Mouton Givry Village blanc

Wit | 0.75 L | 2017 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Mouton Coteaux Bourguignons Les Fourneaux

Domaine Laurent Mouton

Vierde generatie wijnmaker Laurent Mouton maakt hier Givry en Givry 1er Cru wijnen van hoog niveau die jong drinkbaar zijn. Bourogne in een moderne stijl, maar met respect voor oude tradities. 

De voorouders van wijnmaker Laurent Mouton verbouwden al generaties lang druiven in Givry, maar het was overgrootvader Eugène die besloot de druiven niet langer te verkopen om er zelf wijnen van te maken. Langzamerhand breidde het wijngoed zich uit tot de huidige 12 hectare wijngaarden op verschillende locaties in Givry. Inmiddels staat 4e generatie Laurent Mouton aan het roer, een gepassioneerd wijnmaker die openstaat voor moderne technieken maar zich ook zeer bewust is van de tradities van het gebied. Minimale interventie in de wijngaarden en in de kelders leidt tot de mooiste wijnen, is zijn filosofie. In de wijngaarden wordt gewerkt volgens de méthode lutte raisonnée. Er worden zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt en de bodem wordt regelmatig omgeploegd om zo de biodiversiteit in de wijngaarden te vergroten. De oogst verloopt handmatig, waarbij al in de wijngaarden een strenge selectie plaatsvindt van de druiven. De wijngaarden liggen op een kalkhoudende kleibodem en de gemiddelde leeftijd van de stokken is 30 jaar. 

Hoewel het huis ook fantastisch wit maakt van de Chardonnay-druif ligt de focus (net als in het algemeen in Givry) op het maken van rode wijnen.  Het huis maakt wijnen in een moderne stijl:  fruitig, met goed geïntegreerde tannines en ondersteunend houtgebruik. Het huis is een visitekaartje voor Givry nieuwe stijl: geen stoffige etiketten en stevige wijnen die een lange rijping nodig hebben,  maar een moderne uitstraling en wijnen die jong drinkbaar zijn.

Website Domaine Laurent Mouton

Bekijk Domaine Laurent Mouton

Mouton Givry Village blanc

Wit | 0.75 L | 2017 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Over de wijn

Bij Domaine Laurent Mouton ligt de nadruk op het maken van rode wijnen, maar dat het huis ook in staat is fantastische witte wijnen te maken bewijst deze Givry Blanc. De druiven groeien op zuidelijke georiënteerde wijngaarden op 230 meter hoogte. De bodem bestaat hier uit zilte klei, die de wijn een opvallende mineraliteit geeft.

Na de oogst worden de druiven geperst en wordt het sap overgedaan in roestvrijstalen tanks. Daar ondergaat het sap een langzame vergisting onder lage temperaturen, gevolgd door een lierijping van een jaar. Verfijnd en delicaat in de neus met aroma’s van wit fruit, boter en een minerale toets. In de mond zacht en rond met mooie zuren en een lichte structuur, gevolgd door een zeer minerale afdronk.

Korte omschrijving

Licht verteerbare witte Bourgogne die aangenaam drinkt.

Product specificaties

Artikelnummer P12100
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chardonnay
Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appellatie Givry
Oogstjaar 2017
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 9 tot 11 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos