Mouton Givry Village blanc Excellence

Wit | 0.75 L | 2018 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Mouton Coteaux Bourguignons Les Fourneaux

Domaine Laurent Mouton

Vierde generatie wijnmaker Laurent Mouton maakt hier Givry en Givry 1er Cru wijnen van hoog niveau die jong drinkbaar zijn. Bourogne in een moderne stijl, maar met respect voor oude tradities. 

De voorouders van wijnmaker Laurent Mouton verbouwden al generaties lang druiven in Givry, maar het was overgrootvader Eugène die besloot de druiven niet langer te verkopen om er zelf wijnen van te maken. Langzamerhand breidde het wijngoed zich uit tot de huidige 12 hectare wijngaarden op verschillende locaties in Givry. Inmiddels staat 4e generatie Laurent Mouton aan het roer, een gepassioneerd wijnmaker die openstaat voor moderne technieken maar zich ook zeer bewust is van de tradities van het gebied. Minimale interventie in de wijngaarden en in de kelders leidt tot de mooiste wijnen, is zijn filosofie. In de wijngaarden wordt gewerkt volgens de méthode lutte raisonnée. Er worden zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt en de bodem wordt regelmatig omgeploegd om zo de biodiversiteit in de wijngaarden te vergroten. De oogst verloopt handmatig, waarbij al in de wijngaarden een strenge selectie plaatsvindt van de druiven. De wijngaarden liggen op een kalkhoudende kleibodem en de gemiddelde leeftijd van de stokken is 30 jaar. 

Hoewel het huis ook fantastisch wit maakt van de Chardonnay-druif ligt de focus (net als in het algemeen in Givry) op het maken van rode wijnen.  Het huis maakt wijnen in een moderne stijl:  fruitig, met goed geïntegreerde tannines en ondersteunend houtgebruik. Het huis is een visitekaartje voor Givry nieuwe stijl: geen stoffige etiketten en stevige wijnen die een lange rijping nodig hebben,  maar een moderne uitstraling en wijnen die jong drinkbaar zijn.

Website Domaine Laurent Mouton

Bekijk Domaine Laurent Mouton

Mouton Givry Village blanc Excellence

Wit | 0.75 L | 2018 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Over de wijn

De druiven groeien op zuidelijk georiënteerde hellingen op 245 meter hoogte. De bodem in de wijngaard bestaat uit klei en leem. De druiven komen uit twee verschillende wijngaarden, één daarvan werd 50 jaar geleden aangeplant.

Na de oogst worden de druiven geperst en wordt het sap overgedaan in roestvrijstalen tanks. Daar ondergaat het sap een langzame vergisting onder lage temperaturen in eikenhouten vaten van 400 liter. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 8 maanden verder op eikenhout. De wijn is vol en verfijnd, met in de neus wit en geel fruit, boter, toast en noten. Romig en rijk in de mond met subtiele zuren die de wijn een elegant karakter geven. De afdronk is lang en vol met een opvallende mineraliteit.

Korte omschrijving

Mooie witte Bourgogne die drinkbaarheid en romigheid combineert.

Product specificaties

Artikelnummer P12110
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chardonnay
Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appellatie Givry
Oogstjaar 2018
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos
EAN fles 3760190740045