Marcel Deiss Schoenenbourg

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2016 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Marcel Deiss

Marcel Deiss

Jean-Michel Deiss is een bijzondere, eigenzinnige wijnmaker die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan daarbij hand in hand. 

Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.

 “De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.

Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel.  De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.


Website Marcel Deiss

Bekijk Marcel Deiss

Marcel Deiss Schoenenbourg

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2016 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Grand Cru Schoenenbourg staat aan de wieg van de grootste wijnen uit Riquewihr. De wijngaard is zuidelijk georiënteerd en ligt op een zeer steile helling aan de rand van de vallei. De koele, natte invloed van de Vogezen is hier duidelijk merkbaar, waardoor de druiven pas laat rijp zijn en de kans op edele rotting bijna onvermijdelijk is. De bodem bestaat uit mergel en kalkrijke zandsteen op een onderlaag van vruchtbare, waterhoudende klei. Deze bijzondere wijngaard geeft complexe, rijke wijnen met een prachtige body en een zeer groot rijpingspotentieel (25 tot 40 jaar!). 

Deze wijn laat het bijzondere karakter en de enorme potentie van de Elzas zien. De wijn is een blend van 13 verschillende Elzas-druivenrassen, die door elkaar staan aangeplant in de wijngaard. In de neus kruidige, licht rokerige aroma’s die doen denken aan een Tokay Pinot Gris. Rijk, lichtzoet in de mond, prachtig in balans met de subtiele zuren en mineraliteit. Deze mineraliteit zal zich in de loop van de tijd meer manifesteren.

Korte omschrijving

Prachtige Grand Cru uit Riquewihr met een enorm rijpingspotentieel.

Product specificaties

Artikelnummer P18736
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Complantation
Land Frankrijk
Streek Alsace
Appellatie Alsace
Oogstjaar 2016
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 graden
Alcohol percentage 14
EAN doos 33568212190707
EAN fles 3568212100705