Mouton Givry 1er Cru Clos Charlé

Rood | 0.75 L | 2017 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Mouton Coteaux Bourguignons Les Fourneaux

Domaine Laurent Mouton

Vierde generatie wijnmaker Laurent Mouton maakt hier Givry en Givry 1er Cru wijnen van hoog niveau die jong drinkbaar zijn. Bourogne in een moderne stijl, maar met respect voor oude tradities. 

De voorouders van wijnmaker Laurent Mouton verbouwden al generaties lang druiven in Givry, maar het was overgrootvader Eugène die besloot de druiven niet langer te verkopen om er zelf wijnen van te maken. Langzamerhand breidde het wijngoed zich uit tot de huidige 12 hectare wijngaarden op verschillende locaties in Givry. Inmiddels staat 4e generatie Laurent Mouton aan het roer, een gepassioneerd wijnmaker die openstaat voor moderne technieken maar zich ook zeer bewust is van de tradities van het gebied. Minimale interventie in de wijngaarden en in de kelders leidt tot de mooiste wijnen, is zijn filosofie. In de wijngaarden wordt gewerkt volgens de méthode lutte raisonnée. Er worden zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt en de bodem wordt regelmatig omgeploegd om zo de biodiversiteit in de wijngaarden te vergroten. De oogst verloopt handmatig, waarbij al in de wijngaarden een strenge selectie plaatsvindt van de druiven. De wijngaarden liggen op een kalkhoudende kleibodem en de gemiddelde leeftijd van de stokken is 30 jaar. 

Hoewel het huis ook fantastisch wit maakt van de Chardonnay-druif ligt de focus (net als in het algemeen in Givry) op het maken van rode wijnen.  Het huis maakt wijnen in een moderne stijl:  fruitig, met goed geïntegreerde tannines en ondersteunend houtgebruik. Het huis is een visitekaartje voor Givry nieuwe stijl: geen stoffige etiketten en stevige wijnen die een lange rijping nodig hebben,  maar een moderne uitstraling en wijnen die jong drinkbaar zijn.

Website Domaine Laurent Mouton

Bekijk Domaine Laurent Mouton

Mouton Givry 1er Cru Clos Charlé

Rood | 0.75 L | 2017 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Over de wijn

De druiven voor deze Givry 1er Cru groeien in de ommuurde wijngaard Clos Charlé. De bodem bestaat hier uit kalksteen die de wijn zijn minerale frisheid geeft.  

Na de handmatige oogst worden de druiven ontsteeld en vergist de most gedurende 12 tot 15 dagen in roestvrijstalen tanks. De schilletjes worden dagelijks handmatig ondergedompeld in het sap. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden op eikenhouten vaten. In de neus aroma’s van framboos en bosbes, menthol en kreupelhout. Stevig en gestructureerd in de mond met tonen van leer, sappig rood fruit en aardse aroma's. De mooie zuren en de stevige, maar rijpe tannines maken de wijn evenwichtig en aangenaam, met een elegante, minerale afdronk.

Korte omschrijving

Stevige, rijpe rode 1er Cru die veel waar voor zijn geld geeft.

Product specificaties

Artikelnummer P12130
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Pinot Noir
Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appellatie Givry
Oogstjaar 2017
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos
EAN fles 3760190740069