgebakende wijngebied van Italië en de eerste DOC (en later DOCG) in de Veneto. De percelen strekken zich uit van de Monte Zoppega in Monteforte tot de Monte Tondo in Soave en zijn grotendeels aangeplant met Garganega, aangevuld met een kleine hoeveelheid Trebbiano di Soave. De zon schijnt hier uitbundig, terwijl de verkoelende wind in de loop van de middag ervoor zorgt dat de druiven hun frisse zuren behouden. De twee heuvels lopen op tot zo’n 100 tot 120 meter en hebben een vulkanische bodem. De verschillende lagen variëren in kleur en samenstelling, van zwart en donkergrijs basalt tot een koper- een okerkleurige laag met klei. De bodem op de Monte Zoppega is steviger en donkerder en is rijk aan klei en basalt rotsen. Deze bodem geeft de wijnen een vol, rijk karakter met een opvallende mineraliteit. De bodem op de Monte Tondo bevat meer kalk en zand, en geeft de wijnen een puur, fris karakter met een vriendelijker mondgevoel. 

De wijngaarden zijn de trots van het huis, en worden met de grootste zorg bewerkt. De meeste wijnranken zijn meer dan 50 jaar oud. De van nature lage opbrengst zorgt voor complexe wijnen met een mooie balans en aromaconcentratie, die de terroir van het gebied op een prachtige manier weergeven.


Website Nardello Vini

Bekijk Nardello

Nardello Monte Zoppega Soave Classico

Wit | 0.75 L | 2011 | Italië | Doos 12 stuks

Over de wijn

De druiven groeien op de hellingen van de Monte Zoppega. De bodem is hier stevig en donker, en is rijk aan klei en basalt rotsen. Deze ondergrond geeft de wijnen een intens, rijk karakter met een opvallende mineraliteit. De druiven worden laat in het seizoen geoogst, waardoor de druiven zeer rijp zijn met een hoge aromaconcentratie.

Na de oogst worden de druiven zacht geperst, waarna de vergisting start in roestvrijstalen tanks. Halverwege de vergisting wordt de most overgedaan in barriques, waar de wijn het laatste deel van de vergisting en een malolactische vergisting ondergaat. Daarna volgt een rijping van 6 tot 7 maanden (afhankelijk van het karakter van het oogstjaar) op eikenhouten vaten.

De wijn heeft een expressieve neus met aroma’s van geel fruit, noten, kruidigheid van hout en vanille. Zacht en rijk van smaak met tonen van rijp geel fruit, aangevuld met subtiele zuren die de wijn mooi in balans houden. De afdronk is lang en mineraal.

Korte omschrijving

Krachtige Soave met houtrijping.

Product specificaties

Artikelnummer P28760
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Garganega
Land Italië
Streek Veneto
Appellatie Soave
Oogstjaar 2011
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Assemblage Garganega
Alcohol percentage 13
EAN doos 8033237220103
EAN fles 3323772230435